Eri tyyppiset vauvan ruokalaput - Äitiyden Ihme
 

Eri tyyppiset vauvan ruokalaput

Yksi kaikille tutuista keinoista lapsen likaantumisen estämiseksi ruoka- tai leikkihetken aikana on ruokalapun käyttö. Tänään kerromme kuudesta eri tyyppisestä vaihtoehdosta vauvan tai lapsen siistinä pitämisen helpottamiseksi.
Eri tyyppiset vauvan ruokalaput

Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2019

Tänä päivänä on tarjolla monenlaisia tuotteita, joilla vauvan hygienian ja siistiyden ylläpitäminen on vanhemmille helppoa. Tietyt konstit ja välineet ovat kestäneet aikaa, ja tähän kategoriaan lukeutuvat lasten ruokalaput. Ruokahetkien lisäksi nämä suojat sopivat myös moniin muihin aktiviteetteihin, joiden tuloksena on sotkua.

Vanhemmat kaipaavat aina uusia käteviä tavaroita, joilla arjen askareet saadaan helpottumaan. Kun vauva alkaa laittaa suuhunsa yhtä sun toista, ruokalapun käyttö on aivan välttämätöntä.

Itse asiassa sotkeminen liittyy kuitenkin luovuuteen, joten ruoan yhteydessä syntyvään likaan ei kannata suhtautua pelkästään huonona asiana. Ruokalalapun avulla vauva pystyy oppimaan itsenäistä syömistä ilman, että hän tuntee mitään liiallista epämukavuutta. Ruokalappu on siis samalla kertaa kätevä vanhemmille että mukava vauvalle itselleen.

Nyt kerromme sitten eri tyyppisistä tavallisista vaihtoehdoista, joiden avulla lapsen vaatteiden pitäminen puhtaina syönnin aikana on vaivattomampaa – tässä tulevat kuusi kätevää ruokalappua perheen arkeen.

Eri tyyppiset vauvan ruokalaput

On tarjolla monen mallisia ja monenlaisista materiaaleista valmistettuja ruokalappuja, joista löytyy jokaiseen tilanteesen sopiva. Oikeanlaisen tuotteen valitsemiseksi kannattaa ottaa huomioon sekä eri mallien hyödyt että niiden haitat.

Perinteiset ruokalaput

Kaikkein tavallisin vauvan ruokalappu on puolikuun muotoinen kangas, jossa on kummassakin kulmassa nauhat, ja nämä sitten sidotaan vauvan niskan taakse. Materiaalina on joko puuvilla tai frotee, ja näitä ruokalappuja käytetään ennen kaikkea sen estämiseksi, että vauvan kuolaa valuu jatkuvasti paidalle.

Koot vaihtelevat, mutta tärkeintä on hankkia sellainen malli, joka peittää vauvan koko rinnan. Näin saat estettyä kunnolla sitä, että vauvan kuola kastelee ihon ja saa aikaan kylmettymistä.

Voit käyttää perinteistä ruokalappua myös vauvan suun kuivaamiseksi, kun hän juo maitoa. Yleisesti ottaen nämä ruokalaput valmistetaan helposti pestävistä materiaaleista.

Huivimalliset ruokalaput

Eri tyyppiset vauvan ruokalaput

Tämän tyypinen ruokalappu on nykyisin kaikkein suosituin, ja se on päivitetty versio perinteisestä mallista. Se on kuin liina, joka sidotaan vauvan kaulan ympärille kuolan paidalle tippumisen estämiseksi.

Usein tällainen huivimallinen ruokalappu on hyvin hauskan näköinen, ja niitä onkin tarjolla monenlaisia värejä ja kuoseja – vauva tuntee olonsa mukavaksi, ja vanhemmille lisäetuna on söpöys!

Taskulliset ruokalaput

Nämä ruokalaput on suunniteltu lounaan, välipalojen ja illallisen hoitamisen helpottamiseksi. Yleensä ne valmistetaan helposti puhdistettavista materiaaleista, kuten muovista, neopreenista, kumista tai silikonista. Niissä on tasku, johon mahdolliset syödessä putoavat ruoat jäävät kiinni.

Eri tyyppiset vauvan ruokalaput

Tällaiset ruokalaput sopivat kaikenlaiseen sotkua aiheuttavaan tekemiseen, jotta vauvan vaatteet eivät likaannu. Ne ovat hyviä esimerkiksi muovailuvahan tai maalien kanssa puuhaamiseen, ja niiden etuna on helppo puhdistaminen. Pesemiseen tarvitset vain pienen määrä pesuainetta ja vettä, minkä jälkeen ruokalappu ripustetaan kuivumaan.

Hihalliset ruokalaput

Nämä mallit ovat loistavia lapsille, jotka ovat jo hiukan vanhempia ja pystyvät syömään itsenäisesti. Ne peittävät lapsen koko yläruumiin ja estävät hyvin vaatteiden likaantumista. Ruokailun lisäksi ne sopivat esimerkiksi maalaamiseen.

Yleensä tällaiset ruokalaput on valmistettu muovista, mutta tarjolla on myös muun tyyppisistä materiaaleista olevia malleja.

Viittamalliset ruokalaput

Nämä ovat suurikokoisin vaihtoehto vauvan ruokalapuksi. Itse asiassa ne muistuttavat enemmän esiliinaa, ja tällainen “viitta” laitetaan vauvan pään päältä vaatteita hyvin suojaamaan. Malli sopii syömiseen, sormimaalaamiseen sekä vaikkapa saven kanssa leikkimiseen.

Räätälöidyt ruokalaput

Tämä valinta sopii kaikille luoville äideille, jotka pitävät ajatuksesta uniikin ruokalapun valmistamisesta vauvallensa. Mukavia materiaaleja on monen tyyppisiä, ja voit valita esimerkiksi muovin tai virkatun kankaan.

Sitten vain lisää ruokalappuun erilaisia koristeita – voit käyttää esimerkiksi paljetteja, korukiviä, nauhoja ja muita vastaavia yksityiskohtia. Lähes aina ruokalappuun lisätään myös kirjailtuna vauvan nimi.

Yleisesti ottaen ruokalaput tunnetaan puolikuun muotoisina, perinteisinä suojina, mutta moni äiti haluaa nykyään hihat sisältävän tai viitan mallisen ratkaisun. Koristeltu ruokalappukin on monen mieleen, ja tällainen itse tuunattu kangas- tai muovisuoja sopii myös oivallisesti lahjaksi odottavalle äidille – personoitu ruokalappu on aina taatusti käytännöllinen, mutta samalla mieleenpainuva.

Nykyaikana tarvikkeita ja välineitä on yllin kyllin vauvan hoidon helpottamiseksi, ja eri tyyppisistä ruokalapuista löytyy varmasti malli, joka pitää oman vauvasi vaatteet siisteinä, on päällä mukava ja näyttää samalla kivalta.

Pidä mielessä, että ei koskaan kannata lähteä kotoa ilman ruokalappua – sen lisäksi, että nämä suojat ovat söpöjä, ne ovat tarpeellisia vauvan vaatehoidon helpottamiseksi ja myös hänen terveytensä takaamiseksi kastumisen välttämisen vuoksi. Ruokalappu on pieni, mutta aina hyödyllinen lisäys rattaiden hoitokassiin, ja se onkin yksi niistä perustarvikkeista, jotka jokaisen pienen vauvan äidin kannattaa laittaa ostoslistalleen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.