Imetyskriisi kuuden kuukauden iässä
 

Imetyskriisi kuuden kuukauden iässä

Kuuden kuukauden iässä ilmenevään imetyskriisiin voi vaikuttaa kiinteiden ruokien aloitus.
Imetyskriisi kuuden kuukauden iässä
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2023

Imetys on fysiologinen prosessi eri vaiheineen, joista osaa leimaavat vauvan kasvupyrähdykset. Nämä virstanpylväät synnyttävät niin kutsuttuja imetyskriisejä, joiden aikana vauva suhtautuu kielteisesti imetykseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme erityisesti kuuden kuukauden iässä ilmenevää imetyskriisiä.

Suurin imetyskriiseihin liittyvä ongelma on tiedon puute. Tämä saa äidit usein aloittamaan rinnasta vieroittamisen tai kiinteiden ruokien antamisen liian aikaisin.

Mikä tarkalleen ottaen on kuuden kuukauden iässä ilmenevä imetyskriisi ja mistä sen tunnistaa? Alla kerrotaan aiheesta kaikki oleellinen.

Mikä on imetyskriisi?

Imetyskriisit ovat ajanjaksoja, jolloin rintamaidon tuotanto “mukautuu” vastaamaan vauvan tarpeita kasvupyrähdysten tai -huippujen aikana. Vauvan elimistö tarvitsee enemmän substraattia kasvaakseen ja alkaa vaatia sitä lisää.

Tämä herättää vauvassa eräänlaista tyytymättömyyttä syöttämistahtiin, mikä saa hänet pyytämään ruokaa jatkuvasti lisää nälän taltuttamiseksi. Kun äiti sitten tarjoaa rintaa, vauva on tavallista levottomampi ja ärtyisämpi. Lisäksi vauvalla on taipumusta pitkittää imetystä, etenkin yöllä.

Vaikka vauvalla näyttääkin olevan epämukava olo, muutos suhtautumisessa imetykseen saa rintarauhasen säätämään maidontuotantoaan. Tällä upealla elimellä on näet kyky mukautua vauvan jokaiseen kasvuvaiheeseen.

Yksi imetyskriisien suurimmista ongelmista on se, että äiti saattaa ajatella, ettei hänen maitonsa enää kelpaa vauvalle, vaikka näin ei suinkaan ole. Tällöin äiti saattaa aloittaa äidinmaidonkorvikkeen käytön tai pahimmassa tapauksessa vieroittaa vauvan rinnasta liian aikaisin.

On kuitenkin syytä selventää, että tämä epämukava tilanne on ohimenevä ja kestää yleensä noin viikon. Tuona aikana rinnat säätävät maidontuotantoaan, ja vauva rauhoittuu jälleen. Vauvan ruokavalioon ei siis tarvitse lisätä mitään. Kaikki tämä kuuluu normaaliin prosessiin, joka pyrkii pitämään maidontuotannon täysin samassa rytmissä vauvan kasvun kanssa.

Äiti imettää lastaan yöllä.
Imetyskriisit ovat fyysisesti ja psyykkisesti uuvuttavia tilanteita sekä äidille että vauvalle. Siksi niihin on hyvä varautua hankkimalla tietoa.

Kuinka monta imetyskriisiä on olemassa?

Imetyskriisejä puhkeaa aina silloin tällöin, ja ne osuvat ajallisesti yksiin lapsen tyypillisten kasvupyrähdysvaiheiden kanssa. Nämä ovat arviolta ne hetket, jolloin niitä saattaa ilmaantua:

  • Noin 3 viikon iässä.
  • 6 viikon ikäisestä 2 kuukauden ikään.
  • 3 kuukauden iässä.
  • Noin 6 kuukauden iässä.
  • Joissakin tapauksissa imetyskriisejä voi esiintyä myös ensimmäisen syntymäpäivän tienoilla.

Vaikka kyseessä on normaali ilmiö, imetyskriisit ovat ymmärrettävästi melko epämukavia tilanteita sekä äidille että vauvalle. Niiden yli pääseminen vaatii hieman tavallista enemmän kärsivällisyyttä. Mutta jos olet varautunut niihin, vältyt rinnasta vieroittamiselta ennen suunniteltua ajankohtaa.

Kuinka imetyskriisi ilmenee kuuden kuukauden iässä?

Imetyskriisit eivät ilmene samalla tavalla kaikilla vauvoilla. Itse asiassa moni äiti tuskin huomaa mitään muutoksia vauvan suhtautumisessa imetykseen näissä vaiheissa.

Imetyskriisiä ei välttämättä myöskään esiinny kaikilla vauvoilla kuuden kuukauden iässä, minkä vuoksi monet asiantuntijat eivät puhu siitä. Tästä huolimatta tämä ikä on kasvun kannalta tärkeä vaihe, ja on odotettavissa, että vauva haluaa syödä enemmän.

Toisaalta kuuden kuukauden iässä moni vauva alkaa syödä kiinteää ruokaa, mikä tuo eräänlaista helpotusta osalle äideistä. Tässä yhteydessä imetyskriisi voi ilmetä kahdella tavalla:

  • Saatat huomata, että vauva innostuu uusista mauista ja kieltäytyy rinnasta tai pyytää sitä vain yöllä.
  • Toisaalta vauva saattaa pitää äidinmaitoa parempana kuin muuta ravintoa ja pyytää rintaa näin enemmän.

Mikä neuvoksi imetyskriisissä?

Ensinnäkin sinun on tunnistettava imetyskriisi sellaiseksi ja pyrittävä selviytymään tulevista päivistä kärsivällisesti.

Toiseksi, toista itsellesi mantran tavoin, että tuotat aina sen verran maitoa kuin vauvasi tarvitsee syödäkseen. Vaikka rinnat tekevätkin pientä “säätöä” aina silloin tällöin.

Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään imetyskriisistä parhaalla mahdollisella tavalla:

  • Älä vaivu epätoivoon vauvan käytöksen vuoksi tarjotessasi rintaa. On normaalia, että vauva itkee epätoivoisesti ja on poissa tolaltaan syödessään.
  • Tarjoa rintaa ennen kiinteitä ruokia. Tällä tavalla voit stimuloida maitorauhasta tuottamaan tarvittavan määrän maitoa.
  • Muista, että kaikki vauvat tarvitsevat imetystä ensimmäisen elinvuoden ajan. Älä ajattele, että maitosi on tarpeetonta vain koska aloitat kiinteiden antamisen.
  • Älä anna vauvalle äidinmaidonkorviketta vain siksi, että olet epävarma. Maidontuotantoa säätelee vauvan tarve. Jos siis annat vauvan täyttää mahansa äidinmaidonkorvikkeella, hän ei tartu rintaan samalla tavalla ja estät maidontuotannon luontaisen stimulaation.
  • Älä pakota vauvaa imetykseen, sillä se voi saada hänet torjumaan rinnan peruuttamattomasti.
  • Pyri tarjoamaan rintaa, kun olette molemmat rentoina ja ilmapiiri on miellyttävä ja huoleton. Jos vauva on kieltäytynyt rinnasta päivällä, yritä uudelleen yöllä tai kun vauva on melkein unessa. Tämä auttaa lisäämään maidontuotantoa.
  • Varo puremista tai voimakasta imemistä välttääksesi nännien vauriot tai halkeilun.

Muista, että imetyskriisi menee ohi muutamassa päivässä ja että turhautuminen ja stressi vaikuttavat haitallisesti maidontuotantoosi.

Äidit syövät ulkona vauvojensa kanssa.
Muut äidit auttavat selviytymään kaikenlaisista fysiologisista kriiseistä vauvan kehityksessä. Muiden tuki on tarpeen.

Jos et koe selviytyväsi, pyydä apua!

Imetyskriisit aiheuttavat äideille paljon huolta ja ahdistusta. Näissä tapauksissa on tärkeää luottaa terveydenhuollon ammattilaisten, kuten kätilöiden, imetysohjaajien ja lastenlääkäreiden, apuun ja neuvoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.