Iltasatujen lukemisen tärkeys
Luomme turvallisen ja vakaan rutiinin peittelemällä lapsen illalla sänkyyn ja lukemalla hänelle sadun. Jokaisen vanhemman on hyvä muistaa paitsi rutiinien, myös iltasatujen lukemisen tärkeys.
Iltasatujen lukemisen tärkeys
Iltasadun lukeminen on yksi niistä rutiineista, jotka vanhemmat luovat usein lähes automaattisesti. Lapset rakastavat näitä erityisiä yhteisiä hetkiä, jotka lähentävät hänen ja vanhemman suhdetta. Iltasadun avulla voidaan luoda intiimi tila, jonka ulkopuolelle jätetään kiireinen päivä ja sen tapahtumat.
Iltasadun lukeminen on yksinkertainen ja helppo tapa, mutta yksi tärkeimmistä aktiviteeteista, joita lapsen kanssa voidaan suorittaa erityisesti toisen ja neljännen ikävuoden välillä. Tämä on ikä, jolloin lapsen on saatava tuntea olonsa turvalliseksi kaikkien kohtaamiensa pelkojen vuoksi. Iltasatujen lukeminen on parhaita tapoja karkottaa näitä pelkoja.
Rutiini
Lapsi tarvitsee rutiineja, jotka tuovat hänelle turvan tunnetta. Hän on vielä tutustumassa maailmaan, ja kaikki hänen ympärillään muuttuu jatkuvasti. Lapsella on mahdollisuus rentoutua, kun hän pystyy aavistamaan tapahtumia ennalta. Leikkiaikaa seuraa kylpy, illallinen, käsien ja hampaiden pesu, iltasatu ja nukkumaanmeno. Nämä rituaalit auttavat lasta rauhoittumaan ja nukkumaan paremmin.
Lapsi tuntee itsensä rakastetuksi
Jo se yksinkertainen fakta, että lasta varten on varattu erityinen yhteinen hetki, rikastuttaa sekä lapsen että vanhemman elämää. Siksi on tärkeää, että asetat puhelimesi ja odottavat tehtävät sivuun sen muutaman minuutin ajaksi, jonka vietät lapsesi kanssa. Äänesi kuunteleminen ja läheisyytesi tunteminen saavat lapsen kokemaan olonsa rakastetuksi ja tärkeäksi. Iltasatujen lukeminen on siis epäilemättä paras tapa päättää seikkailujen täyteinen päivä.
Tapa käsittellä omia kokemuksia
Lapsi kohtaa päivän aikana monia hänelle uusia tilanteita. Ehkäpä hänellä oli riita luokkatoverinsa kanssa tai hän koki olonsa tukalaksi, kun ei ymmärtänyt opettajansa sanoja. Lapsen pieni maailma kasvaa joka sekunnilla, eikä sitä ole aina helppo sisäistää tai sulattaa. Kun lapsi kuulee tarinan, hän voi nähdä siinä itsensä, tunnistaa joitakin peloistaan tai epävarmuuksistaan ja oppia tapoja kohdata niitä tarinan päähahmon esimerkin avulla.
Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemman on tärkeä valita lapsen kypsyystasolle sopivia tarinoita. Iän lisäksi jokainen lapsi kehittyy hyvin erilaisella tavalla, ja vanhempien on kunnioitettava tätä. Valitse tarinoita, jotka välittävät selkeitä ja myönteisiä viestejä yksinkertaisin tavoin. Sinun ei välttämättä tarvitse selittää lapselle, mitä tarinassa milloinkin tapahtuu. Luota lapseen ja siihen, että hän ymmärtää tarinan kunkin osan silloin, kun hänen tarvitsee. Tällä voi olla suorastaan terapeuttinen vaikutus, ja tässä mielessä sinun ei tulisi koskaan valita lapsen puolesta, mitä hän ympäristöstään sisäistää ja mitä ei.
Kognitiivinen vahvistus
Vaikka satuhetket liitetäänkin enemmän tunteisiin ja rauhoittumiseen, iltasatujen kuunteleminen myös auttaa lasta oppimaan uusia sanoja ja ilmaisutapoja. Lisäksi tarinat auttavat lasta kehittämään kielitaitoaan. Myös lapsen keskittymiskyky paranee, kun hän seuraa tarinan juonta samalla, kun se aktivoi hänen mielikuvitustaan.
Rentoutus
Hyvä tarina on ihanteellinen tapa lopettaa päivä. Lapsi yhdistää satuhetket nukkumaanmenoaikaan ja oppii rauhoittumaan automaattisesti näinä hetkinä. Valitse luettavaksi satuja, joilla on onnellinen loppu, ja lue tarinoita pehmeällä äänellä. Pyri vähentämään valon määrää ja lue satuja vain lapsen ollessa sängyssään. Tulet huomaamaan terveellisten nukkumaanmenorutiinien luomisen olevan hyvinkin helppoa.
Aina sama tarina!
Älä ylläty, jos lapsesi pyytää sinua lukemaan hänelle aina saman iltasadun. Kuten olemme maininneet, lapsen olo on rauhallinen ja turvallinen silloin, kun hän osaa odottaa tulevaa ja tietää, mitä tulee tapahtumaan. Kun lapsi tietää ennalta sanat, jotka tulet lausumaan, hänen on helpompi koota ajatuksensa ja kaikki päivän aikana tapahtuneet asiat. Toisaalta myös kertaus on opintojen äiti. Lapsi oppii jokaisella tarinanlukukerralla jotain uutta. Samalla hän sisäistää uusia sanoja ja kokemuksia ja käy uudestaan läpi ne tunteet, jotka koki ensimmäisellä lukukerralla.
Älä unohda rajoja
Lapsillamme on tarve tulla rakastetuiksi ja suojelluiksi. Rajat ovat niitä, joiden kautta lapset ymmärtävät meidän rakastavan heitä ja pitävän heistä huolta, sillä pieni lapsi ei vielä tiedä, mitä hän todella tarvitsee kullakin hetkellä. Jos kerrot lapsellesi lukevasi hänelle vain yhden tarinan, pysy päätöksessä. Tällä tavalla opetat lasta pysymään sanojensa takana ja kerrot, että hänkin voi luottaa sinun pitävän sanasi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rondón, F. E. (2017). Beneficios de leer cuentos a nuestros niños. http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/educere/article/viewFile/12204/21921923315
- Gavilano Llerena, J. N. (2019). Los cuentos infantiles estimulan la imaginación de los niños de educación inicial. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/UNITUMBES/1387
- BLANCO, V. L. UN CUENTO, UN GRAN AMIGO. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_13/VICENTA_LLORET_2.pdf