Miten ristiäiset kannattaa järjestää? - Äitiyden Ihme
 

Miten ristiäiset kannattaa järjestää?

Miten ristiäiset kannattaa järjestää?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan ristiäisten järjestäminen voi olla hauska kokemus, kunhan vanhemmilla on tiedossa, mitä kaikkea juhlien järjestäminen vaatii. Haluatko pienimuotoiset juhlat vai ristiäiset, jotka jäävät varmasti kaikille mieleen? Oletko tietoinen, miten ristiäiset kannattaa järjestää ja mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, jotta asiat sujuisivat ilman ongelmia?

Tämän jutun näillä vinkeillä teet tästä juhlasta haavekuviasi vastaavan, pitäen kuitenkin mielessä ristiäisten ainutlaatuisen luonteen. Ristiäiset ovat paljon muutakin kuin vain kaavamainen vauvan nimeäminen vanhempien uskomusten ja perinteiden mukaisessa juhlassa. Niistä on muodostunut eräänlainen lapsen esittelytilaisuus ystäville ja suvulle. Tämän vuoksi moni vanhempi ajattelee, että juhlan täytyy olla todella hieno, mitä tulee suunnitteluun ja järjestelyihin.

Miten ristiäiset kannattaa järjestää?

  • Budjetti. Luo maksimibudjetti, jotta pääsisit alkuun lapsesi ristiäisten suunnittelussa. Pidä tämä budjetti mielessä koko suunnittelun ajan, jotta voisit hallita paremmin rahankäyttöä sekä olla kartalla kaikesta, mitä järjestätte. Jos haluat pienemmän budjetin, yksinkertainen seremonia ja pienet cocktail-kutsut ovat aina yksi hyvä vaihtoehto.
  • Vieraat. Muista, että keskipisteen ristiäisissä tulisi aina olla lapsi, ja tämä juhla tulee suunnitella pienin osallistuja mielessä. Vauvasi ei ehkä pidä siitä, että paikalla on suuri joukko ihmisiä, jotka haluavat pidellä häntä ja ottaa kuvia. Ole siis valikoiva miettiessäsi, keitä otat mukaan tähän erityiseen päivään.
  • Ristiäisasu. Huolimatta juhlan tyylistä – moderni vai perinteinen – haluat varmasti lapselle asun, joka sopii tilanteen luonteeseen. Kaikken perinteisin valinta lapselle on kastepuku, johon kuuluu pitkä, valkoinen mekko ja kenties päähine. Moni perhe valitsee kastemekon, joka on ollut käytössä jo sukupolvien ajan. Tämä puku voi olla tunnetasolla hyvin tärkeä, ja se saattaakin antaa ihan erityisen arvon tilaisuudelle. Modernit asut ovat kuitenkin myös suosiossa, ja hiukan vanhemmille kastettaville lapsille, kuten myös lapsen vanhemmille, ne voivatkin olla hyvä valinta, jos halutaan jotain vähän raikkaampaa.
Miten ristiäiset kannattaa järjestää?
  • Tilaisuuden muodollisuudet. Tämä on merkittävä tilaisuus, joka jää osallistujille muistiin. Perinteisesti perheet ovat valinneet ristiäisten juhlimisen yhteyteen kahvitilaisuuden tai mahdollisesti yhteisen lounaan. On oma päätöksesi, haluatko ristiäisiin jotain samanlaista kuin häissä usein on, eli paljon ystäviä ja perhettä, karkkia, valokuvaajan, muodollisen aterian ja niin edelleen. Voit kuitenkin valita myös aivan päinvastaisen linjan,eli hyvin yksinkertaiset ristiäismuodollisuudet. Voit kutsua tilaisuuteen vain lähimmät ystäväsi ja perheen, ja siellä voi olla vain pieni ateria – kenties jopa pelkkä tee tai välipalaa.
  • Lahjat. Ristiäiset, aivan kuten häätkin ja muut vastaavat juhlat, sisältävät aina lahjoja, ja usein niitä annetaan muillekin kuin päivänsankarille. Perinteisesti joissakin kulttuureissa vanhemmat ovat antaneet vieraille jonkin muiston tilaisuudesta.Voitte ihan hyvin antaa tällaisen muiston tai olla antamatta, ja tässäkään ei tarvita mitään ylellisyyksiä. Kyseessä on siis vain symbolinen lahja juhlan kunniaksi.
Miten ristiäiset kannattaa järjestää?
  • Ikä. Vaikka useimmat vanhemmat kastavat lapsensa ennen kuuden kuukauden ikää, ristiäisille ei ole mitään ikärajaa. Tämä tarkoittaa, että saatat nähdä 1-, 2- tai 3-vuotiaita lapsia vastaanottamassa kastetta. Yleensä kastepukuja tehdään vain pienille vauvoille, joten jos kastat tätä vanhemman lapsen, muista että perinteinen kastepuku ei ehkä ole mahdollinen.
  • Kummit. Perinteisesti vanhemmat ovat valinneet kaksi henkilöä, jotka toimivat lapsen kummeina. Olette kuitenkin vapaita valitsemaan vain yhden. Jos valitsette kaksi kummia, yleensä valitaan yksi mies ja yksi nainen. Tämä on vaatimuksena muun muassa katolisissa ristiäisissä. Kummit vastaavat siitä, että lapsi saa kristillisten arvojen kasvatuksen, jos vanhemmat eivät tähän pysty.

Mitä ei tulisi tehdä lapsen ristiäisissä?

  • On siis asioita, jotka eivät sovi lapsen juhlimiseen – ei sovi unohtaa, ketä ristiäisissä juhlitaan! Vauvoilla on omat rytminsä, joten vaikka on tietysti tärkeää pyrkiä pitämään hauskaa, samalla kunnioittakaa lapsen rutiineja ja aikatauluja.
  • Älkää ryhtykö velkavankeuteen ristiäisten vuoksi. Ristiäiset voivat maksaa vähän tai paljon – valinta on omanne. Me suosittelemme, että budjettia pidetään järjestettäessä jatkuvasti silmällä, jotta kulut eivät lopulta tulisi paljon stressiä aiheuttavaksi asiaksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.