6 neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi - Äitiyden Ihme
 

6 neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi

Tänään puhumme monelle vanhemmalle tutusta aiheesta, eli lasten laiskuudesta.
6 neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi

Viimeisin päivitys: 31 joulukuuta, 2019

Tutkimusten mukaan lapsen on hyvä antaa tylsistyä toisinaan, sillä tämä stimuloi hänen synnynnäisiä luovia kykyjään. Tylsistyminen on kuitenkin eri asia kuin laiskuus, josta puhumme tänään, ja joka voi tuoda mukanaan monia ongelmia. Myöhemmin tässä artikkelissa listaamme kuusi neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi.

Vanhempina on meidän vastuullamme opastaa ja motivoida lasta ja asettaa hänelle rajojaLaiskuutta vastaan taistelemiseksi meidän tulee osoittaa lapselle kovan työn ja vaivannäön merkitys. Asioiden lapselle mahdollisimman helpoksi tekeminen ei ole hyvä tavoite, sillä se todennäköisesti ruokkii laiskuutta.

Mitä seurauksia laiskuudesta voi olla lapselle?

Laiskuudella voi olla esimerkiksi seuraavanlaisia seurauksia:

  • Viiveet oppimisessa
  • Ongelmat työntekoon tottumisessa
  • Opiskelumotivaation väheneminen tai puute
  • Nukahtamiseen ja nukkumiseen liittyvät ongelmat

6 neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi

1. Arvioi itseäsi

Jos olet itse laiska, on todennäköistä, että lapsesikin on laiska. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimmät roolimallit, joiden tekemisiä tämä matkii etenkin varhaislapsuudessa. Arvioi siis omaa motivaatiotasi, aktiivisuuttasi ja työmoraalisia ja ole lapselle positiivinen esimerkki.

6 neuvoa lapsen laiskuuden ehkäisemiseksi

2. Tee töitä lapsen kanssa

Paras tapa opettaa lapselle hyvää työetiikkaa on tehdä töitä hänen kanssaan. Opeta, kuinka tehdään asiat hauskalla tavalla.

Näytä hänelle oikea tapa päästä tavoitteisiin, ja hän pystyy varmasti ymmärtämään sen tyydytyksen, jonka hyvin tehty työ tuottaa.

Opeta lapsellesi kovan työn tärkeys. Tällainen työetiikka hyödyttää lasta koko elämän ajan.

On tärkeää, että varaat aikaa opettaaksesi, kuinka tehdään töitä, ja että autat lastasi hänen projekteissaan.

3. Kannusta sitoutumiseen

Vankka sitoutuminen on arvokas piirre ihmisessä. Kun lapsi sitoutuu johonkin, olipa se tavoite, tehtävä tai askare, hän todennäköisemmin näkee aidosti paljon vaivaa.

Sitoutumisen puute on yksi ensimmäisistä askelista kohti puuttellista tai huonosti tehtyä työtä. Tämä on tietysti yksi laiskuuden oireista.

4. Älä anna lapselle kaikkea hänen haluamaansa

Yks parhaista opetuksista, joita voit lapsellesi antaa, on se että hänen tulisi nähdä vaivaa saadakseen jotakin haluamaansa. Tämä tarkoittaa, että joudut usein sanomaan “ei”, kun pikkuisesi pyytää jotakin.

Tietenkin tämä on joskus hyvin vaikeaa, ja etenkin silloin, kun hän pyytää jotakin hyvää asiaa.

Et kuitenkaan voi täyttää lapsesi kaikkia toiveita ja vaatimuksia, jos hän ei ole sitoutunut tai näe vaivaa asian eteen.

Joskus parasta on sanoa “ei”. Jos lapsi todella haluaa jotakin, anna hänen nähdä vaivaa, ja siten hän tulee oppimaan henkilökohtaisen uhrauksen arvon.

5. Anna lapselle vastuita

Kodin askareiden kanssa auttaminen on yksi parhaista tavoista opettaa lapselle kovan työn arvo jo pienenä.

Valitse askareita, jotka sopivat lapsen ikään ja jotka hän pysty saamaan valmiiksi. 

Niihin voivat kuulua sängyn petaaminen, pöydän kattaminen, tiskien peseminen, roskien ulos vieminen, pölyjen pyyhkiminen ja niin edelleen.

Jos teet kaiken lapsesi puolesta, estät häntä saamasta sitä etuoikeutta, joka perusaskareiden oppiminen on. Samalla saatat tahtomattasi kertoa lapsellesi, että hän ei pysty.

“Laiskat ihmiset puhuvat aina siitä, mitä he haluavat tai aikovat tehdä; he, jotka oikeasti tekevät, eivät ehdi puhua tekemästään.”

– Goethe

6. Muista kärsivällisyys ja varovaisuus

Kun lapseltasi puuttuu motivaatiota, sinun tulee olla varovainen ja pysyä jämäkkänä. Jos näet, että lapsesi kohtaa ongelman, eikä löydä siihen ratkaisuja, tarjoa apuasi pelottomasti.

Laiska lapsi tietokoneen edessä

Motivaation tärkeys

Joskus lapsen ajatellaan virheellisesti olevan laiska, vaikka hän ei vain saa osakseen oikeanlaista motivointia. Lapsen asennetta voidaan parantaa esimerkiksi palkintoihin ja seuraamuksiin perustuvan järjestelmän avulla. On kuitenkin hyvä muistaa, että yleensä palkinnot eivät luo juurikaan aitoa kiinnostusta tavoitteiden saavuttamiseen pitkällä aikavälillä.

Lapsen motivoinnissa on hyvä pitää mielessä seuraavat vinkit:

  • Ole kiinnostunut lapsen kiinnostuksen kohteista ja tue niitä.
  • Vakuuta lapselle, että asioiden eteen on tarpeellista nähdä vaivaa.
  • Ole kannustava ja arvosta lapsen saavutuksia.
  • Tue lapsen vahvuuksia.
  • Ole kärsivällinen.

Kuten huomaat, avainasia lapsen laiskuuden välttämiseksi on oikeanlainen kasvatus. Tekemällä lapsen elämästä liian helppoa ja kannustamalla huonoja tapoja, kasvatamme nuoria ja aikuisia, jotka eivät kykene tavoittelemaan haluamiaan asioita.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.