4 lapsen tottelemattomuuteen liittyvää ongelmaa ja niiden käsitteleminen
Jokainen lapsi on toisinaan tottelematon, ja on tavallista, että vanhemmat joutuvat todistamaan lapsensa huonoa käytöstä, joka todella koettelee heidän kärsivällisyyttään. Tässä artikkelissa käsittelemme neljää lapsen tottelemattomuuteen liittyvää ongelmaa ja pohdimme, miten niitä kannattaa lähteä ratkaisemaan. Lapsen huonon käytöksen käsitteleminen on tärkeää, sillä hyvä ja sovelias käytös auttaa lasta pärjäämään paremmin elämässä, saavuttamaan tavoitteensa ja elämään sulassa sovussa muiden ihmisten kanssa.
4 lapsen tottelemattomuuteen liittyvää ongelmaa ja niiden käsitteleminen
1. Lapsi ei kuuntele, ja kouluun lähteminen on vaikeaa
Joudutko joka aamu pyytämään lasta kymmeniä kertoja pukeutumaan ja pesemään hampaansa, jotta hän pääsisi lähtemään kouluun? Lapsi ei kuitenkaan kuuntele, vaan vaikuttaa elävän täysin omassa maailmassaan. Kouluikäiselle lapselle tällainen käytös on hyvin tavallista, mutta mitä sille on tehtävissä?
- Valitkaa jo edellisenä iltana seuraavan päivän kouluvaatteet ja pakatkaa muut lapsen tarvitsemat tavarat laukkuun. Näin aamuihin jää hieman enemmän aikaa.
- Kirjoittakaa yhdessä lista siitä, mitä kaikkea lapsen täytyy tehdä aamulla ennen ulko-ovesta astumista. Jos lapsi ei vielä osaa lukea, tehtävälistassa voidaan käyttää kuvia. Näin lapsi tietää, mitä tehdä ja missä järjestyksessä, eikä mikään asia mitään unohdu.
- Älä käske lasta, seuraukset kyllä puhuvat puolestaan. Jos lapsi ei ole vielä saanut kaikkia vaatteita päälleen, pyydä häntä pukemaan loput vaatteet koulumatkalla. Näin hän ymmärtää kiirehtiä tai muuten hän joutuu lähtemään kouluun pyjama päällään.
- Aseta ajastimeen haluttu aika ja kerro lapselle paljonko aikaa hänellä on vielä tarvittavien tehtävien suorittamiseen.
2. Lapsi uhmaa toistuvasti vanhempiaan
Lapsi on uhmakas, ja vaikka pyydät häntä useaan kertaan lopettamaan tietyn asian tekemisen, hän jatkaa sen tekemistä. Hän saattaa esimerkiksi heitellä lelua toistuvasti, ja kun häntä kielletään, hän saa kiukkukohtauksen. Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä?
- Anna lapselle vaihtoehtoja. Jos hän esimerkiksi haluaa heitellä esinettä, pyydä häntä menemään pihalle heittämään palloa ja kerro, miksi sisällä ei saa heitellä esineitä. Muista käyttää jämäkkää mutta rauhallista äänensävyä.
- Jos lapsi ei edelleenkään kuuntele sinua, selitä hänelle, että teoilla on seurauksensa. Voit sanoa hänelle, että jos hän vielä kerran heittää lelua, otat sen häneltä pois. On tärkeää, että myös toimit sanojesi mukaisesti. Jos lapsi siis vielä heittää lelun, ota se välittömästi pois häneltä, jolloin hän ymmärtää teon ja seurauksen yhteyden. Vaikka lapsi kuinka pyytelisi lelua takaisin, pysy tiukkana.
- Muista aina olla empaattinen ja puhua lapselle kunnioittavasti.
- Jos lapsi aiheuttaa kohtauksen, halaa häntä ja pidä häntä sylissä, kunnes hän rauhoittuu.
3. Lapsi lyö muita lapsia
Jotkut lapset lyövät muita lapsia esimerkiksi tilanteissa, joissa he eivät saa haluamaansa. Kun aikuinen käskee lasta lopettamaan, lapsi saattaa lyödä tätäkin. Mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä?
- Älä missään nimessä läimäytä lasta takaisin, sillä fyysinen rankaiseminen on aina huono asia, eikä korjaa lapsen käytöstä.
- Auta lasta löytämään muita tapoja turhautumisen ja suuttumuksen tunteiden käsittelemiseen ja ilmaisemiseen.
- Odota, kunnes lapsi on rauhoittunut, ja kerro hänelle sitten, että lyöminen ei ole sallittua missään tilanteessa. Listaa hänelle lyömisestä aiheutuvat seuraukset. Tällainen seuraus voi olla esimerkiksi se, etteivät ystävät halua enää leikkiä lapsen kanssa.
4. Lapsi hangoittelee aina vastaan
Joka kerta, kun pidät lapselle kuria, hän nauraa ja hangoittelee vastaan. Kodin lisäksi tätä saattaa tapahtua myös koulussa, missä lapsi puhuu opettajilleen epäkunnioittavaan sävyyn. Mikä neuvoksi?
- Kun lapsi alkaa käyttäytyä tällä tavoin seurassasi, kerro hänelle välittömästi, että sinun tai kenenkään muunkaan loukkaaminen ei ole hyväksyttävää missään tilanteessa. Loukkaavaa ja epäkunnioittavaa käytöstä ei suvaita missään muodossa.
- Pysy rauhallisena mutta tiukkana ja hallitse äänesi ja kehonkielesi. Älä ärsyynny, äläkä puhu lapselle ennen kuin hän on lopettanut sinulle puhumisen. Sano lapselle esimerkiksi: “Jos puhut minulle tuohon tapaan, en vastaa sinulle. Kun puhut minulle kunnioittavaan sävyyn, voimme keskustella asiasta.”
- Jos lapsi on edelleen epäkunnioittava sinua tai muita kohtaan, kerro, että huonolla käytöksellä on seurauksensa. Pidä myös aina kiinni näistä seurauksista, sillä muuten lapsi huomaa nopeasti, että kyseessä on vain tyhjä uhkaus.
- Joka kerta, kun lapsi puhuu sinulle tai muille ihmisille kunnioittavaan sävyyn, kehu häntä ja vahvista hänen hyvää käytöstään.
Edellä esittelimme muutamia yleisimpiä tottelemattomuuteen liittyviä käytösongelmia, joita vanhemmat joutuvat kohtaamaan. Näitä kannattaa kokeilla omaan tilanteeseen soveltaen, jos lapsella ilmenee vastaavanlaisia ongelmia. Jos lapsen käyttäytymisongelmat jatkuvat pitkään ja niitä on vaikea hallita, suosittelemme kääntymään ammattiavun puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sanchez, F. (2017). Conflictos entre padres e hijos: el problema de la disciplina. http://www.codajic.org/sites/www.codajic.org/files/Adolescere%20%20Conflictos%20entre%20padres%20e%20hijos_1.pdf
- Plascencia González, M. (2009). Hablar, no golpear: Razonamiento infantil sobre disciplina parental. Revista mexicana de investigación educativa, 14(43), 1103-1127. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1405-66662009000400006&script=sci_arttext