Vauvan lihasten venyttely: harjoituksia ja hyödyt
 

Vauvan lihasten venyttely: harjoituksia ja hyödyt

Vauvan lihasten venyttely on erittäin tärkeää. Se vaatii kuitenkin paljon varovaisuutta ja lääkärin hyväksynnän.
Vauvan lihasten venyttely: harjoituksia ja hyödyt
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2023

Lihasten venyttely on ihmiskeholle erittäin tärkeää. Jatkuva venyttely mahdollistaa lihasten kehittymisen ja pienentää loukkaantumisriskiä. Venyttelyä suositellaan jo vauvasta lähtien. Iän ei tulisi antaa rajoittaa fyysistä aktiivisuutta, mutta se tulee mukauttaa kunkin henkilön ominaispiirteisiin. Vauvan lihasten venyttelyyn liittyvä suositus on, että vanhemmat suorittavat sen tai valvovat sitä.

Vauvan lihasten venyttely

Mitä pienempi vauva on, sitä hankalampaa hänen on olla fyysisesti aktiivinen. Ensimmäisten elinkuukausien aikana vauvat eivät yleensä harjoitakaan fyysistä aktiivisuutta suunnitelmallisesti.

Ensimmäinen elinvuosi on kuitenkin perustavanlaatuinen vaihe lapsen psykomotorisessa kehityksessä. Siksi sinun tulee äitinä tai isänä keskittyä varhaiseen stimulaatioon ja pitää mielessä lihasten venytyksen tärkeys.

Kaikista yllä mainituista syistä opetamme tänään lihasten venytysharjoituksia, joista on paljon apua vauvalle.

Vauvan lihasten venyttely

Äiti venyttää vauvansa lihaksia.

Pienet vauvat tekevät tiettyjä liikkeitä kehon refleksikaarien kautta. Näin he pikkuhiljaa yhdistyvät ympäristöönsä ja oppivat motorisia taitoja.

Vauvan lihasten venyttely on kuitenkin paljon tätä monimutkaisempi aktiviteetti, jota ohjaa kolmas osapuoli, tässä tapauksessa äiti tai isä.

On syytä mainita, että nämä harjoitukset eivät vastaa vauvojen satunnaista ja odottamatonta venyttelyä, vaan ne ovat suunnitelmallisia, kohdennettuja ja passiivisia, sillä ne vaativat apua toiselta henkilöltä.

1. Jalkojen venytys

Jalkojen venyttämiseksi vauvan tulee maata selällään.

Pidä kiinni vauvan jaloista kummallakin kädellä ja ala stimuloimaan nivelten liikkuvuutta lonkissa, polvissa ja nilkoissa.

Koukista sitten jalkoja polvinivelestä vuorotellen. Vie jalat kohti rintaa napakalla liikkeellä, mutta käyttämättä liikaa voimaa. Kun olet tehnyt tämän yhdelle jalalle, toista sama toiselle.

Ojenna sitten molemmat jalat suoriksi ja anna niiden levätä. Tartu vauvan toiseen jalkaterään ja tee sillä taivutus- ja ojennusliikkeitä, ja lopuksi pidä asento muutaman sekunnin ajan.

2. Käsivarsien venytys

Myös käsivarsia voi stimuloida ja venyttää samaan tapaan kuin jalkoja. Vauvan tulee maata selällään tukevalla ja mukavalla tyynyllä.

Tartu ensin vauvan oikeaan käsivarteen ja vie se sivulle hieman taakse. Pidä tämä asento muutaman sekunnin ajan. Venytyksen tehostamiseksi suosittelemme, että pidät toista kättäsi vauvan rinnan kohdalla.

Kun olet tehnyt harjoituksen oikealle käsivarrelle, tee täsmälleen sama vasemmalle puolelle.

Venytä sitten molempia käsivarsia tuomalla ne eteen ristiin. Pidä tämä asento muutama sekunti ja palaa lähtöasentoon, jotta vauva saa levätä.

Kuinka vauvan lihasten venyttely hyödyttää?

Lihasten venytysharjoituksia on paljon, ja jokaista kehon osaa voidaan ja pitäisi venyttää. Yllä mainitut harjoitukset kohdistuvat kuitenkin vain kehon päärakenteisiin: käsivarsiin ja jalkoihin.

Näitä ja muita venytysharjoituksia tulisi mieluiten tehdä säännöllisesti koko viikon. Se tukee vauvan hyvinvointia seuraavilla tavoilla.

Kontraktuurien ehkäisy

Lihasten supistuminen aiheuttaa epämukavuutta ja ongelmia kehossa. Vauvoilla supistunut lihas voi johtaa epämuodostumiin tai vastaaviin vaivoihin. Lihasten venyttely ja toistuva stimulointi auttaa ehkäisemään tämäntyyppisiä ongelmia tai parantamaan jo olemassa olevia vaivoja.

Taudin hoito

Vauvan lihasten venyttely auttaa myös erilaisten sairauksien hoidossa. Valladolidin yliopiston julkaisun mukaan venyttely tehoaa erittäin hyvin synnynnäiseen tortikollikseen.

Journal of Neurology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan fysioterapia (johon kuuluu venytysharjoituksia) edistää olkahermopunosvauriosta kärsivien lapsen kuntoutumista.

Lihastonuksen rakentaminen

Lihastonus on lihasten lievää ja jatkuvaa jäntevyyttä, joka tukee kehoa ja pitää yllä ryhtiä.

Lihaksia tulee stimuloida ja vahvistaa jo varhaisesta iästä lähtien. Näiden harjoitusten avulla voidaan parantaa lihasjänteyttä koko kehossa. Itse asiassa jatkuva venyttely tarjoaa vauvalle mahdollisuuden pitää yllä tiettyjä asentoja pitkään.

Fyysisten kykyjen paraneminen

Lihasten venyttely- ja stimulaatioharjoitukset vahvistavat osaltaan erilaisia fyysisiä kykyjä. Vaikka nämä taidot kehittyvät läpi elämän, lapset ovat tältä osin erittäin herkässä vaiheessa.

Vauva makaa mahallaan sängyllä.

Vauvan lihasten venyttely: älä tee sitä ilman lääkärin lupaa

Lihasten venyttely hyödyttää vauvaa monella tapaa. Tästä huolimatta lastenlääkärin on annettava hyväksyntänsä kaikille harjoituksille, joita aiot tehdä.

Muista, että jokainen lapsi on erilainen ja jotkut terveysongelmat voivat estää venyttelyn.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.