Mitä vauvan eleet kertovat? - Äitiyden Ihme
 

Mitä vauvan eleet kertovat?

Mitä vauvan eleet kertovat?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni tuore vanhempi kokee pienen lapsen tarpeiden tulkitsemisen vaikeaksi. On kuitenkin tärkeää pitää mieli avoimena ja kiinnittää huomiota lapsen käytökseen ja elekieleen. Lapsella on monia tapoja ilmaista itseään, ja vauvan eleet kertovat paljon, kunhan niitä opitaan lukemaan.

Itkeminen on tavallisin vauvan viestintäkeinoista, mutta ei suinkaan ainoa. Pieni lapsi ilmaisee itseään liikkeiden, hymyn ja äänten avulla saadakseen huomiota. Kun vanhemmat oppivat tunnistamaan vauvan eleet, he tietävät välittömästi, mitä lapsi on vailla.

Vauvan viestit muuttuvat tyypillisesti intensiivisemmiksi, kun ne on suunnattu vanhemmille. Äidin ja isän seurassa lapsen itku on voimakkaampaa, mutta toisaalta he näkevät myös vauvan suurimmat hymyt.

Mitä vauvan eleet kertovat?

Mitä vauvan eleet kertovat?

Kaikki vauvat elehtivät, osoittavat asennetta sekä ääntelevät, jotta ne tulisivat ymmärretyiksi. Esimerkiksi kun leikitte yhdessä, mikäli vauva katsoo poispäin, kääntää päätään tai pyöristää selkäänsä, hän kertoo, että haluaa tauon ja jatkaa leikkiä myöhemmin.

Itkeminen ei tarkoita vain sitä, että vauvasi on nälkäinen. Se voi myös viestiä siitä, että vauvalla on kylmä, väsymystä tai että hänen vaippansa on märkä. Hän käyttää itkua osoittaakseen nämä epämukavuudet, ja vähitellen alat tunnistaa ne. Ole kärsivällinen ja opettele ymmärtämään nämä pienet eleet.

Vauvoilla on monenlaisia tapoja osoittaa, mitä ne haluavat. Jos vauvasi hymyilee, kun olette yhdessä, hän kertoo, että olo on hyvä, mukava ja onnellinen. Nämä eleet ymmärtämällä pystyt paljon helpommin luomaan rutiineja, kuten nukkumaanmenon aikaa ja nukahtamista koskien.

Kun vauvasi on lähes kahdeksan kuukauden ikäinen, voit luultavasti huomata, että hän takertuu kaulaasi ja alkaa itkeä, kun ystäväsi tai lastenlääkäri lähestyy. Tämä kertoo, että hän tietää jo, kuinka erottaa toisistaan tutut ja tuntemattomat ihmiset, ja tuntematttomat yksinkertaisesti pelottavat häntä.

Rakkaus vastasyntynyttä kohtaan on yksi kauniimmista asioista maailmassa. – Tuntematon

Ajan vieriessä vauva huomaa, että tuntemattomat tervehtivät häntä ystävällisesti, ja hän tottuu siihen ja lopulta hyväksyy vieraat. Tämä vie kuitenkin aikaa.

On hyvin tärkeää pitää mielessä, että samat merkit voivat kertoa eri asioista eri vauvoilla. Siksi juuri oman vauvasi kanssa leikkimisen opetteleminen vaatii aikaa, omistautumista ja kärsivällisyyttä.

Kun voit reagoida häneen oikein, saat aikaan suuren määrän kiintymystä, ja tämä vahvistaa sidettänne. Avainasiana on olla hyvin tarkkaavainen ja kärsivällinen, jotta voisit selvittää juuri oman vauvasi merkkikielen viestit.

Mitä vauvan eleet kertovat?

Opeta vauvalle elekieltä

On tärkeää, että etenet aina vauvasi tahdilla ja varmistat, että hän nauttii. Ihanteellinen hetki aloittaa on silloin, kun vauvasi alkaa kiinnostua viestinnästä. Tulet huomaamaan, että hän muuttuu sosiaalisemmaksi, alkaa jokeltaa sekä muodostaa ääniä ja ilmeitä huomiotasi saadakseen.

Kun sanot jonkin sanan, elehdi tai osoita. Käytä aina samaa merkkiä, toista sitä monta kertaa, ja korosta avainsanaa, kun elehdit, jotta vauvasi voi nähdä ja selkeästi ymmärtää yhteyden kahden asian välillä.

Muutaman päivän kuluttua vauvasi alkaa kenties tehdä kyseistä elettä oma-aloitteisesti – tämä voi kuitenkin viedä useamman viikon, joten on parasta olla kärsivällinen. Tee tästä kaikesta hauskaa vauvallesi! Hän oppii helpommin, kun hän nauttii tekemisestään.

Kokeiltavia eleitä

Eri asiantuntijat suosittelevat eri eleryhmiä. Sign With Your Baby -ohjelma perustuu pohjoisamerikkalaiseen viittomakieleen, ja Baby Signs -ohjelma sarjaan helppoja eleitä, jotka on sunniteltu juuri vauvoja varten.

Kumpi tahansa näistä järjestelmistä toimii, ja samoin toimii kenties jokin itse keksimäsi järjestelmä. Mikä tahansa ele, joka selvästi kertoo sanan merkityksestä, tulee tehoamaan hyvin, ja tässä on muutamia esimerkkejä:

  • Ruoka: Laita sormenpää huulillesi.
  • Se on loppu: Kohota kätesi sivuille niin, että kämmenet ovat ylöspäin.
  • Pelko: Taputa rintaasi.
  • Kuumuus/polttavuus: Venytä käsivarttasi koskettaaksesi jotakin, ja sitten vedä käsi pois nopeasti.
  • Missä se on?: Kohota harteitasi kämmenet ylöspäin suunnattuina.
  • Jänis: Nyrpistä nenäsi ja näytä kaksi sormeasi.
  • Auto: Käännä kuvitteellista ohjauspyörää.
  • Kirja: Laita kädet yhteen ja sitten avaa ne, kämmenet ylöspäin suunnattuina.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.