5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille - Äitiyden Ihme
 

5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille

5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten on saatava liikkua, ja aktiivisena pysyminen on heille tärkeää. Monet aktiviteetit kehittävät pienen lapsen lihaksia, motorisia taitoja ja koordinaatiokykyä. Jo 2-5-vuotiaiden lasten kanssa voidaan harrastaa kattavasti erilaisia fyysisiä aktiviteetteja, ja koulun aloittaessaan lapsi voi alkaa harrastaa hieman vaativampia lajeja.

5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille

Uinti

Uinti on yksi kokonaisvaltaisimmista urheilulajeista, joka tekee hyvää niin lihaksille kuin hengityselimistölle ja sydämellekin. Jo kolmen kuukauden ikäistä vauvaa voidaan alkaa totuttaa veteen vauvauinnin muodossa, ja yleensä 4-5 vuoden iässä lapsi voidaan haluttaessa ilmoittaa uimakouluun.

Aluksi uimakoulussa totutellaan leikin avulla veteen, ja lapsi omaksuu perusvalmiudet uinnin opetteluun. Tällaisesta alkeisryhmästä lapsi siirtyy iän ja taitojen karttuessa tasoltaan haastavampiin ryhmiin, joissa aletaan harjoitella varsinaista uimista.

Pyöräily

Pyöräily on paitsi tärkeä yleistaito, myös erinomainen liikuntamuoto. Tärkein taito pyöräilyssä on tasapaino, ja tätä kykyä lapsi voi alkaa harjoitella kolmipyöräisellä potkulaudalla tai potkupyörällä heti, kun hän on oppinut kävelemään. Näistä edetään yleensä kolmipyöräisen kautta varsinaiseen polkupyörään, jossa käytetään aluksi apupyöriä. Yleensä hyvä aika pyöräilyn oppimiseen on 3-5 vuoden ikä.

5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille

Pallon potkiminen tai heittely

Jo hyvin pieni lapsi voi alkaa leikkiä palloleikkejä, ja 2 vuoden iässä lapsi pystyy jo potkimaan tai heittämään palloa. Tällaiset aktiviteetit kuluttavat runsaasti energiaa, koska ne vaativat koko kehon käyttämistä. Noin viiden vuoden iässä lapsi voi alkaa osallistua varsinaisille jalkapallotunneille, jotka kehittävät nopeutta ja kestävyyttä ja opettavat lasta toimimaan ryhmässä ja joukkueessa.

“Olen epäonnistunut kerta toisensa jälkeen, ja siksi olen menestynyt.”

– Michael Jordan

Voimistelu

Rytminen voimistelu on nähty perinteisesti tyttöjen harrastuksena, mutta se sopii luonnollisesti aivan yhtä hyvin myös pojille. Voimistelu on erinomainen aktiviteetti, joka harjoittaa koko kehoa ja kehittää muun muassa rytmitajua ja notkeutta. Rytmistä voimistelua voidaan alkaa harrastaa jo varhaisessa iässä, ja aivan kuten muissakin aktiviteeteissa, sen vaikeustasoa voidaan nostaa lapsen kasvaessa ja kehittyessä.

Tanssi

5 fyysistä aktiviteettia 2-5-vuotiaille lapsille

Lapset voivat tanssia hyvin vapaasti, ja tanssi onkin täydellinen aktiviteetti jo pienelle lapselle. Se ei ole vain urheilua, vaan myös taidetta. Tanssiminen harjoittaa lapsen tasapainoa, koordinaatiota ja rytmitajua ja voi luoda harmonian tunteen, poistaa jännitystä ja opettaa ilmaisemaan tunteita.

Muutama vinkki vanhemmille

Jo pieni lapsi voi osallistua moniin erilaisiin fyysisiin aktiviteetteihin. On tärkeää, että lapsi saa kokea positiivisia ja rikastuttavia kokemuksia pyöräilemällä, keinumalla, tanssimalla, juoksemalla, hyppimällä, kiipeilemällä ja niin edelleen.

Nykyajan istumapainotteinen elämäntapa ei ole terveellinen aikuisille eikä lapsille. Lapsuusajan passiivisuuden on todistettu aiheuttavan monia ongelmia vielä aikuisiälläkin. Valitettavan moni lapsi kärsii esimerkiksi ylipainosta ja diabeteksesta heikon ruokavalion ja vähäisen fyysisen aktiivisuuden vuoksi.

Lapsen ei välttämättä tarvitse varsinaisesti harrastaa mitään lajia – etenkään tavoitteellisesti – jos hänellä ei ole siihen intoa. On kuitenkin tärkeää, että vanhemmat rohkaisevat lasta fyysiseen aktiivisuuteen jo tämän ollessa pieni.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.