Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?
 

Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?

Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 11 syyskuuta, 2019

Vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta on olemassa monia mielipiteitä, ja aihe herättää ajoittain kärkästäkin kommentointia ja keskustelua. Jopa ammattilaisten keskuudessa vallitsee eri käsityksiä siitä, mikä on paras nukkumajärjestely pienen lapsen kanssa.

Joidenkin vanhempien mielestä vauvan paikka on ehdottomasti vanhempiensa vierellä, kun taas jotkut vanhemmat kokevat, että perhepedissä nukkumisen hyödyt eivät ole riittäviä, jotta vanhempien kannattaisi uhrata yksityisyytensä ja ennen kaikkea mahdollisuus lepoon.

Olipa valinta mikä tahansa, tärkeintä on, että perheessä vallitsee yhteisymmärrys asian suhteen. Vanhempien tulee toimia parhaaksi näkemällään tavalla, mutta ehdottomasti lapsi turvassa pitäen.

Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?

Suomessa monet vanhemmat valitsevat nukkumismuodoksi perhepedin, eli he nukkuvat vauvan kanssa samassa sängyssä tai vauvan sänky omaan sänkyynsä kiinnitettynä. Perhepedin turvallisuudesta käydään jatkuvaa keskustelua. On totta, että yhdessä nukkuminen edistää lapsen ja vanhempien välistä emotionaalista sidettä ja helpottaa yön aikaista imetystä. Toisaalta monet epäilevät perhepedillä olevan yhteys kätkytkuolemiin. Asiantuntijat haluavatkin perhepedin valitsevien vanhempien kiinnittävän erityistä huomiota turvallisuuteen,  jotta koko perhe nukkuu turvallisesti yhdessä, ilman altistusta tietyille terveysriskeille.

Turvallisuustekijöiden lisäksi vanhempien kannattaa ottaa huomioon, että vanhempiensa vieressä nukkumaan tottuneen lapsen voi olla myöhemmin vaikea tottua yksin nukkumiseen.

Yksi perhepedin ehdottomia etuja on, että imettävän äidin ei tarvitse nousta sängystä joka kerta, kun pieni vauva herää syömään. Näin äiti nukahtaa helpommin imetyksen jälkeen ja saa enemmän lepoa. Ja mikäpä olisi vanhemmasta ihanampaa kuin oman lapsen vieressä nukkuminen.

Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?

Vauvan kanssa nukkumisen hyödyt

  1. Yhdenmukainen unirytmi: Äiti on voimakkaasti yhteydessä lapseen – usein niin tiiviisti, että yhdessä nukkuminen yhdenmukaistaa heidän unirytminsä.
  2. Imetyksen edistäminen: Sängyn jakaminen vauvan kanssa on käytännöllistä ja mukavaa äidille, joka ei joudu nousemaan sängystä joka kerta, kun lapsi herää syömään. Lisäksi se on hyödyllistä äidinmaidon tuotannon kannalta ja lapsen painonnousun edistämiseksi.
  3. Unen parantaminen: Vauvat, jotka nukkuvat äitinsä vieressä ja saavat rintamaitoa, viettävät vähemmän aikaa unen syvässä vaiheessa. Kevyttä unta pidetään fysiologisesti sopivampana ja turvallisempana vauvoille. Äidin liikkeet ja äidinmaidon tuoksu edistävät sitä, että vauva pysyy kevyemmän unen tilassa pidempiä jaksoja.

“Päätös vastaanottaa lapsi on tärkeä. Se on päätös siitä, että oma sydän kulkee kehon ulkopuolella ikuisesti.”

Elizabeth Stone

Vauvan kanssa nukkumisen haitat

Mitä hyötyjä ja haittoja on vauvan kanssa yhdessä nukkumisesta?
  1. Pariskunnan yksityisyyden puute: Raskauden ja synnytyksen jälkeen pariskunnan seksielämän normalisoituminen voi olla vaikeaa. Se, että vanhemmat päättävät jakaa sänkynsä vauvan kanssa, voi vaikuttaa heidän intiimielämäänsä.
  2. Vauvan kuoleman riski: Suurin perhepedissä nukkumiseen liittyvä riski on ehdottomasti vauvan tukehtumisvaara. Tiedetään lukemattomia tapauksia, joissa vanhempi on liikkunut unissaan niin, että on tukehduttanut lapsen vartalollaan. Myös tyynyt, pehmolelut ja muut vastaavat esineet voivat aiheuttaa tukehtumisen.
  3. Lapsen itsenäisyyden kehittymisen hidastuminen: Joidenkin asiantuntijoiden mukaan lapsen itsenäisyydelle ja psykoemotionaaliselle kehitykselle parasta on, että tämä alkaa opetella yksin nukkumista jo hyvin pienenä.

Turvallinen perhepedissä nukkuminen

  • Vauvan tulee nukkua jämäkällä, mutta mukavalla yhteinäisellä patjalla, jossa ei ole rakoja, jotka aiheuttavat putoamisvaaran.
  • Lapsen läheisyyteen ei saa jättää irtonaisia tyynyjä, peittoja, pehmoleluja tai muita pehmeitä tukehtumisvaaran aiheuttavia esineitä.
  • Vauvan kanssa nojatuolissa tai sohvalla nukkuminen ei ole turvallista.
  • Vanhemman ei tule nukkua vauva sylissään.
  • Vesisänky ei ole turvallinen nukkumapaikka pienelle lapselle, eikä vauvan tule nukkua tyynyn päällä.
  • Turvallisin nukkuma-asento vauvalle on selällään, eikä tämän raajojen liikkumista saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Vanhemman kannattaa nukkua kyljellään, polvet koukussa ja alempi käsivarsi olkapään tasolle kohotettuna. Näin lapsi on turvassa vanhemman käsivarren ja reisien välissä.
  • Huoneessa ei saa olla liian kuuma, eikä vauvalla saa olla liikaa vaatetta päällä.
  • Perhepedissä tulisi nukkua ainoastaan vanhemmat ja vauva, ei vauvan sisaruksia tai perheen lemmikkejä.
  • Vauvan kanssa nukkuva ei saa tupakoida, eikä käyttää alkoholia, huumausaineita tai väsyttäviä lääkkeitä.

Lopuksi haluamme todeta vielä uudestaan, että perheen nukkumisjärjestelyt ovat aina vanhempien henkilökohtainen päätös. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joita jokaisen vanhemman täytyy itse punnita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.