Milloin vauva nukkuu läpi yön?

17.7.2019
Moni vanhempi miettii lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana, milloin tämä vihdoin nukkuu läpi koko yön. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tuoreiden vanhempien täytyy tietää pienten lasten nukkumisesta.

Pidellessäsi omaa lasta sylissäsi, et voisi tuntea oloasi onnekkaammaksi ja onnellisemmaksi. Mutta jossain vaiheessa lukemattomien valvottujen öiden jälkeen alat miettiä, milloin vauva nukkuu läpi yön.

Pienelle lapselle on täysin normaalia heräillä useita kertoja yön aikana, ja tätä jatkuu aina puolen vuoden ikään saakka. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen vauvat yleensä alkavat nukkua läpi koko yön. Mutta on muistettava, että kaikki lapset ovat yksilöitä ja myös heidän kasvuympäristönsä eroavat toisistaan.

Milloin vauva nukkuu läpi yön?

Selvittääksesi, onko lapsesi jo valmis nukkumaan läpi yön heräilemättä, on olemassa asioita, joita sinun on hyvä tietää vauvojen unesta ylipäätään. Syntymästään lähtien vauva nukkuu kahdessa vaiheessa, mikä tarkoittaa hänen heräilevän usein. Kun molemmat vaiheet ovat ohi, vauva herää syömään ja viettämään aikaa kanssasi.

Saavutettuaan kuuden kuukauden iän, lapsen nukkumistyyli vaihtuu, ja unirytmi muuttuu kaksiosaisesta viisivaiheiseksi. Tässä vaiheessa vauvan unirytmi vastaa siis aikuisen rytmiä, ja lapsi alkaa nukkua läpi yön heräilemättä jatkuvasti. Pieni lapsi nukkuu usein aamuisin aikuista pidempään, mutta hän saattaa toisinaan herätä keskellä yötä. Vanhempien taakkaa helpottaa se, että tässä vaiheessa lapsi osaa jo nukahtaa itsestään.

Yhdeksän kuukauden ikäisistä vauvoista yli 70 % nukkuu koko yön ilman tarvetta herätä välillä syömään. Osalla lapsista kestää vuoden päästä tähän tilanteeseen, ja 20 % kaksivuotiaista lapsista heräilee ja itkee öisin. Jokainen lapsi on siis erilainen, ja myös lapsen persoonallisuus voi vaikuttaa nukkumiseen jossain määrin.

Vauva tulee nukkumaan läpi öiden, mutta varo uskomasta myytteihin

Kun kerrot muille äideille öisistä kamppailuistasi jatkuvasti heräilevän vauvasi kanssa, saatat kuulla tarinoita siitä kuinka kiinteää ruokaa syövät tai vaikkapa isommat vauvat nukahtavat kuuleman mukaan helpommin. Älä kuitenkaan mene tähän lankaan ja noudata tällaisia äitien keskuudessa kiertäviä huhupuheita ja neuvoja. Tärkein tekijä joka vauvan unensaantiin vaikuttaa on sen ikä, ei koko, tai se millaista ruokaa ne syövät.

Milloin vauva nukkuu läpi yön?

Sanotaan sellaistakin, että kun lapselle syöttää iltaisin muroja, niin hän nukahtaa helpommin ja nukkuu pidempään. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Päinvastoin, tällaisten neuvojen noudattamisesta voi olla lapsellesi jopa haittaa. Jos syötät liian nuorelle vauvalle kiinteää ruokaa, se saattaa lakata imemästä kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, joita se saa juomastaan rintamaidosta tai korvikkeesta.

Vastasyntyneen vauvan ruoansulatuselimistö ei ole vielä valmis prosessoimaan kiinteää ruokaa, eikä mitään muutakaan kuin rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Näin jatkuu aina lapsen päästyä puolen vuoden ikään. Ennen kuin lapsesi on siis täyttänyt vähintään kuusi kuukautta, kiinteä ruoka voi jopa vahingoittaa hänen vatsaansa. Siksi asiantuntijat suosittelevatkin rintaruokkimista tai korvikkeen syöttämistä vauvoille vähintään puoli vuotiaaksi saakka.

Mitä voin tehdä jaksaakseni läpi valvottujen öiden?

On toki ymmärrettävää, että jatkuva öinen heräily kostautuu päivän mittaan, ja tunnet itsesi usein väsyneeksi. Siksi varsinkin ensimmäisten muutamien viikkojen aikana olisi hyvä yrittää nukkua itsekin silloin, kun vauva nukkuu päiväuniaan. On parempi jättää kotiaskareet myöhempään ja keskittyä siihen mikä on tärkeää: riittävä unen määrä, sekä sinulle, että vauvallesi.

Yksi keino varastaa itselleen hieman lisää lepoaikaa, on ruokkia vauvaa makuuasennossa. Näin saat itsellesi pieniä levähdystaukoja päivän mittaan. Äläkä unohda pyytää apua läheisiltäsi. Perheenjäsenet sekä ystävät ovat sinua varten, ja voit varmasti pyytää heiltä apua ruoanlaitossa, asioilla käymisessä tai vaikkapa siivoamisessa.

Milloin vauva nukkuu läpi yön?

Useat äidit haluavat pitää vauvojaan lähellään myös öisin. He nukkuvat paremmin kun lapsi on vieressä, ja ovat silloin myös vähemmän väsyneitä koska saavat useamman tunnin yöunet. Tämä on suosittu vaihtoehto vanhempien keskuudessa, sillä kun vauva nukkuu samassa huoneessa vanhempien kanssa, on lapsen öiset heräilyt helpompi hoitaa.

Jotkin asiantuntijat kuitenkin suosittelevat vanhempia opettamaan vauvansa nukkumaan yksin omassa sängyssään, sekä opettamaan heidät nukahtamaan itsenäisesti. Joidenkin mielipiteiden mukaan olisi jopa hyvä antaa vauvan välillä itkeä vähän aikaa yksin, ennen kuin sitä juoksee hyssyttelemään. Useimmiten vanhemmat kuitenkin seuraavat tässä asiassa vaistojaan ja lohduttavat itkevää vauvaansa heti kun vain on mahdollista.

Loppujen lopuksi, ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua rauhallisiin öihin. Sinun täytyy vain tehdä kuten parhaaksi katsot lapsesi kannalta. Ole kärsivällinen ja ennemmin tai myöhemmin huomaatkin, että lapsesi yöunet pitenevät ja sinäkin pääset maksamaan omia rästiin jääneitä univelkojasi pois.

Unettomista öistä tulee vain kaukainen muisto ja osa siitä, mitä kaikkea tuletkaan vielä tekemään rakkaan lapsesi hyväksi.