5 tapaa muodostaa yhteys vauvaan
Oman lapsen kanssa yhteyden muodostaminen on paitsi ihanaa ja nautinnollista, myös erittäin tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Vauvan ja vanhemman välinen side alkaa muodostua jo kauan ennen synnytystä, mutta tätä suhdetta on tärkeä ravita joka päivä myös lapsen syntymän jälkeen. Kuinka sitten muodostaa yhteys vauvaan?
5 tapaa muodostaa yhteys vauvaan
1. Hiero vauvaa hellävaroen
Vauva on herkkä ja hento olento, joten vanhemman täytyy käyttää pieniä ja kevyitä liikkeitä hieroessaan tämän selkää, jalkoja ja käsivarsia. Lempeä kosketus auttaa lasta rentoutumaan ja nukahtamaan ja myös rauhoittumaan hänen itkiessään tai ollessaan kiihtynyt. Kuten muukin fyysinen läheisyys, myös kevyt hieronta on erinomainen tapa muodostaa yhteys vauvaan. Jos vanhempi ei ole varma, että suorittaa hieronnan oikein, hän voi kysyä neuvolasta ohjeet oikeaan tekniikkaan.
2. Lue vauvalle
Lukemisen tiedetään olevan monella tavoin hyödyllinen tapa, ja suurin osa vanhemmista haluaakin opettaa lastaan arvostamaan ja rakastamaan lukemista. Lähes jokaisessa perheessä luetaan satuja taapero- ja kouluikäisille lapsille, mutta asiantuntijoiden mukaan lukeminen ja tarinoiden kertominen kannattaa aloittaa jo lapsen ollessa vauvaikäinen. Sen lisäksi, että lapsi oppii näin rakastamaan lukemista, satuhetket kehittävät hänen kielellisiä taitojaan ja ovat tärkeää yhteistä laatuaikaa vanhemman kanssa.
Pienelle lapselle kannattaa näyttää ja lukea kirjoja, joissa on isoja ja värikkäitä kuvia ja mielellään muitakin ärsykkeitä, kuten valoja ja ääniä. Lapsi jaksaa yleensä kiinnostua kirjasta yllättävänkin pitkään, kun vanhempi selittää hänelle jokaisen kuvan. Sillä ei ole merkitystä, että lapsi ei vielä ymmärrä tarinan varsinaista sisältöä.
3. Laula vauvalle
Vauva ei välitä siitä, osaako vanhempi laulaa vai ei; äidin tai isän ääni on joka tapauksessa parasta musiikkia hänen korvilleen. Lapsi saa turvaa tutusta äänestä ja nauttii vanhemman laulun kuuntelusta. Laulaminen paitsi syventää vanhemman ja lapsen välistä sidettä, myös tukee lapsen kielellistä, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Sillä ei ole merkitystä laulaako vanhempi tuutulaulua vai jotain omaa suosikkikappalettaan.
4. Puhu vauvalle
Vauvalle puhuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin hänelle laulaminen. Lapsen on tärkeä kuulla vanhempansa ääni ja tietää tämän olevan lähellä. Sillä ei ole väliä, että vauva ei vielä ymmärrä, mitä äiti tai isä hänelle kertoo. Jatkuva lapselle puhuminen tukee myös hänen kielellistä kehitystään.
5. Vie vauva kävelylle
Perussääntö on, että talvella vauva voi aloittaa ulkoilun kahden viikon ikäisenä ja kesällä jo viikon iässä. Ulkoileminen onkin erinomainen tapa viettää aikaa pienen lapsen kanssa. Olipa kyse sitten pidemmästä lenkistä tai kävelystä korttelin ympäri, päivittäinen ulkoileminen kannattaa sisällyttää omiin rutiineihin.