Miksi pieni lapsi itkee unissaan?
Jokainen vanhempi lienee herännyt keskellä yötä vauvan itkuun, kuvitellen tämän tarvitsevan äitiään tai isäänsä. Yllättäen lapsi kuitenkin nukkuu täyttä unta silmät suljettuina. Tässä tilanteessa etenkin moni tuore vanhempi ihmettelee, miksi lapsi itkee unissaan. Pienen lapsen lepo on monen vanhemman huolenaihe, koska liian vähäinen nukkuminen vaikuttaa niin lapsen mielialaan kuin käytökseenkin – terveydestä puhumattakaan.
On tärkeää pitää mielessä, että itkeminen on pienen lapsen ainoa tapa kommunikoida. Vauva itkee kaivatessaan huomiota tai tarvitessaan huolenpitoa. Se, että lapsi itkee unissaan, on yleisempää kuin kuvitteletkaan – kuten on myös se, että vanhemmat eivät ole varmoja, kuinka tilanteessa tulee reagoida.
Miksi pieni lapsi itkee unissaan?
On tavallista, että ensimmäisten elinvuosiensa aikana lapsi herää yön aikana säännöllisesti. Pienen lapsen ja aikuisen unirytmit eroavat toisistaan. Joissain tapauksissa vauvalla on ongelmia vaipua uudestaan syvään uneen väsymyksestä huolimatta, mikä johtaa unissaan itkemiseen.
Jotkut lapset yrittävät saada uudestaan unen päästä kiinni, siinä kuitenkaan onnistumasta. Tämä johtuu siitä, että lapsi tarvitsee vanhempaansa. Myös painajaiset ovat yksi syy vauvan unensekaiselle itkulle. Aivan kuten aikuisetkin, myös lapset näkevät unia, joista suurin osa pohjautuu heidän henkilökohtaisiin kokemuksiinsa.
Vauvojen unihäiriöt
Erilaisten unirytmien läpikäynti on luonnollinen osa lapsen kehitystä, ja myös keskellä yötä herääminen kuuluu prosessiin. Toisinaan vauva ainoastaan päästää pienen äänen ja jatkaa uniaan, mutta joissain tapauksissa heräily muuttuu säännölliseksi ja jopa ahdistavaksi. Unikauhuhäiriöllä eli yöllisillä kauhukohtauksilla on suuri vaikutus lapseen. Nämä kohtaukset kestävät muutamia minuutteja, minkä jälkeen lapsi tyypillisesti vaipuu takaisin rauhalliseen uneen.
Molemmissa tapauksissa tilanne on kuitenkin siinä mielessä sama, että vanhemman mennessä tarkistamaan vauvan itkun syyn, tämä nukkuu – ääntelystä huolimatta. Näin tapahtuu lapsen ollessa hidasaaltounen vaiheessa. Hidasaaltouni on unen syvä vaihe, jolloin vauva ei pysty heräämään kunnolla, eikä hän ole täysin tietoinen, mitä hänelle tapahtuu.
Unissaan itkevä lapsi saattaa vaikuttaa kiihtyneeltä, hämmentyneeltä ja pelästyneeltä. Samaan aikaan hän ei kykene reagoimaan ulkoisiin ärsykkeisiin. Jotkut lapset heräävät sekavassa tilassa ja saattavat jopa nousta istumaan ja avata silmänsä. Tilanne laukeaa itsestään 5-15 minuutissa, mutta lapsen herättämisyritykset voivat pahentaa ja pitkittää tilannetta.
Kuinka toimia, jos lapsi itkee unissaan?
Jos lapsi itkee unissaan, parasta on pysyä kärsivällisenä ja odottaa ja tarkkailla tilannetta. Se, että lapsi ääntelee unen lomassa ei välttämättä tarkoita hänen haluavan herätä. Suljetut silmät ovat selvä merkki siitä, että lapsi on edelleen unessa. Vanhempien on tärkeä kiinnittää huomiota unissaan itkevän lapsen ääntelyyn, joka kertoo paljon tämän tarpeista. Lapsi voi olla esimerkiksi nälkäinen tai kylmissään, ja tällaisessa tapauksessa uudestaan syvään uneen vaipuminen on vaikeaa. Vanhempien on tärkeä hoivata itkevää vauvaa ja auttaa tätä tuntemaan olonsa paremmaksi.
Unissaan itkevä lapsi saattaa vaikuttaa kiihtyneeltä, hämmentyneeltä ja pelästyneeltä. Samaan aikaan hän ei kykene reagoimaan ulkoisiin ärsykkeisiin.
Vauvan itkiessä unissaan aamun varhaisina tunteita vanhempien on hyvä pysyä hiljaa ja rauhassa, jottei nukkuva lapsi herää. Lapsen tarpeista kannattaa huolehtia tarvittaessa mahdollisimman varovasti ja valot hyvin himmeänä pitäen. Muuten lapsi saattaa herätä täysin ja kuvitella, että on aika aloittaa uusi päivä. On täysin normaalia, että pieni lapsi ääntelee unissaan, mutta jos hän itkee, kannattaa vanhempien aina tarkistaa hänen tilansa.
Tärkein neuvo, jonka haluamme antaa vanhemmille, on pyrkiä olemaan herättämättä lasta itkukohtausten aikana. Sen sijaan kannattaa olla mahdollisimman hiljaa lapsen lähellä ja odottaa tämän rauhoittuvan. Se, että lapsi itkee unissaan, voi tapahtua spontaanisti tai johtua ulkoisista ärsykkeistä, kuten toistuvasta äänestä tai lapsen sängyn siirtämisestä. Tämän vuoksi on syytä pyrkiä välttämään kaikkia mahdollisia muutoksia lapsen levon aikana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
- Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
- INNOVACIÓN, E. Guía de Práctica Clínica sobre Trastornos del Sueño en la Infancia y Adolescencia en Atención Primaria. https://www.aepap.org/sites/default/files/documento/archivos-adjuntos/gpc_489_insomnio_infadol_lain_entr_compl.pdf
- López, S. A. Trastornos del sueño en la infancia. Trastornos del sueño en el niño: identificación y herramientas para su manejo. https://www.spapex.es/sites/default/files/trastornos_suenyo.pdf
- Rápida, G. (2011). Guía de práctica clínica sobre trastornos del sueño en la infancia y adolescencia en atención primaria. https://portal.guiasalud.es/wp-content/uploads/2018/12/GPC_489_Trastorno_sue%D0%B4o_infadol_Lain_Entr_rapida.pdf
- Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida: ¿Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf