Vauvan näköaistin kehitys ensimmäisten elinkuukausien aikana
Vauvan näköaistin kehitys on huimaa lapsen ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana. Ymmärtääkseen lastaan ja hänen käytöstään, jokaisen vanhemman on hyvä tietää, miten ja missä vaiheessa vauvan näkö kehittyy. Silmät ovat lapselle tärkeä kanava uuden ympäristönsä tarkkailua varten.
Yksi parhaista hetkistä äitiydessä on se, kun saat ensimmäistä kertaa katsekontaktin lapseesi. Ensimmäinen katsekontakti yhdistää äitiä ja lasta ja luo heidän välilleen entistä tiiviimmän siteen. Mutta mitä vauva todellisuudessa näkee? Pystyykö hän erottamaan äitinsä kasvot muiden ihmisten kasvoista?
Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvan elämä pyörii äidin ja ravinnon ympärillä. Nämä kaksi asiaa auttavat lasta selviytymään ensimmäisistä elinviikoistaan. Myöhemmin selviytymisvaiston rinnalle kasvavat tunteet, ja mieltymys äidin läsnäoloa kohtaan kasvaa. Lapsen ja äidin side on rikkomaton ja säilyy läpi vuosien.
Seuraavaksi kerromme lisää vauvan näköaistista ja sen kehityksestä.
Vauvan näköaisti ja äidin läheisyys
Vastasyntyneen kaukonäkö on erittäin huono, eivätkä vauvat näe selvästi 30-40cm:ä kauemmaksi. Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvan läheisyydessä ovat hänen vanhempansa, joten lapsi luonnollisesti näkee heitä eniten.
Huonolla kaukonäöllä on merkitystä vauvan selviytymisen kannalta. Se, että lapsi ei näe kauas, vähentää hänen kokemaansa stressiä, pelkoa ja ahdistusta ensimmäisten elinviikkojen aikana. Näin vauva voi keskittyä tärkeimpään, eli vanhempiinsa ja heidän läsnäoloonsa.
Vastasyntyneen ja äidin katsekontakti
- Vauva katselee sinua ja tietää, kuka olet. Vauvan ja äidin välinen katsekontakti on lapselle yksi tärkeimmistä asioista, ihokontaktin ja synnytyksen aikaisen läheisyyden lisäksi. Katse- ja ihokontakti luovat vastasyntyneelle turvallisuuden tunteen ja vähentävät vauvan kokemaa stressiä.
- Vanhempien kasvot ovat erinomainen stimulantti vastasyntyneelle. Silmien liikkeet ja suun äänet stimuloivat vastasyntyneen aisteja ja auttavat vauvaa tunnistamaan erilaisia ärsykkeitä.
Vauva siristelee silmiään
Vastasyntyneet siristelevät usein silmiään, mikä on täysin normaalia ja osa vauvan kehitystä. Vauvan keskittymiskyky kehittyy selvästi ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, ja silmien siristely on osa tätä prosessia. Kyseinen prosessi on erittäin monimutkainen, vaikkei se siltä ulospäin välttämättä vaikuttaisikaan.
- Vauvat siristelevät silmiään erityisesti ensimmäisen 2-4 elinviikkonsa aikana. Vauvan näkö ei ole kovinkaan kehittynyt, minkä vuoksi on normaalia, että lapsen katse harhailee ja vauva katsoo satunnaisesti kieroon.
- Muista, että suurin osa vauvan näköaistin kehityksestä tapahtuu vauvan aivoissa, eikä itse silmissä.
- Yksi tärkeimmistä näköaistin kehitysvaiheista on se, kun vauva oppii tunnistamaan eri suunnista tulevia ärsykkeitä. Silmien välittämät näköhavainnot siirtyvät aivoihin. Tämä on erittäin monimutkainen prosessi, joka vie aikaa, mutta pikkuhiljaa lapsi alkaa tunnistaa eri suunnissa tapahtuvaa liikettä ja oppii liikuttelemaan silmiään hallitusti.
Vauvan näköaistin kehitys
- Kahden kuukauden iässä vauva pystyy seuraamaan silmillään vanhempiensa liikkeitä ja ilmeitä.
- 2-3 kuukauden iässä lapsi alkaa tunnistaa kasvoja ja pelästyy helposti, jos näkee ympärillään tuntemattomia ihmisiä. Tässä iässä vauva alkaa myös huomata erilaisia visuaalisia stimulantteja.
- Seuraava suuri askel vauvan näköaistin kehityksessä tapahtuu kuuden kuukauden iässä. Tässä vaiheessa vauva pystyy hallitsemaan molempia silmiään samaan aikaan ja kohdistamaan katseensa molemmilla silmillä, koska aivojen molemmat puolet ovat kehittyneet tarpeeksi.
Vauvan silmien väri
Vanha uskomus, jonka mukaan vauvan silmät ovat siniset niin kauan kuin hän juo maitoa, ei pidä paikkaansa.
- Vauvan silmien sinisyys ei ole yhteydessä vauvan saamaan ravintoon, vaan silmien, hiusten ja ihon värin määrittää kehon melaniinin määrä.
- Joillain vauvoilla on syntyessään siniset tai harmaat silmät melaniinin vähäisen erittymisen vuoksi.
- Iän karttuessa ja melaniinin erityksen kiihtyessä lapsen silmät saattavat muuttua vihreiksi tai ruskeiksi.
- Silmien värin kehitys vie aikaa ja riippuu paljon vauvan perimästä. Kuuden kuukauden iässä silmien väri on pääosin kehittynyt.
Yksi tärkeimmistä hetkistä vauvan kehityksessä on ehdottomasti se, kun huomaat vauvasi seuraavan sinua katseellaan. Olet vauvalle tärkeä ja hän tarvitsee sinua. Pikkuhiljaa lapsi alkaa tunnistaa enemmän ja enemmän asioita ympäristöstään ja oppii uusia asioita päivittäin.
Jos huomaat vauvasi silmissä mitä tahansa epänormaalia, ota välittömästi yhteys lääkäriin.