4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen - Äitiyden Ihme
 

4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen

4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Niin lasten kuin aikuistenkin onnellisuudesta puhutaan paljon, mutta harvemmin näissä keskusteluissa perehdytään siihen, mitä kaikkea onnellinen lapsi voi opettaa aikuiselle hyvästä elämästä. Oletko itse koskaan ajatellut asiaa tältä kantilta? Sen lisäksi, että vanhemmat pyrkivät tekemään lapsen elämästä onnellista, myös lapsi pystyy tarjoamaan arvokkaita opetuksia vanhemmilleen siitä, miten kannattaa elää.

Aikuiset ajattelevat useimmiten, että lapsen tulee oppia vanhemmiltaan erilaisia taitoja elämässä etenemiseksi ja hyvän olon saavuttamiseksi. Toisinpäin oppiminen tulee mieleen vain harvalla. Usein ajattelemme, että lapsi käy elämän oppikoulua, ja jossain vaiheessa hänet ohjataan yhteiskunnan haltuun, missä hän menestyy tai ei. Vaikka tämä on tietysti toisaalta totta, myös se pitää paikkansa, että aikuisilla on paljon arvokasta opittavaa lapsilta.

Onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen tärkeitä totuuksia elämästä, jos nämä vain kiinnittävät huomiota siihen, miten lapsi elää ja miten hänen maailmansa kehittyy. Tapa, jolla vanhemmuutta toteutetaan, on aina hyvin tärkeä asia, ja joskus vanhemmat eivät ole tietoisia siitä, että heidän pyrkimyksensä tehdä lapsesta mahdollisimman onnellinen, ei ehkä riitä. Vanhemman tulisi olla auktoriteetti, mutta ei kuitenkaan autoritaarinen.

Hyvien arvojen välittäminen on yksi vanhemmuuden ja kasvatuksen kulmakiviä. On tärkeää ymmärtää jokaisen lapsen arvo ja myös se kunnioitus, jota lapsella on elämää kohtaan kaikissa sen muodoissa. Perhe voi valita yksinkertaisia ja halpoja aktiviteetteja viettääkseen aikaa yhdessä – itse asiassa usein lapsi on sitä onnellisempi, mitä yksinkertaisempi asia on kyseessä. Ja kun lapsi on onnellinen, hänellä on aikuiselle paljon opetettavaa elämästä.

4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen

1. Riittää, että olet hyvä vanhempi

Sinun ei tarvitse olla maailman paras äiti tai isä, jotta lapsesi on onnellinen. Riittää, että pyrit olemaan hyvä vanhempi, sillä lapsesi kyllä huomaa tämän. Ennen kaikkea on tärkeää, että sinulla on realistinen kuva vanhemmuudesta ymmärtääksesi lastasi ja kunnioittaaksesi niin lasta kuin itseäsi. Vanhemman ei tarvitse olla täydellinen, ja hänen on hyvä oppia sietämään myös omia heikompia puoliaan. Salaisuus vanhemmuudessa onnistumiseen on se, että nautitaan äitinä tai isänä olosta.

2. Vanhemman ei tarvitse olla paras missään asiassa

Lapsen ei tarvitse olla asioissa paras, eikä tarvitse vanhemmankaan. Se, että olet paras jossakin asiassa, ei tarkoita, että olet tärkeämpi kuin joku toinen ihminen. Ei ole mitään tarvetta mitata omaa arvoaan vanhempana tai oman lapsen arvoa lapsena. Menestyminen ja epäonnistuminen kuuluvat elämään, ja se miten nämä tilanteet kohdataan, on suora kuvastus siitä, mikä on isän tai äidin valitsema vanhemmuuden tapa sekä niistä vahvuuksista ja heikkouksista, joita lapsilla ja vanhemmilla on.

4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen

Vaikka vanhemmat haluaisivatkin aidosti parasta lapsilleen, tästä halusta ei saa tulla pakkomielle. Se, että rakastat lastasi sellaisena kuin hän on, on paras suhtautumistapa niin lapsen kuin sinunkin kannaltasi. Jokaisen tulisi saada olla oma itsensä ja oppia, että virheitä saa tehdä, ja että epäonnistumiset tarjoavat itse asiassa usein parhaat elämänopit. Tuki, rakkaus, opastus ja myötätunto ovat ne tärkeimmät asiat, joita lapsi tarvitsee ollakseen onnellinen.

3. Onnellisten vanhempien lapset ovat onnellisia

Vanhemmat, jotka pystyvät pitämään elämän eri osa-alueet – kuten perheen ja työn – tasapainossa, tuntevat olonsa muita onnellisemmaksi. Tämän seurauksena myös heidän lapsensa ovat todennäköisemmin onnellisia saadessaan viettää positiivisuuden täyttämää laatuaikaa vanhempiensa kanssa.

Elämän ja sen osasten tasapainottelu ei ole aina helppoa, mutta ei myöskään mahdotonta, jos todella haluat pyrkiä edistämään lapsesi onnellisuutta. Tämä tarkoittaa tiettyjen arjen asioiden priorisoimista toisten kustannuksella – ja tällöin on hyvä muistaa, että perhe on elämän tärkein asia.

Kova töiden tekeminen on tietysti myös tärkeää, mutta samoin on sellaisen rutiinin luominen, jonka myötä pystyt organisoimaan elämäsi paremmin ja viettämään laatuaikaa lapsesi kanssa. Kukaan meistä ei ole työpaikalla korvaamaton, mutta kotona perheen keskuudessa on.

Kukaan ei muistele lämmöllä sitä, että lähdit viimeisenä toimistolta joka ilta, joten töiden tekoon käytettyä aikaa kannattaa kenties priorisoida vähemmän kuin perheen kanssa vietettyä aikaa. Perheen taloudellinen tilanne voi pakottaa pitkiin työpäiviin, mutta jos se on mahdollista, kannattaa mieluummin pyrkiä karsimaan perheen menoista ja viettää enemmän aikaa lapsen kanssa. Hyödyt tästä enemmän kuin siitä, että olet aina töissä – harva katuu sitä, että vähensi töitään saadakseen olla enemmän perheensä kanssa!

4 asiaa, jotka onnellinen lapsi voi opettaa vanhemmilleen

4. Itsenäisyys on hyväksi

Itsenäisyyden opettaminen lapselle on erittäin tärkeää paitsi, jotta tämä kehittyy hyvin, myös tämän onnellisuuden kannalta. Itsenäisyys auttaa lasta kasvamaan itsevarmaksi aikuiseksi. Lisäksi vanhemmat, joiden lapsi on hyvällä tavalla tietoinen kyvyistään ja positiivisista puolistaan, ymmärtävät paremmin mihin he itse pystyvät, eivätkä koe yhtä paljon pelkoa vanhemmuutta kohtaan. He luottavat enemmän lapsensa mahdollisuuksiin tämän kasvaessa.

Lapsi tarvitsee iälleen sopivia vastuita ja velvollisuuksia, ja jos annat omalle lapsellesi sopivia velvoitteita, hän tulee näyttämään sinulle pystyvänsä moneen asiaan. Ajan kuluessa joudut antamaan yhä enemmän vapauksia, jotta lapsi voi osoittaa pystyvänsä vieläkin parempaan ja enempään. Opeta hänelle riittävästi taitoja, jotta hän löytää ratkaisuja toimiessaan itsenäisenä maailmassa ja siinä yhteiskunnassa, jossa hänen osansa on kasvaa. Anna hänelle mahdollisuus osoittaa, että hän tosiaankin pystyy saamaan paljon asioita aikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.
  • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii.
  • Greenspan, S. I. (2009). Great kids. Niños felices: cómo enseñar a tu hijo las diez cualidades esenciales para alcanzar una vida feliz (No. Sirsi) i9788449321931).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.