Vauvan lämpimästi pukeminen - 4 vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan lämpimästi pukeminen - 4 vinkkiä

Vauvan lämpimästi pukeminen - 4 vinkkiä

Viimeisin päivitys: 26 marraskuuta, 2018

Oletko raskaana ja laskettu aikasi on talvikuukautena? Tänään kerromme neljä vinkkiä, joiden avulla vauvan lämpimästi pukeminen ja kylmältä suojaaminen onnistuu.

Miten vastasyntynyt säätelee kehonsa lämpötilaa?

Vastasyntyneen iho on hyvin herkkä, ja hänellä on vain vähän ihonalaista rasvaa. Tämän lisäksi vauvan verisuonet ovat lähellä ihoa, minkä seurauksena hän menettää lämpöä nopeasti. Tällöin vauvan ihon reseptorit välittävät aivoille tiedon siitä, että keholla on kylmä.

Vastasyntynyt tuottaa lämpöä ensisijaisesti termogeneesin, eli syömisen aiheuttaman lämmöntuotannon, kautta.

Vastasyntyneillä on erityinen ja tehokas tapa säädellä ruumiinlämpöään. Aineenvaihdunta sulattaa rasvakudosta, ja prosessissa tuotettu lämpö leviää verisuoniin, jotka kuljettavat lämmön muualle kehoon. Samalla lapsi käpertyy mahdollisimman pieneksi välttääkseen lämmön karkaamisen.

Vauvan lämpimästi pukeminen

Vauvan lämpimästi pukeminen – 4 vinkkiä

1. Ylimääräinen vaatekerros

Alle kolme kuukautta vanha lapsi ei vielä pysty hallitsemaan kehonsa lämpötilaa, ja lämpö karkaa kehosta helposti. Tässä iässä lapsen kehossa on hyvin vähän rasvaa, eikä vauva liiku paljon.

Äkilliset lämpötilan vaihtelut eivät ole hyväksi vastasyntyneelle. On parempi pukea vauvalle monta ohutta vaatekerrosta muutaman paksun kerroksen sijaan. Näin vaatekerroksia on helppo vähentää, jos lapsi siirtyy kylmästä tilasta lämpimämpään.

Vaatekerroksen poistaminen estää vaatteet kastelevan hien erittymistä. Kosteat vaatteet voivat altistaa lapsen flunssalle.

Hyvä ohjenuora on se, että vastasyntyneellä on aina päällään yksi vaatekerros enemmän kuin aikuisella.

2. Vaatteiden materiaali

Paras materiaali vauvanvaatteille on puuvilla. Luonnonmateriaalit sopivat vauvoille hengittävyytensä ja miellyttävän tuntunsa vuoksi. Luomupuuvilla on ihanteellinen valinta korkean laatunsa ja puhtautensa vuoksi. Vauvalle puettava vaate voi olla joko neulottua puuvillaa, kuten trikoota tai froteeta tai kudottua puuvillaa, kuten puuvillakangasta.

Jos lapselle puetaan villainen vaate, sen ei tulisi olla suorassa kosketuksessa ihon kanssa, sillä villa voi ärsyttää vauvan herkkää ihoa. Tulee myös varmistaa, että lapsi ei pääse hengittämään villan kuituja nenäänsä tai suuhunsa.

On myös tärkeää poistaa vaatteista kaikki ihoa mahdollisesti ärsyttävät ja kutittavat merkit ja pesulaput.

Vauvan lämpimästi pukeminen

3. Kodin lämpötila

On tärkeää, että lapsi tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi kotonaan. Ihanteellinen huonelämpötila kotona on noin 20-22 astetta. Myös hyvästä ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia.

Lämpötila ei ole kylmä tai kuuma, se vain tuntuu kylmältä tai kuumalta.

Tuntematon

Talvella kuiva sisäilma voi kuivattaa vauvan herkät nenän limakalvot, mikä voi vaikuttaa niiden tehtävään suojella lasta hengitysilman mukana kulkeutuvilta mikro-organismeilta. Tämän vuoksi on syytä huolehtia sisäilman optimaalisesta kosteudesta.

4. Tarkkaile, onko lapsella kuuma tai kylmä

Jos et ole varma, onko vauvalla sopiva määrä vaatteita päällään, kosketa hänen niskaansa tai selkäänsä vaatteiden alta, jolloin saat paremman käsityksen lapsen ruumiinlämpötilasta. Jos lapsen vaatteet ovat hiestä märät, ne tulee vaihtaa heti.

Kädet ja jalat eivät yleensä anna tarkkaa käsitystä siitä, onko lapsella kylmä tai kuuma. Tämä pätee erityisesti aivan pienten vauvojen kohdalla, sillä he eivät pysty vielä säätelemään kehonsa lämpötilaa. Siksi paras lämpömittari onkin vauvan nenän koskettaminen. 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.