Tutin käytön hyödyt ja haitat - Äitiyden Ihme
 

Tutin käytön hyödyt ja haitat

Tutin käytön hyödyt ja haitat

Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2021

Moni vanhempi päättää tutustuttaa lapsensa tuttiin heti tämän syntymän jälkeen. Tutti voikin olla iso apu rauhoittamaan ja lohduttamaan lasta, mutta se voi myös muun muassa aiheuttaa niin sanottua nännihämmennystä. Tutille on ehdottomasti aikansa ja paikkansa, mutta liian pitkään sitä ei kannata käyttää. Tänään kerromme miksi ja listaamme tutin käytön hyödyt ja haitat.

Tutin käytön hyödyt

 • Tutti rauhoittaa ja lohduttaa. Vauvalla on ensimmäisinä elinkuukausinaan kova imemistarve, ja tutin imeminen voi rauhoittaa häntä. Tutin käyttöä kannattaa kuitenkin rajoittaa niin, että vauva saa tutin suuhunsa ainoastaan nukkuma-aikaan tai ollessaan sängyssään. Tutin imeminen voi toimia nukahtamisrituaalina ja helpottaa nukkumista.
 • Tutti korvaa peukalon imemisen. Tutin käyttö estää usein lasta oppimasta imemään peukaloaan. Joidenkin uskomusten mukaan tutin käyttö pilaa hampaat, mutta lääkärit ja hammaslääkärit ovat sitä mieltä, että tutin imeminen on parempi vaihtoehto kuin peukalon tai muiden sormien imeminen.
 • Kätkytkuoleman riski pienenee. Tutkimusten mukaan tutin imeminen nukkuessa pienentää kätkytkuoleman riskiä. Tarkkaa syytä tähän ei tunneta, mutta teoria on, että tutti auttaa lasta hengittämään suun kautta, jos hänen sieraimensa jostain syystä tukkeutuvat. Tutin imeminen voi myös vaikuttaa siihen, että vauva ei niin helposti käänny makaamaan vatsalleen. Vatsalla nukkumisen tiedetään lisäävän kätkytkuoleman riskiä.
 • Tutti voi lievittää kipua. Erityisesti keskosilla tutin imeminen toimii kivunlievityksenä erilaisissa toimenpiteissä.
Tutin käytön hyödyt ja haitat

Tutin käytön haitat

 • Tutin käyttö voi vaikeuttaa imetystä. Tutin imeminen voi vaikeuttaa rinnan imemisen opettelua ja hyvän imuotteen löytämistä. Tutti kannattaakin esitellä vauvalle vasta muutama viikko imetyksen aloittamisen jälkeen, kun imuote on vakiintunut. Lapsen tulisi oppia erottamaan tutin ja rinnan imeminen toisistaan, sillä molempiin tarvitaan erilainen tekniikka.
 • Jatkuva tutin käyttö voi aiheuttaa purentavirheitä. Pitkittynyt tutin käyttö altistaa purentavirheille. Jos tutti painaa vauvan kieltä alas, yläleuan leveyskasvu saattaa häiriintyä. Tästä aiheutuva yläleuan kapeus voi johtaa sivualueen ristipurentaan. Tutin liian pitkään käyttäminen voi aiheuttaa myös avopurennan. Tästä syystä tuttia suositellaan käytettävän enintään kahden vuoden ikään asti.
 • Liiallinen tutin käyttö voi vaikuttaa kielelliseen kehitykseen. Jatkuva tutin imeminen voi vaikuttaa puheen kehitykseen siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa harjoitella puhumista. Jos lapsella on jatkuvasti tutti suussaan, äänteiden oppiminen voi häiriintyä. Oikea ääntäminen edellyttää myös, että lapsella ei ole epämuodostumia suussaan.
 • Tutti saattaa aiheuttaa korvatulehduksia. Tutin käyttö lisää jonkin verran akuuttien korvatulehdusten esiintymistä. Syy saattaa olla siinä, että tutin imeminen aiheuttaa paineen vaihteluita suussa ja nenänielussa.
 • Vääränlainen tutti on vaaraksi. Jotkut tutit ovat vauvalle parempia kuin toiset. Esimerkiksi liian pieni tai useasta pienestä osasta valmistettu tutti voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Vauvalle tulisi antaa tutti, joka on suunniteltu hänen ikäiselleen lapselle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Asociación Española de Pediatría.
 • Sociedad Española de Odontología Pediátrica.
 • Sociedad Argentina de Pediatría.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.