Näin hoidat vastasyntyneen napatynkää - Äitiyden Ihme
 

Näin hoidat vastasyntyneen napatynkää

Jos et tiedä, kuinka vastasyntyneen napatynkää hoidetaan, et ole asian kanssa yksin. Onneksesi tämä artikkeli auttaa häivyttämään kaikki epäilykset aiheen tiimoilta.
Näin hoidat vastasyntyneen napatynkää
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnyttyään lapsi ei enää tarvitse napanuoraa, joka elätti häntä yhdeksän kuukauden ajan äidin kohdussa. Kuitenkin pieni osa napanuoraa jää kiinni vauvan vatsaan muutamien päivien ajaksi. Moni tuore vanhempi pohtii, kuinka tätä vastasyntyneen napatynkää kuuluu hoitaa.

Mikä on napatynkä?

Sikiön kehittyessä äitinsä kohdussa napanuoran sisältämät verisuonet kuljettavat sille mikro-organismeja ja ravintoaineita. Lapsen synnyttyä tämä hänet ja äidin yhdistävä napanuora leikataan hoitohenkilökunnan toimesta.

Vastasyntyneen napatynkä suljetaan pienellä klipsillä, jota ei tule poistaa. Napatynkä irtoaa itsestään 8-15 päivän kuluessa. Noin viikon päästä tästä navan alue on täysin parantunut.

Vastasyntyneen napatynkää tulee hoitaa varoen

Näin hoidat vastasyntyneen napatynkää

Voiko napatynkää hoitaa antiseptisilla aineilla?

Napanuora välittää bakteereita, mistä syystä lääkärit suosittelivat pitkään antiseptisten aineiden käyttöä napatyngän hoitoon ja tulehdusten ehkäisemiseen. Tänä päivänä tällaisten aineiden käyttöä ei kuitenkaan enää pidetä parhaana ratkaisuna. Nykyään suositellaan, että napa puhdistetaan tarvittaessa pelkällä vedellä ja kuivataan jälkeenpäin hyvin.

Jos napa alkaa haista lievästi, sitä voidaan hoitaa apteekista saatavalla antiseptisellä liuoksella. Jos haju on hyvin paha, märkäinen erite lisääntyy tai navan ympärys punoittaa, napaa kannattaa käydä näyttämässä neuvolassa.

Navan alue tulee pitää kuivana, suojattuna ja peitettynä

Oikeaoppinen napatyngän hoito

Ennen napatyngän irtoamista vauvan napa on tärkeää pitää puhtaana ja kuivana, jotta se ei pääse tulehtumaan. Napatyngän hoito onnistuu helposti vaipanvaihdon yhteydessä, sillä vaippa vaihtuu monta kertaa päivässä. Navan puhtaus kannattaa tarkistaa aina vaippaa vaihdettaessa, ja napa puhdistetaan tarvittaessa.

Helpoin tapa puhdistaa napatynkä on kostuttaa pumpulipuikko veteen ja puhdistaa sillä napa. Lopuksi napa kuivataan hyvin pumpulipuikolla.

Napatyngän tyvi erittää keltaista kudosnestettä, ja on normaalia, että tynkä vuotaa ensimmäisten päivien aikana myös hieman verta. Napatyngässä ei ole hermopäätteitä, joten lapsi ei tunne kipua, vaikka verta vuotaisikin.

Napatyngän irtoamisen jälkeen napaan jää haava, joka tulee puhdistaa säännöllisesti ihon paranemiseen asti. Tällä estetään sienitulehduksen kehittyminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Díaz Gutiérrez, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v57n1/revision1.pdf
  • Doménech, E., González, N., & Rodríguez-Alarcón, J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Madrid: Asociación Española de Pediatría. https://www.seneo.es/Portals/0/Articulos/2.pdf
  • Noguera Ortiz, N. Y., & Rodríguez Rodríguez, M. R. (2008). Aprendiendo a cuidar al recién nacido: un cuidado congruente con la cultura. Avances en Enfermería; Vol. 26, núm. 1; 103-111 23460261 01214500http://www.bdigital.unal.edu.co/17273/
  • Peinado-Jaén R. (2014). Cuidados del Cordón Umbilical: Revisión de la evidencia. (2014).
  • Sánchez Luna M, Pallás Alonso CR, Botet Mussons F, Echá-niz Urcelay I, Castro Conde JR, Narbona E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. An. Pediatría. 2009;71:349–361

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.