Kuinka usein vauva tulee kylvettää? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka usein vauva tulee kylvettää?

Vauvan iho on hyvin herkkä, eikä se ole vielä kehittänyt riittävän vahvaa suojaa kosteuden ylläpitämiseksi. Vauvoja ei siksi tulisikaan kylvettää usein ensimmäisten elinkuukausien aikana. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka usein vauva tulee kylvettää.
Kuinka usein vauva tulee kylvettää?

Viimeisin päivitys: 06 syyskuuta, 2018

Vastasyntyneen vanhempia voi mietityttää, kuinka usein vauva tulee kylvettää. Ensimmäinen huomionarvoinen seikka on, että toisin kuin aikuisten, vauvojen ei tarvitse peseytyä joka päivä.

Jos vauvaa kylvettää päivittäin, lapsen ihoon saattaa muodostua ihottumaa tai kuivia kohtia. Vaipan alue on kuitenkin aina pidettävä puhtaana.

Useimmat asiantuntijat suosittelevat, että vauva tulisi pestä sienellä tai liinalla kylpyammeessa kylvettämisen sijaan siihen asti, kunnes napanuoran tynkä irtoaa. Kun napatynkä on parantunut, vauvaa voi alkaa kylvettää kerran tai kaksi viikossa.

Kun vauva oppii ryömimään, hän myös likaantuu entistä helpommin. Tässä vaiheessa vauvaa voi alkaa kylvettää päivittäin. Käytä kosteusvoidetta kylvyn jälkeen ihon kuivumisen ehkäisemiseksi.

On tärkeää ajoittaa vauvan kylpy oikein. Ihanteellisesti kylpy olisi hyvä suorittaa vauvan ollessa iloinen. Varmista, että huone on lämmin. On myös tärkeää pitää lähettyvillä tarvittavat välineet, eli astia, jossa on lämmintä vettä, pyyhe, puuvillainen pesuliina, puhdas vaippa ja puhtaat vaatteet.

Kuinka usein vauva tulee kylvettää?

Kuinka usein vauva tulee kylvettää?

Vastasyntyneen kylvettäminen ensimmäistä kertaa voi olla todella mukava kokemus, myös hermostuttavaa joillekin vanhemmille. Alkujännityksen jälkeen vanhemmat saavat vähitellen lisää varmuutta ja oppivat tietämään, mikä toimii parhaiten juuri heidän vauvalleen.

Ensimmäisten elinkuukausien aikana vauvaa tulisi kylvettää kerran tai kaksi viikossa. Varsinaisen viikoittaisen kylvetyksen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota vauvan kasvojen, käsien, vaipan alueen ja kainaloiden puhtauteen päivittäin.

Joillekin vanhemmille vauvojen kylvettäminen on hankalampaa. Jotkut lapset tekevät kaikkensa kylpyammetta välttääkseen. Toiset vauvat sen sijaan nauttivat kylpemisestä.

Milloin on paras aika kylvettää vauva?

Vauvaa voi kylvettää mihin aikaan päivästä tahansa. On vain pidettävä mielessä, että vauvaa ei tulisi kylvettää heti ruokailun jälkeen, sillä tämä voi johtaa oksentamiseen.

On myös tärkeää varata tietty ajankohta kylvettämiselle. Näin kylvystä tulee rutiini ilman hätiköintiä. Älä jätä vauvaa hetkeksikään yksin kylvettämisen aikana.

Vauvan kylvettämisen aikana on tärkeää tarkkailla vauvan tilaa jatkuvasti. Jos joudut lähtemään pois kylpyhuoneesta, ota vauva mukaasi välttääksesi yllättäviä onnettomuuksia.

“Toisin kuin aikuisten, vauvojen ei tarvitse peseytyä joka päivä.
On kuitenkin tärkeää pitää vaipan alue aina puhtaana.”

Vauvan kylvettäminen

Vinkkejä vauvan kylvettämiseen 

Vauvan hygienia on erityisen tärkeää. Kiinnitä siksi huomiota alla listattuihin seikkoihin:

  • Paras lämpötila kylpyvedelle on haalea.
  • Vauvan kylvyn keston tulisi olla 5-10 minuuttia.
  • Käytä mietoa, hajusteetonta saippuaa välttääksesi vauvan ihon kuivumisen.
  • Käytä vain vähäisiä määriä saippuaa ja pese pienokainen käsin.
  • Älä anna vauvan istua tai leikkiä kylpyammeessa, jos kylpyvedessä on saippuaa.
  • Käytä saippuaa kylvyn lopuksi, ei alussa. 
  • Kylvyn lopuksi huuhtele saippua pois vauvan iholta lämpimällä vedellä.
  • Vaseliini on oivallinen kosteusvoide, erityisesti juuri kylvyn jälkeen.
  • Älä käytä hajustettuja rasvoja tai tuotteita, joissa on väriaineita, säilöntäaineita tai muita kemikaaleja.
  • Älä käytä tuotteita, joissa on alkoholia.

Muista, että kylpykertoja on hyvä lisätä vähitellen, jotta vauvan iho ei ärsyynny. Näitä vinkkejä noudattamalla vauvan kylpyhetkistä tulee antoisia sekä vauvalle että vanhemmille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.