Mikä on Babinskin heijaste? - Äitiyden ihme
 

Mikä on Babinskin heijaste?

Mikä on Babinskin heijaste?
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2020

Ihmisillä on sekä synnynnäisiä että opittuja heijasteita eli refleksejä. Lapsella on siis jo syntyessään erilaisia heijasteita, joista useimmat katoavat ensimmäisen puolen vuoden aikana keskushermoston ja tahdonalaisten liikkeiden kehittyessä. Heijasteet ovat kehittymässä olevan hermoston päätoimintoja ja motorisia vasteita tiettyihin ärsykkeisiin. Olemme jo aikaisemmin puhuneet useista pienten lasten reflekseistä, ja tänään vuorossa on Babinskin heijaste eli niin kutsuttu jalkapohjaheijaste.

Mikä on Babinskin heijaste?

Babinskin heijasteessa jalkapohjan ärsytys aiheuttaa isovarpaan käpristymisen alaspäin eli jalkapohjan puolelle. Alle 2-vuotiailla lapsilla varpaat kipristyvät luonnostaan ylöspäin, mutta aikuisilla ylös kipristyminen viittaa hermovaurioon. Kyseinen refleksi häviää yleensä siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa kontata tai kävellä.

Babinskin testissä tutkija ärsyttää lapsen jalkapohjaa vetäen esimerkiksi spaattelin kärjellä tämän kantapäästä päkiään. Jos isovarvas ojentuu tai kipristyy ylöspäin, on testi positiivinen. Vanhemmat voivat suorittaa testin myös itse käyttäen tylppää esinettä, joka ei satuta lasta tai aiheuta hänelle epämukavuutta. Myös kevyt painaminen tiettyihin jalkojen osiin voi aikaansaada Babinskin refleksin, mutta tehokkain tapa on stimuloida lapsen jalkapohjaa.

Mikä on Babinskin heijaste?

Minkälaisia reaktioita stimuloiminen voi aiheuttaa?

Koukistuminen

Ihminen reagoi jalanpohjan stimulaatioon varpaillaan. Terveillä aikuisilla jalanpohjan stimulointi saa isovarpaan käpristymään alaspäin.

Ojentuminen

Jalanpohjan ärsytys voi saada isovarpaan kipristymään ylöspäin ja muut varpaat levittäytymään. Tätä kutsutaan positiiviseksi Babinskin merkiksi, ja se on täysin normaalia vastasyntyneillä, mutta ei yli 2-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla.

Epäselvä reaktio

Joissain tapauksissa jalanpohjan stimuloiminen ei aiheuta selvää reaktiota. Henkilön varvas saattaa ensin koukistua ja sitten ojentua tai toisinpäin. Tällaisissa tapauksissa on syytä hyödyntää Babinskin testin muita variaatioita tilanteen selvittämiseksi.

Babinskin heijasteeseen liitettyjä ongelmia

Mikä on Babinskin heijaste?

On tärkeää korostaa, että alle 2-vuotiaiden lasten tulisi olla niin sanotusti Babinski positiivisia. Kun lapsi kasvaa, jalkapohjan stimuloimisen ei tulisi enää saada aikaan isovarpaan ylöspäin kipristymistä, vaan päinvastoin alaspäin taipumisen. Yli puolivuotiaan lapsen negatiivinen Babinskin testi voi olla merkki tietyistä poikkeavuuksista kuten CP-vammasta tai motorisesta viiveestä.

Vanhemmilla lapsilla se voi viitata kortikospinaaliradan metabolisiin tai rakenteellisiin poikkeavuuksiin, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi koordinaatio-ongelmia, vaikeuksia lihasten liikkeiden hallinnassa sekä väsymystä ja heikkoutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • OLEA, R. (1951). Los reflejos tendinosos y cutáneos en el recién nacido y el lactante sanos: Ensayo de una sistematización. Revista chilena de pediatría22(11), 505-524.
  • Bonito, R. R. (2012). Evaluación neurológica del recién nacido. Dr. Rogelio Rodríguez Bonito, 451.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.