8 asiaa, jotka 12-vuotiaan on hyvä tietää - Äitiyden Ihme
 

8 asiaa, jotka 12-vuotiaan on hyvä tietää

8 asiaa, jotka 12-vuotiaan on hyvä tietää
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

12 vuoden iässä murrosikä on jo käynnissä tai viimeistään alkamaisillaan, ja lapsi on jo sen verran kypsä, että ymmärtää ja pystyy käsittelemään monia asioita. Kaukana ovat ajat, jolloin asioita täytyi selittää pienelle lapselle tarkkaan harkituin sanoin. Tässä iässä lapsen on jo hyvä tietää ja ymmärtää monia ihmissuhteisiin ja yleisesti elämään liittyviä asioita.

8 asiaa, jotka 12-vuotiaan on hyvä tietää

1. Ystävät

Lapselle on tärkeää opettaa, miksi ystävyyssuhteet ovat niin tärkeitä elämässä. Hänen on myös hyvä ymmärtää, että tärkeää ei ole ystävien määrä, vaan laatu. Ei ole vanhempien tehtävä kertoa lapselle, keitä hänen ystäviensä pitäisi olla, mutta lapsen on hyvä olla tietoinen siitä, mitä ystävyys tarkoittaa ja miten ystävät kannattaa valita. Vanhempien kannattaa selittää lapselle, että oikeat ystävät saavat olon tuntumaan hyvältä ja tekevät meistä parempia ihmisiä.

2. Terveelliset elintavat

Lapselle on syytä alkaa opettaa hyviä elintapoja jo nuoressa iässä. Vanhemmat ovat lapsen tärkein roolimalli, ja on heidän tehtävänsä osoittaa, miltä aktiivinen ja terveellinen elämäntyyli näyttää. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, riittävä unen saanti ja fyysinen aktiivisuus pienentävät monien terveysongelmien riskiä.

8 asiaa, jotka 12-vuotiaan on hyvä tietää

3. Vastuullisuus

Nuoren on ymmärrettävä, että menestyäkseen tulevaisuudessa hänen on osattava toimia vastuullisesti ja hyväksyttävä tekojensa seuraukset. Jo nuoren lapsen on hyvä tietää, että jokaisella on omat velvollisuutensa ja että vaivannäkö auttaa saavuttamaan omat tavoitteet.

4. Alkoholi ja huumeet

Joidenkin nuorten kohdalla alkoholi ja huumausaineet ovat valitettavasti vakava ongelma. Tähän liittyy vahvasti sosiaalinen paine, ystävien vaikutus ja nuorille tyypillinen halu kokeilla uusia asioita. Tästä syystä vanhempien onkin tehtävä nuorelle selväksi, miten vakavia vaikutuksia alkoholilla ja huumeilla on ihmisen elämään. Niiden käytön kieltäminen voi kuitenkin olla ongelmallista, sillä se saattaa pahimmillaan houkutella kapinoivan nuoren entistä enemmän niiden pariin.

5. Epäonnistuminen ja virheiden tekeminen

Lapselle kannattaa painottaa, että epäonnistuminen on normaalia, eikä sitä tarvitse pelätä. Vanhempien on hyvä muistuttaa lasta, että kaikki ihmiset tekevät virheitä – myös vanhemmat itse – eikä se tarkoita epäonnistumista elämässä. Epäonnistumiset tulisi oppia näkemään oppitunteina, jotka estävät tekemästä samoja virheitä uudestaan myöhemmin.

6. Teknologia

Teknologia kuuluu vahvasti jokapäiväiseen elämäämme, mutta sillä on myös kääntöpuolensa, sillä pahimmillaan se aiheuttaa esimerkiksi vakavaa riippuvuutta videopeleihin tai älylaitteen käyttöön. Siksi nuorta on tärkeää muistuttaa hänen velvollisuuksistaan. Elektronisten laitteiden käyttöön voi omistaa jonkin verran omaa vapaa-aikaa, mutta siitä ei saa tulla pakkomiellettäVanhempien on hyvä keskustella lapsen kanssa erilaisten laitteiden ja internetin turvallisesta käytöstä ja tarvittaessa rajata älylaitteiden parissa vietettyä aikaa ja kontrolloida sitä, millaiseen sisältöön lapsi pääsee käsiksi.

8 asiaa, jotka 12-vuotiaan lapsen on hyvä tietää

7. Seksuaalisuus

Seksuaalisuuden ei pitäisi olla kotona kielletty puheenaihe, vaan siitä tulisi pystyä puhumaan nuoren kanssa vapaasti ja luonnolliseen sävyyn. Jos lapsella on aiheeseen liittyviä epäilyksiä tai huolia, vanhempien tehtävä on auttaa niiden ratkomisessa. Lapsen on hyvä tietää, että mikäli hän tarvitsee tietoa aiheeseen liittyen, hän voi aina kääntyä vanhempiensa puoleen, eikä hänen tarvitse tai kannata etsiä tietoa vähemmän luotettavista lähteistä.

8. Sosiaalinen media

Vaikka sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, siihen liittyy myös vaaroja. Valitettavan moni lapsi ja aikuinen on tänä päivänä koukussa sosiaalisen median palveluihin ja suhtautuu jopa pakkomielteisesti tykkäysten ja kommenttien määrään. Erilaisissa sosiaalisen median kanavissa nuori altistuu myös esimerkiksi kiusaamiselle ja grooming-ilmiölle. Vanhempien onkin hyvin tärkeää keskustella lapsen kanssa yleisesti sosiaalisen median maailmasta ja muistuttaa häntä olemaan keskustelematta vieraiden ihmisten kanssa ja jakamaan kuvia ainoastaan yksityisesti.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.