Tärkeät elämänohjeet lapselle ennen teini-ikää
Teini-ikäisellä tarkoitetaan murrosikäistä lasta tai yleisemmin nuorta ihmistä. Jotta nuori selvittää teini-iän mahdollisimman mutkattomasti, kannattaa hänelle opettaa etukäteen tärkeimmät elämänohjeet. Tämän vuoksi kerromme tänään kymmenen oppia, jotka lapsen on hyvä sisäistää ennen murrosiän alkamista.
Vanhempana olet varmasti joskus kysynyt itseltäsi, kuinka hyvin kasvatat lastasi ja opetatko hänelle kaiken tarvittavan tulevaisuuden varalle. Vanhempien elämän ollessa hektistä, lapsi joutuu usein oppimaan asioita ystäviltään ja opettajiltaan sen sijaan, että vanhemmat käyttäisivät lapsen opettamiseen omaa aikaansa.
Tämän vuoksi haluamme olla avuksi listaamalla muutaman elämänohjeen, jotka ovat hyvin tärkeitä lapselle ja nuorelle. Nämä kymmenen ohjetta eivät tietenkään yksistään riitä elämän varalle, mutta ne ovat suureksi hyödyksi.
Tärkeät elämänohjeet lapselle ennen teini-ikää
Seuraavaksi listaamme kymmenen asiaa, joita pidämme tärkeinä opeteltavina jo nuorella iällä. Suosittelemme, että nämä elämänohjeet opetetaan lapselle pikkuhiljaa, tämän ikä huomioon ottaen.
1. Ystävyys
Ystävyyden idea omaksutaan jo hyvin nuorena, mutta siihen vaikuttavat myös kokemus ja tieto, jotka tulevat mediasta, elokuvista ja ympäristöstä.
Lapsen tulisi tietää, minkälainen ystävä hänen olisi hyvä olla ja minkälaisia ystäviä hänellä olisi hyvä olla. Hänen tarvitsee osata selvittää ongelmia ystäviensä kanssa ja auttaa heitä.
Ystävyys on äärimmäisen tärkeää koko teini-iän ajan. Ystävistä tulee nuorelle yhtä tärkeitä kuin perheestä. Auta siis lastasi tuntemaan oma itsensä paremmin tässäkin mielessä.
2. Kuolema
Kuolema on osa sitä, mitä me ihmiset olemme. Emme voi kätkeä tai pehmentää kuoleman merkitystä, vaikka haluaisimmekin välttää lapsen kärsimystä. Hän ansaitsee tietää, mitä kuolema merkitsee, jotta hän voisi hallita kipuaan ja tunteitaan kuoleman sattuessa vaikkapa perheessä.
3. Tunnetason viestintä
Anna lapsellesi tilaa ilmaista itseään, ja auta häntä hallitsemaan omia tunteitaan. Tukahduttaminen tai kieltäminen voi olla lapselle hämmentävää ja negatiivista. Tämä on kenties kaikkein tärkein elämänohje, joka lapsen tulee oppia ennen teini-ikää – se on perusta ihmisen tunnetason hyvinvoinnille.
4. Siisteys
Lapsen tulee osaa pitää paikat siisteinä sekä kodin sisä- että ulkopuolella. Hänen tulee tietää vastuunsa sekä työt, jotka kuuluvat hänelle, ja milloin nämä tulee tehdä. Kurinalaisuuden on tärkeää olla osa lapsen elämää siksikin, että se tarjoaa turvallisuutta.
5. Henkilökohtainen hygienia
Siitä hetkestä lähtien, kun lapsi aloittaa tarhan tai koulun, hygienia on merkittävä osa lapsen kasvatusta. Teini-iässä kehossa tapahtuu monia muutoksia, ja nuoren tarvitsee tietää, miten omasta hygieniasta huolehditaan muuttuvan kehon kanssa.
“Kasvatus ei ole vastaus kysymykseen. Kasvatus on keino löytää vastaus kaikkiin kysymyksiin.”
– Willow Allin
6. Empatia
Lapsen on tärkeää osata nähdä asiat toisen ihmisen näkökulmasta. Hänen tulisi oppia ymmärtämään ja tunnistamaan omia sekä toisten tunteita. Näin hän oppii olemaan paremmalla tavalla vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Empatiasta on kyllä helppo puhua, mutta sitä on vaikea opettaa.
7. Talouden hallinta
Säästäminen ja rahankäyttö ovat perusasioita yhteiskunnassamme, mutta ne tarvitsee kuitenkin opettaa lapselle. Hänen tulisi oppia, mistä rahaa tulee, mitä asiat maksavat ja kuinka paljon erilaisissa ammateissa tienataan. Tämän ymmärryksen lisäksi lapsen on syytä tietää, kuinka paljon vaivannäköä ja työtä vaaditaan siihen, että hänelle annetaan kaikki tarvitut asiat.
8. Seksuaalisuus
Teini-ikään kuuluu nuoren ihmisen seksuaalisuuden herääminen. Seksuaalisuudesta luonnollisella tavalla puhuminen vahvistaa luottamuksen sidettä lapsen ja vanhemman välillä. Seksuaalisuuden ei tulisi olla tabuaihe, vaan yksi asioista, joista lapsi oppii ennen kuin hän tulee murrosikään.
9. Itsetunto
Tällä tarkoitamme, että lapsen tulee oppia rakastamaan ja arvostamaan itseään sekä olemaan realistinen heikkouksiensa ja vahvuuksiensa suhteen. Siihen kuuluu myös kunnioituksen vaatiminen muilta silloin, kun tämä on tarpeen. Lapsen itsetuntoon vaikuttaa paljon se kuva, jonka vanhemmat hänelle antavat hänestä itsestään. Ole siis varovainen sekä liiallisen kehumisen että liiallisen kritiikin suhteen.
10. Vastuullisuus
Teoilla on seurauksia, sekä hyviä että pahoja. Lapsen tarvitsee tietää, että säännön rikkominen johtaa rangaistukseen. Samoin hänen tarvitsee oppia, että tavoitteisiin pääseminen voi tuoda palkintoja. Perussäännöt ja -velvollisuudet tulee tehdä selviksi, ja lapsen tulee noudattaa näitä (ottaen tietysti huomioon hänen ikänsä).
Lopuksi sanomme vielä tämän: yritä aina ymmärtää, että lapsesi kohtaa jatkuvasti uusia haasteita ja muutoksia. Sen sijaan, että olisit autoritaarinen ja sulkeutunut hahmo lapsellesi, yritä tarjota hänelle parasta elämänkokemuksestasi, jotta voisit helpottaa hänen tulevaa polkuaan.