3 harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa - Äitiyden Ihme
 

3 harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa

3 harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Siinä missä osa oppilaista suhtautuu koetilanteisiin rauhallisesti ja rennosti, osalle ne aiheuttavat jännitystä, stressiä ja jopa ahdistusta. Tämän vuoksi jaamme tänään kolme harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa.

3 harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa

Erilaiset kokeet ovat yleisin tapa arvioida oppilaiden oppimista ja osaamista. Vaikka jokainen oppilas suorittaa kouluvuosiensa aikana lukuisia kokeita, joillekin koetilanteet ovat kerta toisensa jälkeen vaikeita tilanteita, jotka nostattavat jännityksen, hermostuksen ja stressin tunteita.

Koetilanteesta on yleensä helpompi selviytyä ja suoriutua hyvin, kun sen aikana pysyy rauhallisena. Rauhallinen ja hiljainen mieli on avain menestykseen, ja kun henkilö pystyy hallitsemaan hermonsa, hänen on helpompi ajatella ja ilmaista itseään selvästi. Liiallinen hermostuneisuus sen sijaan pahimmillaan sumentaa mielen. Onneksi näitä negatiivisia tunteita ja ajatuksia voi oppia hallitsemaan. Yksi apukeino tähän ovat alla esittelemämme kolme menetelmää.

“Älä koskaan ajattele opiskelua velvollisuutena, vaan mahdollisuutena päästä sisään oppimisen kauniiseen ja ihmeelliseen maailmaan.”

– Albert Einstein

1. Hengitysharjoitukset

Mikäli tunnet olosi epävarmaksi tai hermostuneeksi ennen koetta, pyri rentoutumaan ja keskittymään oman hengityksesi kontrolloimiseen. Ota mukava asento pöytäsi ääressä, sulje silmäsi ja ajattele jotain itsellesi miellyttävää asiaa tai keskity hengitykseesi. Hengitä hitaasti syvään ja laske samalla kymmeneen. Tämä harjoitus kannattaa tehdä muutamia minuutteja ennen jännittämääsi koetilannetta.

“Kun mieli on rauhallinen, inspiraatio pääsee syntymään.”

– Phil Jackson

3 harjoitusta, joiden avulla pysyt rauhallisena kokeessa

2. Negatiivisten ajatusten katkaiseminen

Toinen hyödyllinen vinkki, joka auttaa pysymään rauhallisena koetilanteissa, on negatiivisten ajatusten katkaiseminen. Tätä varten sinun täytyy aktiivisesti harjoitella negatiivisista lauseista ja ajatuksista irti päästämistä. Tällaisia hokemia voivat olla esimerkiksi ”Tulen varmasti epäonnistumaan” ja ”En osaa taaskaan mitään”. Tällaiset negatiiviset ajattelumallit on tärkeää opetella korvaamaan positiivisilla ajatuksilla.

Jotkut oppivat katkaisemaan negatiiviset ajatukset ilman fyysisiä apukeinoja, kun taas toisten on helpompi päästää niistä irti hyödyntämällä fyysistä toimintoa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi itsensä nipistämistä tai tietyn esineen koskettamista aina, kun mieleen nousee negatiivinen hokema.

Kun olet saanut pysäytettyä negatiivisen ajatuksen, ala miettiä jotain positiivista ja realistista lausetta ja korvaa sillä aiempi hokema. Voit esimerkiksi toistaa mielessäsi, että olet opiskellut riittävästi ja valmistautunut hyvin kokeeseen tai että pystyt tähän kyllä.

“Muuta ajatuksesi ja voit muuttaa koko maailmasi.”

– Norman Vincent Peale

3. Itseensä luottaminen

Yksi parhaista hyvien koetulosten takaajista on se, että oppii luottamaan itseensä ja kykyihinsä. Jos panostat asiaan ja opiskelet ahkerasti, suoriudut todennäköisesti myös kokeesta hyvin. Älä siis murehdi asiaa liikaa, vaan luota siihen, että olet tehnyt kaiken oikein ja pärjäät hyvin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Serrate, R. (2008). Ayúdale a estudiar. Las claves del éxito escolar. España: Ediciones del Laberinto.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.