5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin - Äitiyden Ihme
 

5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin

5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kun vanhempien silmä välttää, lapset keksivät jos jonkinlaisia metkuja. Moni vanhempi on joutunut keskustelemaan lapsensa kanssa esimerkiksi siitä, että seinät eivät ole piirustuspaperia. Jos lapsi kuitenkin koristelee seiniä, vanhempien on tärkeää keskittyä ongelman ratkaisemiseen lapsen nuhtelun sijaan. Lapsi ei yleensä tarkoita väärään paikkaan piirtelyllä pahaa, eikä häntä pitäisi häpäistä käytöksestään. Alla jaamme 5 vinkkiä, joiden avulla vanhemmat voivat pyrkiä estämään lasta piirtämästä seiniin.

5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin

Lapset aloittavat taiteellisten lahjojensa testaamisen noin kahden vuoden iässä, jolloin myös seiniin piirtäminen on kohtalaisen yleinen ilmiö. Tässä kehitysvaiheessa seinä on ideaali kangas lapselle, sillä hän saa seinästä täydellisen tuen kädelleen ja kynän kärjelle. Seinään piirtäminen voi tuntua pienestä lapsesta helpommalta kuin pöydän ääressä paperille piirtäminen. Vanhemmat ovat tietenkin ylpeitä lapsen taidoista ja halusta piirtää, mutta seinien jatkuva putsaaminen tai maalaaminen on harvan vanhemman unelma.

5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin

1. Liitutaulua muistuttavat seinälevyt

Näitä liitutaulua muistuttavia seinälevyjä myydään erikokoisina sekä verkkokaupoissa että osassa koulutarvikkeita myyvistä liikkeistä. Niissä on sileä musta pinta, joka muistuttaa perinteistä liitutaulua. Tämän tyyppisen taulun voi kiinnittää mille tahansa litteälle pinnalle, kuten seinälle. Myös liitutaulumaalilla saa loihdittua helposti lapselle haluamansa kokoisen liitutaulun.

2. Liitutaulut

Kotiin voi hankkia myös perinteisen liitutaulun, johon lapsi voi rauhassa piirrellä sekä valkoisella että värillisillä liiduilla. Liitutaululle voi piirtää kerta toisensa jälkeen, joten se on esimerkiksi paperia ekologisempi vaihtoehto. Liitutaulua ei kuitenkaan suositella allergisille tai astmaa sairastaville lapsille, sillä liidun synnyttämä pöly voi pahentaa oireita. Tällaisessa tapauksessa valkotaulu voi olla varteenotettava vaihtoehto.

3. Vesiliukoiset maalit ja kynät

Markkinoilla on kiinnittymisen estäviä maaleja, jotka voivat olla viimeinen apu tilanteessa, jossa seinille piirtelyä ei saada loppumaan. Maalipinta on helppo puhdistaa mistä tahansa väristä. Lapselle kannattaa myös hankkia vesiliukoisia maaleja ja kyniä, joiden jäljet on helppo poistaa lähes mistä tahansa materiaalista.

5 vinkkiä, joiden avulla estää lasta piirtämästä seiniin

4. Suuret paperiarkit

Jos lasta ei innosta piirtää A4-kokoiselle paperiarkille, hänelle voi hankkia esimerkiksi A4-kokoisia tai vieläkin suurempia arkkeja. Paperia myydään myös suurina rullina, jolloin kokonainen seinä tai osa lattiaa voidaan peittää piirustuspaperilla.

5. Luovuus ja vastuunotto

Vaikka lapselle olisi järjestetty erinomainen piirtämiseen tarkoitettu paikka, seinä tai muu pinta saattaa yksinkertaisesti vetää häntä liikaa puoleensa. Yksi tapa pyrkiä estämään seiniin ja muihin ei-toivottuihin paikkoihin piirtely, on sisällyttää piirtämisprojekteihin omien jälkien siivoaminen. Tämän tulisi olla luonnollinen osa piirustustuokiota, eikä rangaistus, mutta se opettaa lapselle, että hänen teoillaan on seurauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández-Sánchez, E. V., Garcia-Herrera, D. G., Álvarez-Lozano, M. I., & Erazo-Álvarez, J. C. (2020). Desarrollo de técnicas grafo-plásticas con recursos educativos no estructurados. Revista Arbitrada Interdisciplinaria Koinonía5(1), 411-429.
  • Pin, V., & Marilyn, G. (2017). Las técnicas de pintura y el desarrollo de la psicomotricidad fina de los niños y niñas de inicial 2 de 4 a 5 años en la unidad educativa “El Carmen” del cantón El Carmen, provincia de Manabí, periodo 2016-2017. (Doctoral dissertation).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.