Vauvan hampaiden kantasolut - hyödyt ja käyttö - Äitiyden Ihme
 

Vauvan hampaiden kantasolut - hyödyt ja käyttö

Vauvan hampaiden kantasolut - hyödyt ja käyttö
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että kantasoluja on muuallakin kuin luuytimessä?  Tänään kerromme, mitä ovat hampaiden kantasolut, ja miten hammaslääketiede on mullistunut tämän löydön myötä.

Vauvan hampaiden kantasolut

Vain harva tietää, että napanuoran ja luuytimen lisäksi myös vauvojen hampaissa on runsaasti kantasoluja. Hampaiden kantasolut ovat kuitenkin erilaisia kuin napanuoran kantasolut.

Tämä havainto tehtiin vuonna 2003 Yhdysvaltain terveysviraston tutkijan vahvistettua kantasolujen esiintyminen hammasluun peittämässä hammasytimessä. 

Kantasolujen käytön hyödyt terveydenhuollossa ja erilaisten terveysongelmien hoitamisessa on tunnustettu laajalti jo huomattavasti aiemmin. Kantasoluilla on kyky jakautua loputtomasti ja muodostaa erilaisia kudostyyppejä. Kantasolu jakautuu kahteen tytärsoluun, joista toinen on kantasolu ja toinen erilaistuva solu. Kantasolut auttavat elimistömme kudosten ja elinten uudistamisessa.

Mainiot kantasolut

Vauvan hampaista eristetyt solut ovat mesenkymaalisia kantasoluja, joista odotetaan lähitulevaisuudessa olevan apua erilaisten kudosvaurioiden korjaamisessa. Näillä soluilla on myös kyky hillitä vaikeita immunologisia reaktioita ja tukea verisuonten muodostumista.

Mesenkymaaliset solut voivat erilaistua esimerkiksi rasvaksi, luuksi ja rustoksi. Kantasoluilla on siis uskomaton uusiutumispotentiaali.

Mesenkymaalisia kantasoluja on pienehköjä määriä eri kudoksissa. Niitä voidaan eristää myös aikuisten viisaudenhampaista ja lasten maitohampaista.

Hampaiden kantasolut voivat tulevaisuudessa olla apu esimerkiksi seuraavien terveysongelmien hoidossa:

  • Parkinsonin tauti
  • Alzheimerin tauti
  • Diabetes
  • Vakavat immunologiset reaktiot
  • Sydän- ja verisuonitautien hoito
  • Selkärangan vammautumisen aiheuttama halvaantuminen
  • Luun, ruston ja muiden kudosten uudelleenrakentaminen
Vauvan hampaiden kantasolut

Hampaiden kantasoluja voidaan käyttää luovuttajan ensimmäisen tai toisen asteen sukulaisen – esimerkiksi sisaruksen, isovanhemman tai vanhempien sisarusten – hoidossa.

Missä kantasoluja säilytetään?

Näiden vauvan hampaiden pehmeässä sisäosassa sijaitsevien solujen tehtävä on uudelleenrakentaa hampaan elävää osaa. Jotta kantasoluja voidaan kerätä lääketieteelliseen käyttöön, irronneita hampaita tulee säilyttää alaan erikoistuneessa laboratoriossa.

Kuinka toimia hampaan irrotessa?

Jos hammas irtoaa hammaslääkärin vastaanoton ulkopuolella, hammas tulee laittaa maitolasissa jääkaappiin. Näin kantasolut saadaan varmemmin säilytettyä ja viljeltyä onnistuneesti.

Ensimmäiset 48 tuntia hampaan irtoamisesta ovat kriittisintä aikaa. Tänä aikana hammas täytyy pakata, lähettää ja vastaanottaa laboratorioon, jotta solut pystytään keräämään.

Vauvan hampaiden kantasolut

Amerikkalaiset hammaslääkärit suosittelevat irrottamaan vauvan hampaan varovasti ennen kuin se putoaa luonnollisesti. Sen sijaan moni muu hammaslääkäri suosittelee odottamaan hampaan luonnollista irtoamista. He eivät suosittele irrottamaan vauvan hampaita ennen niiden luonnollista irtoamista.

He perustelevat kantaansa muun muassa seuraavasti: “Vauvan hampaat ovat uusi nuoruuden lähde, jonka kaikki haluavat käyttöön mahdollisimman pian ja mahdollisimman helposti. Yhteiskunnan kärsivällisyyden puute on johtanut äärimmäisen aggressiivisiin markkinoihin, yrittäen irrottaa vauvojen hampaat aivan liian aikaisin.”


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.