Väärät neuvot vauvanhoidossa - sivuuta nämä 5 ohjetta
Olet oppinut vauvanhoidossa vaikeimman kautta, etkä ole pystynyt aina välttämään virheitä. Kun lapsi syntyy perheeseen, äitiys ei ole se ainoa asia, jonka nainen joutuu vastaanottamaan. Sen kanssa tulee väärien neuvojen vyöry.
Sillä ei ole väliä, oletko pyytänyt näitä neuvoja vai et, ja kiinnostavatko ne sinua tai ovatko ne edes sopivia vai pelkkiä myyttejä. On kuitenkin useita sellaisia asioita, joita ihan oikeasti ei tulisi tehdä vauvanhoidossa.
Tässä tulevat viisi ikivanhaa vinkkiä, jotka ovat kestäneet aajan vieriessäkin. Ne ovat melkoisen itsestäänselviä kaikille isoäideille. Vaikka neuvojilla olisi parhaat tarkoitukset, tietyt suositut vinkit ovat kaikkea muuta kuin hyväksi, ja ne voivat tehdä äitiydestä vaikeampaa. Ne myös heikentävät sitä taianomaista yhteyttä, joka äidin ja lapsen välillä on – muiden haittojen muassa.
Sillä ei ole väliä, kuinka moni sanoo sinulle jotakin muuta: aina tulee noudattaa omaa vaistoa ja niitä neuvoja, jotka terveydenhuollon asiantuntiijat sinulle antavat. Tulet näkemään, että äitinä oleminen on loistavaa, kaunista ja täyttymyksen antavaa. Vaikeudet, pelot, epäilykset ja väsymys tulevat olemaan vain muisto siinä hetkessä, kun tunnet sen tyydytyksen että olet antanut omasta itsestäsi sitä ihan parasta mahdollista.
Haluamme tässä artikkelissa kertoa eräistä asioista, joita ei varmasti kannata vauvanhoidossa tehdä, vaikka joku toisin neuvoisikin. Muista siis, että on parasta jättää väliin ohjeet, joissa näitä asioita kehotetaan tekemään – ja tietysti kannattaa hylätä kaikki muukin sellainen, mitä luotettavat terveydehuollon asiantuntijat eivät ole suositelleet.
Mitä ei kannata koskaan tehdä vauvalle?
On tietysti niin, että ihminen ei synny tietäen automaattisesti, miten olla hyvä äiti – se on todellinen haaste. Ja ympäristöstäsi saat oikean vyöryn kokeneiden äitien neuvoja. Tämä voikin olla hyvin hämmentävä tilanne. Jos olet uusi äiti, annamme tähän yhden kehotuksen: ota vyöry sellaisena kuin se on, eli joukkona neuvoja. Ja jatka sitä työtäsi, jonka pystyt aivan hyvin tekemään.
- “Älä hemmottele lastasi antamalla hänen olla sylissäsi.” Itse asiassa kehosi on aina ollut lapsesi paras turvapaikka. Hän vietti yhdeksän kuukautta vatsassasi turvassa, lämmössä ja suojassa. Sylisi on jatkumon mahdollistaja tälle tuntemukselle, kun vauva on ulkomaailmassa. Siksi, ainakin siihen asti kun vaiva on 18 kuukautta vanha, on hyvin tärkeää että hän tuntee saavansa rakkaudenosoituksia. Ja kuinka tämä tehdään? Yksinkertaisesti iho vasten ihoa -kontaktilla, joka vahvistaa äidin ja vauvan välistä sidettä.
- Älä jätä lapsesi reaktioita huomiotta. Vauvat eivät itke raivosta, eikä niillä ole kykyä olla manipuloiva. Itku on niiden ainoa tapa viestiä, ja se vaihtelee sen mukaan, mitkä hänen tarpeensa ovat. Huomiotta jätetty vastasyntynyt kokee suurta kärsimystä, joka ilmenee itkuna. Tässä täytyy muistaa, että kyseessä on pieni ja puolustuskyvytön ihminen, joka on täysin riippuvainen vanhemmistaan.
- Älä koskaan jätä häntä yksin. Tämä on myös asia, jota ei ollenkaan tulisi tehdä vauvalle. Moni sanoo, että yksin jättäminen on kuitenkin hyödyllistä, ja että se opettaa vauvaa olemaan itsenäinen. Itse asiassa on niin, että tämän käytännön tulokset ovat haitalliset. Näissä olosuhteissa lapsi kehittyy olemaan ihminen, joka ei ole saanut rakkautta osakseen, ja hänelle jää vakavia tunnetason arpia. Hän tulee myös todennäköisesti olemaan epävarma ja kärsimään huonosta itsetunnosta koko elämänsä lävitse.
- Älä koskaan lyö lastasi. Väkivalta ei ikinä ole ratkaisu tai menetelmä, jolla tulisi opettaa. Etenkään vauvojen kohdalla se ei ole sopivaa. Meillä on suuren suuri vastuu opettaa, suojella ja ohjata lasta rakastavasti. Loogisesti meidän ei tule koskaan jättää muistamatta sitä faktaa, että tämä maailma on uusi ja yllättävä lapsille. Yksinkertaisesti selitä lapsellesi asiat jämäkällä äänellä, jotta hän ymmärtää. Ainoa asia, jonka väkivalta opettaa, on totteleminen pelon vuoksi.
- Jätä sivuun ne monet myytit, jotka koskevat unensaantia. “Älä anna hänen nukkua sylissäsi, laita hänet nukkumaan omillaan.” Tämä on fraasi, jota toistellaan siellä sun täällä. On kuitenkin hyvä antaa vauvoille varmuutta ennen kuin he menevät nukkumaan. Yleensä kun pikkuinen herää, hän tuntee olonsa turvattomaksi. Tämä motivoi häntä itkemään, jotta hän voisi ilmaista tuskaa ja pelkoa. Tuutulaulu, vauvan keinuttaminen sekä herttainen ja rento äänensävy ovat parhaat valinnat. Yksi asia, jota vauvalle ei koskaan tulisi tehdä, on se että hänen annetaan itkeä, kunnes hän nukahtaa. Tämä ei tule opettamaan vauvalle, kuinka omia tunteita tulisi käsitellä. Tällä tavalla hän ei tule saamaan luottamusta maailmaa kohtaan – ei ihmissuhteita eikä omaa itseään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pérez Machado, J. L. (2010). Estudio comparativo de los efectos madurativos de estimular en decúbito prono una muestra de bebés normales (Doctoral dissertation). https://accedacris.ulpgc.es/bitstream/10553/4541/2/0613092_00000_0000.pdf
- Domínguez, T. N., & Guinea, S. F. (2008). Síndrome del bebé sacudido:¿ Es posible el diagnóstico diferencial?. Psicopatología Clínica Legal y Forense, 8(1), 107-128. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3238788
- Cleveland Clinic medical professional. (2015). Colic: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10823-colic
- Dawson, G., Ashman, S. B., & Carver, L. J. (2000). The role of early experience in shaping behavioral and brain development and its implications for social policy. Development and psychopathology, 12(4), 695-712. https://www.researchgate.net/publication/12129242_The_Role_of_Early_Experience_in_Shaping_Behavioral_and_Brain_Development_and_Its_Implications_for_Social_Policy