Paljasvarpaiset vauvat: onnellisempia ja älykkäämpiä?
Pienokaisesi ottaa kenkänsä pois ja siinä sinä taas olet, kieltämässä hänen lempipuuhaansa ja jokaisen äidin inhokkia. Mitä sitten tiede väittää, eli mitä tutkimuksissa puhutaan paljasvarpaisista vauvoista?
Me puhumme yleensä kolmesta perusperiaatteesta: vapaudesta, onnellisuudesta ja älykkyydestä. Tässä mielessä eräs maailman ympäri levinnyt kiistelty tutkimus haastaa ajatusta, että lasten jalat tulee peittää jo nuoresta pitäen, ja se paljastaa vilustumiset, etiketin ja fyysiset ongelmat myyteiksi.
Madridin Complutense-yliopistossa toteutettu tutkimus on nimeltään “Preventive Podiatry: Barefoot Babies Result in Smarter Children”. Mikäli vauvat tuntevat olonsa mukavaksi ja onnelliseksi, ja jos ne voivat näin tutkia ja kehittyä kunnolla, miksi emme jättäisi heitä paljain varpain?
Mitä tiede sanoo?
“Vauvoille fyysinen liikkuminen ja paljaiden jalkojen kautta tulevat aistinvaraiset stimulaatiot ovat kiihdyttäviä tekijöitä lapsen omalle proprioseptiiviselle ja älylliselle kehitykselle”, Isabel Gentil García toteaa raportin alussa.
Lisäksi koko tutkimuksen aikana kritisoidaan “ensikenkien” myyntiä ja mainontaa, samoin kuin lastenlääkäreiden liioiteltua suositusta kenkien laittamisesta vauvoille – tämä on ilmeisesti välttämätöntä vain jalkojen lämpimänä pitämiseksi.
Gentil García varoittaa, että lapsen jalkojen peittäminen riistää häneltä tuntoaistimuksista tulevan tiedon sekä käsityksen kehon asemasta ja liikkumisesta suhteessa ympäristöön. Asiantuntijan mukaan paljasvarpaisten vauvojen motoriset taidot kehittyvät nopeammin visuaalisen ja manuaalisen koordinaation lisäksi.
Niinpä tutkijat korostavat poikkitieteellisen lähestymistavan avulla, että vauvan jättäminen paljain varpain on tärkeää. He väittävät jalkojen edustavan tietä, joka kertoo vauvalle ulkomaailmasta, ja tämän kautta he tutustuvat erilaisiin pintoihin ja koostumuksiin.
Paljaiden jalkojen rooli paljasvarpaisille vauvoille
Neurologian alalla uskotaan, että vauvojen jalat ovat käsiä herkempiä kosketukselle siihen asti, kun lapset ovat kymmenen kuukautta vanhoja. Siksi ensimmäisten kuukausien aikana jaloilla on tärkeä tehtävä: vauva kokeilee ja oppii kosketuksen kautta.
Tästä syystä Madridin yliopiston julkaisemassa artikkelissa kannatetaan voimakkaasti vauvojen jättämistä paljain jaloin. Kun heille puetaan kengät, heiltä riistetään hyödyllistä havaintoon perustuvaa tietoa, jolla voi olla merkittävä rooli keskushermostoon.
Piagetin älykkyyden kehityksen vaiheiden mukaan sensomotorisen manipulaation vaiheessa liikkuminen ja aistitietojen järjestäminen ovat tärkeitä, sillä ne tarjoavat lapselle ensimmäisen hahmotuksen hänestä itsestään, tilaa, aikaa ja ymmärrystä syy-yhteyksistä.
Tästä syystä jalkoja pidetään suositeltavimpina reseptoreina, jotka edistävät vauvan älykkyyden kehittymistä. Tämä on seurausta monimutkaisesta vuorovaikutuksesta kehon ja ympäristön välillä, ja yksi tärkeimmistä ympäristöön liittyvistä asioista on vauvojen tieto omasta kehostaan.
Lisäksi paljasvarpaisten vauvojen, jotka asettavat jalkansa kaikenlaisille pinnoille (jopa epäsäännöllisille), lihakset kehittyvät paremmin. He eivät kannattele ylimääräistä painoa kehossaan ja voivat liikkua vapaasti, mikä takaa vauvan ruumiin entistä paremman hallinnan.
Paljain jaloin olemisen hyödyt
Kaikki lapset rakastavat paljain jaloin kävelemistä sekä alastomana olemista riippumatta siitä, mitä seurauksia tämä voi aiheuttaa heidän terveydelleen, mutta tämä on kuitenkin lasten vanhempien ensisijainen huolenaihe. Paljain jaloin oleminen ei kuitenkaan ainoastaan edistä lapsen mukavuutta, vaan se tarjoaa myös monia muita etuja:
- Se lisää heidän itsetuntemustaan, kun he pystyvät näkemään varpaidensa liikkeet sekä tuntemaan ne ja haistamaan jalkojaan.
- Se auttaa jalkakaaren kehittymisessä, estäen lättäjalkojen kehittymistä.
- Se helpottaa ja rohkaisee lapsia kävelemään.
- Se tarjoaa aistihavaintoja pienokaisille.
- Se ehkäisee bakteereja ja hikeä, jotka voivat aiheuttaa sieniä, kovettumia ja pahaa hajua jalkoihin.
Paljasvarpaiset vauvat – vapaampia, älykkäämpiä ja onnellisempia?
Aikuiset tuntevat itsensä hermostuneiksi nähdessään paljain jaloin kulkevia lapsia, vaikka lapset rakastavat tätä ja liikkuvat mieluiten ilman minkäänlaista vaatetusta. Itse asiassa mainittu tutkimus rauhoittaa tätä huolta osoittaen, että lapset ovat onnellisempia kävellessään paljain jaloin.
Tutkimuksen mukaan paljasvarpaisilla vauvoilla on syvempi yhteys ympäristönsä kanssa ja he havaitsevat maailmaa eri tavalla. Samalla nämä lapset oppivat tuntemaan kehoansa eri tavalla, kun he käyttävät sitä enemmän ymmärtääkseen ympäristöään.
“Lasten älykkyyden kehityksen alkukohdassa he eivät näe mitään eroa itsensä ja ulkoisen maailman välillä, kaikki on tallennettu yhdeksi palaksi”, asiantuntijat sanovat. Mutta osana tätä “palaa” aloittelevan kävelijän on tutkittava ja tunnettava pinnat osana oppimisprosessia.
Entä mitä sinä itse ajattelet – oletko ollut tietoinen siitä, kuinka tärkeää on sallia lapsesi kulkea paljain jaloin? Näiden tietojen valossa, siirrätkö kaikki ne pienet, kauniit ostamasi kengät sittenkin syrjään? Mitä mieltä olet tästä tieteellisestä tutkimuksesta?