Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla - Äitiyden Ihme
 

Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla

Kaikista äitiyden vaiheista imetys on yksi vaikuttavimmista. Sen aikana äiti ja lapsi muodostavat ainutlaatuisen siteen, minkä lisäksi ravinnon tarjoaminen lapselle on äidille sekä vastuu että kunnia-asia.
Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2019

Imetysaika on tunteiden ja vastuiden kirjon vaihe, mutta toivottavaa on, että jokainen äiti pystyisi myös nauttimaan tästä erityisestä kokemuksesta.

Imetys on äityiden perusasioita, ja se alkaa usein jo vauvan ollessa vain muutaman minuutin ikäinen. Alussa imetyksellä on kaksi tarkoitusta: ensinnäkin lapsen ja äidin välisen yhteyden luominen ja imemisrefleksin harjoittelu, mutta myös vauvalle tarpeellisten ravinteiden tarjoaminen ensimaidon muodossa.

Etenkin ensimmäistä kertaa äidiksi tulevilla on monia kysymyksiä imetykseen liittyen. Jotta imetysaika on onnellinen niin äidille kuin lapsellekin, jaamme seuraavaksi muutamia suosituksia imetykseen liittyen.

Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla

1. Älä epäröi tai ole häpeissäsi

Imetys on täysin luonnollinen ja itsestään tapahtuva prosessi. Ajattele vaikkapa eläimiä, joilla ei ole kykyä järkeillä, miksi ne imettävät, mutta ne pystyvät silti ruokkimaan jälkeläisensä.

Älä anna pelottelujen vaikuttaa itseesi. Joidenkin mielestä julkinen imettäminen ei ole lainkaan sopivaa, ja toiset näkevät, että vähintään sekä vauva että rinta tulisi peittää. Sinulla on aina täysi oikeus ruokkia lastasi tarpeen vaatiessa, ja juuri haluamallasi tavalla.

Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla

2. Etsi paras imetysasento

On normaalia, että tuore äiti ei aluksi tunne oloaan mukavaksi perinteisen imetysasennon ottaessaan. On monia muitakin mahdollisuuksia, ja asennon valinta tulee tehdä naisen ja vauvan mukavuuden perusteella.

Huono asento voi aiheuttaa heikkoa maidon tuotantoa ja nännien ärtymistä, sillä vauva imee huonosti, kun hänen olonsa on epämukava. Tämä ei kuitenkaan ole asia, josta tarvitsisi olla kovin huolissaan. Ajan kanssa tulet huomaamaan, mikä asento sopii parhaiten juuri sinulle ja lapsellesi.

3. Mitä imettävän naisen tulisi syödä?

Vauva saa äidinmaidon kautta samat ravinteet, jotka äidillä on elimistössään. Äiti saa ravinteet luonnollisesti ravinnostaan, minkä vuoksi epäterveelliset tavat on syytä jättää sivuun imetyksen ajaksi. Jatka siis raskauden aikana ylläpitämiäsi terveellisiä tapoja ja pidä ruokavalio täysipainoisena ja vaihtelevana.

Asiantuntijoiden mukaan imetyksen aikana elintärkeät ravinteet ovat kalsium, rauta, hiilihydraatit, proteiinit ja terveelliset rasvat. Pidä itsesi myös nesteytettynä kaiken aikaa.

4. Milloin imetys kannattaa lopettaa?

On äitejä, jotka tuntevat olonsa epämukavaksi, jos imetys jatkuu kovin pitkään. He ovat joskus huolissaan siitä, syntyykö maitoa tarpeeksi lapsen tarpeiden täyttämiseksi, ja toisinaan äiti pelkää, että imetys on jotekin haitaksi tietyn ajan kuluttua.

Mitä tulee maidontuotantoon, on tärkeää alkaa tarjota vauvalle muutakin ruokaa kuuden kuukauden jälkeen, jotta ruokavalio olisi monipuolinen. Maidontuotanto ei luultavasti ole ongelma, sillä kehon säätelymekanismit pitävät siitä huolen.

Imetyksen haittoja koskien fakta on, että pitkällinen imetys ei ole mitenkään vaarallista. Se voi jatkua jopa viiden, kuuden tai seitsemänkin vuoden ajan, jos äiti ja lapsi näin haluavat.

On kuitenkin sosiaalista painetta lopettaa imetys tietyssä vaiheessa. Päätös on äidin, ja kritiikki johtuu usein siitä, että yhteiskunnassa on vääriä käsityksiä imetyksestä.

Onnellinen imetysaika 5 neuvon avulla

5. Mikä voi mennä pieleen?

Kuten koskee muitakin uusia asioita, imetys aiheuttaa monelle uudelle äidille huolta siitä, meneekö kaikki hyvin. Useimmat äidit pystyvät imettämään kunnolla – myös ensi kertaa äidiksi tulevat.

Tavallisimmat ongelmat ovat tulehtuneisuus tai kipu nänneissä sekä sairaus nimeltä rintatulehdus. Nämä eivät kuitenkaan ole vakavia haittoja, ja ne pystytään parantamaan täysin oikean hoidon sekä lääkärin avulla.

Haluamme muistuttaa, että imetys on asia, jossa nainen ei missään nimessä ole yksin – kumppani, perhe ja ystävät voivat kaikki auttaa ja joskus antaa neuvojakin. Pelkojen kätkeminen on viimeinen asia, jota suositellaan, joten jos olet jostakin huolissasi, kerro asiasta pysyäksesi rauhallisena.

Jos sinun tarvitsee puhua imetyksestä asiantuntijan kanssa (lääkärin lisäksi), on monia yhdistyksiä ja ryhmiä, joista saat tukea ja neuvoja ongelmiin ja epäilyksiin. Näin pystyt viettämään tämän hyvin erityisen vaiheen onnellisemmin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Martín, M. M., & de Ramognini, P. G. (2015). El camino para una lactancia y crianza feliz. Grijalbo.
  • Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.