Äitiys on valinta, äidinvaisto on myytti
Äitiyttä pidetään sisäsyntyisenä vaistona, joka ajaa äidin suojelemaan ja pitämään huolta lapsestaan. Äidinvaisto on kuitenkin – ainakin joidenkin naisten kohdalla – todettu myytiksi. Pitääkö paikkansa, että äitiys on valinta, eikä synnynnäinen vaisto?
Vaisto vai valinta?
Äiti tietää luonnostaan, kuinka pitää huolta lapsestaan ja suojella häntä. Edellä mainittu lause tiivistää äidinvaiston käsitteen. Saamme kuitenkin päivittäin todistaa tekoja, jotka saavat uskomaan, että äidinvaisto on pelkkä myytti. Ajatus siitä, että äitiys on valinta, on entistä yleisempi.
Monessa kulttuurissa naisen edelleen odotetaan ja oletetaan löytävän kumppanin, menevän tämän kanssa naimisiin ja perustavan perheen. Nykyään monet naiset kuitenkin valitsevat toisen tien, koska heillä ei ole motivaatiota, taipumusta tai aikaa täyttää äidin roolia.
Äitinä tarvitset tietynlaista emotionaalista kypsyyttä, jotta pystyt suoriutumaan vaativasta tehtävästä hoitaa ja rakastaa vastasyntynyttä lasta.
Äitiyden kokemus voi olla joko miellyttävä tai täynnä konflikteja ja uhrautumista. Siihen, mihin suuntaan vaaka kallistuu, vaikuttavat sekä äitiyden merkitys henkilölle itselleen että hänen oma äitisuhteensa ja suhteensa kumppaniinsa.
Kokemukset, tunteet, koulutus ja sosiaalinen ympäristö ovat myös tekijöitä, jotka vaikuttavat naisen päätökseen siitä, haluaako hän tulla äidiksi.
Äitiys on valinta, joka jokaisen naisen on tehtävä itse. Jotta nainen pystyy päätöksentekoon, on hänen hyvä olla tietoinen kaikesta siitä, mitä äitiys tarkoittaa. Tämä tieto on olennaista ja perustavanlaatuista lapsen tulevaisuuden kannalta.
Naisella on hyvä olla selvä suunnitelma siitä, mitä hän haluaa, jotta odotukset kohtaavat todellisuuden – mitä olet sekä naisena että äitinä.
Jotkut naiset haluavat taloudellisen ja ammatillisen vakauden ennen kuin hankkivat perheenlisäystä. Taloudellinen turvallisuus mahdollistaa esimerkiksi sen, että lapsen voi viedä hoitoon, jotta äiti voi jatkaa työuraansa.
Toisille naisille äitiys on heidän ykkösprioriteettinsa. He ottavat lapsen suojelemisen ja hoitamisen luonnolliseksi tehtäväkseen heti lapsen syntymästä lähtien.
Äidin kumppanin ja sukulaisten tuki on huomattavan tärkeää. He pystyvät tarjoamaan sekä henkistä että taloudellista tukea, jotta lapsi saa parhaan mahdollisen alun elämälleen.
Huomioon otettavia seikkoja ennen äidiksi tuloa
Äitiys on ainutlaatuinen ja palkitseva kokemus. Täydellistä hetkeä tulla äidiksi ei kuitenkaan ole olemassa. Päätös lapsen hankkimisesta tulisi tehdä vastuullisesti, ottaen huomioon esimerkiksi seuraavat seikat:
- Ota huomioon kumppanisi mielipide. Haluaako hänkin lapsen?
Onko nyt parisuhteen kannalta hyvä aika perustaa perhe? - Vaikka suositeltava ikä hankkia lapsia on 18 ja 22 ikävuoden välillä, on jokainen lapsen haluava nainen kykenevä ja pätevä huolehtimaan lapsestaan.
- Ennen lapsen hankkimista on hyvä kysyä neuvoja terveysalan asiantuntijoilta.
- Ennen lapsen hankkimista on hyvä lopettaa lapsen terveyden kannalta haitalliset tavat kuten tupakointi, alkoholin käyttö ja epäterveelliset ruokailutottumukset.
Muutama neuvo ennen lapsen hankkimista
Alla on listattuna neuvoja, joita on hyvä pohtia ennen lapsen hankkimista:
- Mieti kuinka monta lasta haluat, ja millä aikavälillä.
- Keskustele kumppanisi kanssa asiasta. Onko kumppanisi halukas ja pätevä tekemään yhteistyötä lapsen kasvatuksen ja hoidon suhteen?
- Yksin lapsen hankkivan on hyvä säästää rahaa ennakkoon, mikä tuo turvaa, jos jotain odottamatonta tapahtuu.
- Jos pelkäät, ettei sinusta tulisi hyvää äitiä, mutta haluat lapsen, keskustele alan ammattilaisen kanssa asiasta. Hän voi auttaa sinua käsittelemään asiaan liittyviä epäilyksiä ja pelkoja.
Tärkein askel äitiyteen, on ymmärtää, että päätös lapsen hankkimisesta on elämän tärkeimpiä päätöksiä. Päätöstä tehdessä mielen tulee olla avoinna ja sydämen todella haluta jälkikasvua. Nämä asiat auttavat sinua kasvattamaan lapsesi rakkaudella ja omistautuneesti.