12 vinkkiä ensi kertaa vanhemmiksi tuleville
3 minuuttia
Lapsesta huolehtiminen ei ole aina helppoa, ja vanhemmat kohtaavatkin erilaisia haasteita etenkin esikoisensa syntymän jälkeen. Viikkojen ja kuukausien kuluessa vauva opettaa vanhemmilleen paljon asioita, mutta koska aluksi kaikki ei välttämättä ole selvää, halusimme koota tähän artikkeliin 12 vinkkiä ensi kertaa vanhemmiksi tuleville.
12 vinkkiä ensi kertaa vanhemmiksi tuleville
- Jokainen vanhempi osaa hoitaa lastaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, mikä on parasta lapselle ja vanhemmille. Synnytyslaitoksella saatujen ohjeiden ja neuvolasta saadun tuen avulla vanhemmat osaavat vallan hyvin huolehtia vauvasta. Vanhemman vaisto hoitaa loput, ja vanhemmat ovat täysin oikeutettuja tekemään asiat parhaaksi kokemallaan tavalla.
- Vauvan vatsa on hyvin pieni, joten myös hänelle syötetyn maidon määrä on vähäinen. Moni ammattilainen suosittelee lapsentahtista imetystä, mikä tarkoittaa, että vauvaa ruokitaan aina tämän halutessa. Näin lapsi säätelee imemistiheydellään ja imemiskestolla äidin maidon tuotannon määrää. Lapsentahtinen imetys ei välttämättä sovi tilanteisiin, joissa lapsi on sairas. Osa vauvoista myös nukahtaa hyvin nopeasti ruokinnan alettua, ja tällöin rintaa tai pulloa kannattaa liikuttaa varovasti, mikä yleensä saa lapsen jatkamaan imemistä.
- Jos vauvaa päätetään olla imettämättä, hänen täytyy oppia juomaan tuttipullosta. Tätä voi helpottaa se, että lapsen ruokkii joka kerta sama henkilö, sillä eri ihmiset pitelevät pulloa eri tavoin, mikä voi vaikeuttaa lapsen sopeutumista. Aina tämä ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollista, vaan esimerkiksi vanhemmat vuorottelevat vauvan syöttäjinä.
- Ilmavaivat ja vatsanpurut ovat vauvoilla tavallisia vaivoja. Tämän vuoksi lapsi kannattaa röyhtäyttää jokaisen ruokailun jälkeen nostamalla hänet olkapäälle ja taputtelemalla hellästi hänen selkäänsä. Oma paita kannattaa suojata esimerkiksi harsolla, sillä on tavallista, että vauva puklaa röyhtäytyksen yhteydessä.
- Jokainen vanhempi oppii nopeasti, että maitotahroilta välttyminen on pienen vauvan kanssa mahdotonta. Tahrojen ja pahan hajun poistaminen onnistuu nopeasti sekoittamalla teelusikallinen kuivahiivaa lasilliseen vettä. Toinen luonnollinen keino tahrojen poistoon on sitruunamehun käyttäminen.
- Vauvan painoa on tärkeä seurata säännöllisesti. Painoa seurataan neuvolassa, eikä vanhempien tarvitse punnita lasta päivittäin, mutta painon kehitystä on syytä pitää silmällä. Se, että lapsi kasvaa ja on aktiivinen ja iloinen, tarkoittaa, että hän syö hyvin. Ihminen kasvaa neljän kuukauden iän ja ensimmäisen syntymäpäivänsä välisenä aikana enemmän kuin milloinkaan muulloin elämässään. Vuoden iässä lapsen paino on jo kolminkertainen syntymäpainoon nähden.
- Vaippaihottuma on yleinen vauvojen vaiva, jonka ehkäiseminen onnistuu parhaiten pitämällä pepun alue mahdollisimman kuivana. Tämä tarkoittaa tarpeeksi tiheää vaipanvaihtoväliä, ihon pesemistä kädenlämpöisellä vedellä mielellään ilman pesuainetta ja ihon kuivaksi taputtelua. Ihoa ei saa missään nimessä hangata, vaan sitä taputellaan puhtaalla puuvillapyyhkeellä.
- Tutkimusten mukaan vauvaa ei kannata kylvettää heti syntymän jälkeen, sillä pesu poistaa lapsen iholla olevan lapsenkinan. Lapsenkina on vastasyntyneen iholla olevaa valkoista ja rasvaista ainesta, joka toimii eräänlaisena muurina tulehduksia vastaan ja suojelee vauvan herkkää ihoa kuivuudelta ja ihotulehduksilta. Vauva kannattaa kylvettää ensimmäisen kerran noin viikko syntymän jälkeen, jolloin lapsenkina ei ole enää niin olennaista lapsen terveydelle. Ennen ensimmäistä varsinaista kylpyä vauvaa voidaan puhdistaa tarpeen mukaan lämpimällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä.
- Vauvan synnyttyä hänet ja äidin yhdistävä napanuora leikataan ja napatynkä suljetaan pienellä klipsillä, jota ei tule poistaa. Napatynkä irtoaa itsestään 8-15 päivän kuluessa, ja noin viikon päästä tästä navan alue on täysin parantunut. Napa puhdistetaan tarvittaessa pelkällä vedellä ja kuivataan hyvin. Jos napa alkaa haista lievästi, sitä voidaan hoitaa apteekista saatavalla antiseptisellä liuoksella. Jos haju on hyvin paha, märkäinen erite lisääntyy tai navan ympärys punoittaa, napaa kannattaa käydä näyttämässä neuvolassa.
- Mitä tulee vauvan kantamiseen, vanhempien on oltava tietoisia erityisesti tämän pään asennosta. Lapsen niskaa täytyy tukea niin pitkään, että hän itse jaksaa kannatella päätään. Jo kaksi kuukautta vanha vauva saattaa kannatella päätään jossain määrin ja useimmat nelikuiset eivät enää tarvitse lainkaan tukea päänsä kannatteluun.
- Tarkkaa rajaa siihen, milloin vauvan kynsiä voi alkaa leikata, ei ole määritelty. Sikiö viettää yhdeksän kuukautta nesteen ympäröimänä, ja vastasyntyneellä on näin luonnostaan herkkä iho. Myös kynnet ovat vauvan elämän alkuaikoina hauraat ja pehmeät. Tämä mielessä pitäen kannattaa odottaa kynsien kovettumista, sillä niiden leikkaaminen on näin hiukan helpompaa. Useimmat vanhemmat odottavatkin lapsen kasvavan 3-4 viikon ikään ennen kynsien leikkaamista.
- Vauvan pukemista liian lämpimiin vaatteisiin tulee välttää. On totta, että vastasyntyneelle tulee helposti kylmä, mutta liian paksujen vaatekerrosten pukeminen saa hänet hikoilemaan runsaasti. Joissain tutkimuksissa liiallinen vaatteiden määrä on jopa yhdistetty tukehtumiseen ja kätkytkuolemaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación española pediatría. Guía práctica para padres. Extraído de: https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf
- Diario de Ibiza. Los 10 libros imprescindibles para los padres. Extraído de: https://www.diariodeibiza.es/cultura/2016/04/29/10-libros-imprescindibles-madres/838697.html
- UNICEF. Bienvenido bebé. Extraído de: http://files.unicef.org/uruguay/spanish/bienvenido_bebe.pdf
Interesting Articles