Emotionaaliset lahjat apuna kasvatuksessa - Äitiyden Ihme
 

Emotionaaliset lahjat apuna kasvatuksessa

Emotionaaliset lahjat voivat auttaa lasta omaksumaan arvoja ja ehkäisemään liiallista kuluttamista ja jatkuvaa materian kaipuuta.
Emotionaaliset lahjat apuna kasvatuksessa
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet länsimaiset lapset elävät yltäkylläisyydessä ja materian täyttämässä maailmassa. Vanhemmat tekevät lapselleen karhunpalveluksen syytämällä hänelle jatkuvasti lahjoja, olipa syynä siihen sitten omien omantunnontuskien lievittäminen liian vähäisen yhteisen ajan vuoksi, lapsen lahjominen hyvään käytökseen tai mikä tahansa muu. Tänään puhumme siitä, mitä ovat emotionaaliset lahjat, ja miksi niitä kannattaa hyödyntää lastenkasvatuksessa.

Jatkuva lahjojen antaminen on haitallista

Tänä päivänä on yleistä, että lapsilla on runsaasti leluja ja muuta tavaraa. He saavat lahjoja merkkipäivinä, jouluna ja usein myös muina juhlapäivinä. Puhumattakaan niistä hetkistä, jolloin vanhemmat haluavat palkita hänet hyvästä käytöksestä tai saavutuksesta.

Lapsi tottuu nopeasti siihen, että hänelle annetaan jatkuvasti aineellisia lahjoja. Jossain vaiheessa lahjan saaminen ei enää yllätä lasta tai tee häntä tyytyväiseksi. Sen sijaan hän alkaa odottaa suurempia ja parempia lahjoja ja saattaa jopa itse haluta valita omat lahjansa. Nopeasti ollaan tilanteessa, jossa lapsi ei enää osaa arvostaa saamiaan lahjoja, vaan hän haluaa vain omistaa lisää tavaroita, joilla ei loppujen lopuksi ole hänelle juurikaan arvoa.

“Jokainen ihminen haluaa olla onnellinen ja vapaa kurjuudesta. Olemme oppineet, että sisäinen rauha on avain onneen. Sisäistä rauhaa estävät viha, pelko ja epäilys, kun taas rakkaus, myötätunto ja universaali vastuu ovat rauhan ja onnellisuuden lähteitä.”

– Dalai Lama

Emotionaaliset lahjat apuna kasvatuksessa

Emotionaaliset lahjat ja niiden tärkeys

Emotionaaliset lahjat ovat usein aineellisia lahjoja parempi vaihtoehto. Sen lisäksi, että ne auttavat ehkäisemään liiallista kuluttamista ja materialismia, ne opettavat lapselle hyviä arvoja. Lisäksi ne edistävät todellista ja kestävää onnellisuutta, mikä hyödyttää lapsen kokonaisvaltaista kehitystä ja hyvinvointia.

Pedagogi ja psykologi Andrés Paris on tutkinut emotionaalisten lahjojen teoriaa ja kirjoittanut aiheesta myös monia kirjoja. Hänen mukaansa vanhemmat voivat antaa lapsilleen monenlaisia emotionaalisia lahjoja. Niistä muutamia ovat:

  • Aika: Laatuajan viettäminen lapsen kanssa on äärimmäisen tärkeää. Vaikka aikataulussasi ei olisi runsaasti vapaa-aikaa, on siitä irrotettava aikaa lapselle. Yhdessä vietetyt hetket ovat lapselle arvokkaampia kuin mikään aineellinen lahja.
  • Hymy: Toisinaan ainoa asia, joka sinun tarvitsee tehdä, on katsoa lasta silmiin ja hymyillä hänelle. Parisin mukaan tämä on hyvin tarttuva lahja, sillä lähes aina hymy tarttuu myös lapseen.
  • Halaus: Fyysinen kontakti tuo kaksi ihmistä lähemmäs toisiaan ja auttaa luomaan vahvan emotionaalisen siteen heidän välilleen.
  • Viestit: Voit jättää lapselle lyhyen rakkauden täyteisen viestin tai piirroksen, jonka tiedät olevan hänelle merkityksellinen.
  • Suosionosoitukset: Lapsen onnistuttua tietyssä asiassa tai saavutettua tavoitteensa, suosionosoitukset ovat loistava tapa osoittaa, että välität hänestä ja tuet häntä. Taputa lapselle tai heitä hänen kanssaan ylävitoset. Tämä osoittaa hänelle, että huomioit ja arvostat hänen tekemisiään.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • París, A. De Miguel, D. (2019). Entrenando a madres y padres: 44 propuestas prácticas que te ayudarán a mejorar la educación de tus hijos. Independently Published: Madrid.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.