Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen

Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen nimen valitseminen on yksi tärkeimmistä päätöksistä, jonka tuoreet vanhemmat joutuvat tekemään, sillä nimi on olennainen osa henkilön identiteettiä. Tänään jaamme muutamia vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen.

Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen

On monia tekijöitä, joilla on suurta vaikutusta vauvan nimen valitsemiseen. Nämä tekijät saattavat liittyä esimerkiksi uskontoon, kansallisuuteen tai perheen perinteisiin. Sillä ei ole väliä, mihin päätöksesi perustuu, kunhan prioriteettina on lapsen hyvinvointi.

Vanhempien tulee olla yhtä mieltä nimestä

Nimi, joka vauvalle valitaan – oli se sitten mikä tahansa – tulisi olla sellainen, jonka kummatkin vanhemmat hyväksyvät. Tämä saattaa olla jopa ensimmäinen yhteisymmärryksessä tehtävä päätös, jonka vanhemmat joutuvat tekemään. Nyt ei ole oikea aika olla itsekäs tai impulsiivinen asian suhteen.

Jos toinen vanhemmista ei pidä nimestä, pitää kyseinen nimi jättää pois laskuista. Vaihtoehtoja on lukemattomia, joten löydätte varmasti sellaisen nimen, johon molemmat ovat tyytyväisiä. On myös hyvä muistaa, että toinen nimi on yksi keino tehdä molemmat vanhemmat tyytyväisiksi.

Nimen valitsemiselle on hyvä ottaa aikaa

Ottakaa kaikki tarvittava aika lapsen nimen valitsemiselle. Vauvan lasketun ajan lähestyessä, vanhemmat saattavat tuntea painetta tehdä päätös lapsen nimestä. On kuitenkin parasta, ettei anna muiden hoputtaa päätöksenteossa. Ottakaa sen sijaan aikaa tyttärenne tai poikanne nimeämiselle.

Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen

Taustatutkimus kannattaa

On tärkeää tehdä taustatutkimusta nimistä, sillä joillakin nimillä voi olla esimerkiksi tärkeää kulttuurista merkitystä. Valitsemanne nimi voi liittyä vaikkapa kuuluisaan kirjallisuuden hahmoon, poliitikkoon tai tärkeään historialliseen henkilöön. On myös internetlähteitä, jotka voivat avustaa lapsen nimeämisessä. Internetsivustot saattavat kuitenkin tarjota nimistä ristiriitaista tietoa, mikä on tärkeää ottaa huomioon.

Joustavuus on hyvästä

Vauvan nimen valitsemiseen ei kannata ottaa joustamatonta ja itsepäistä asennetta. “Haluan nimetä lapsen isoäitini mukaan ja piste.” Tämä ei ole kovin pätevä eikä hyvä argumentti nimen valitsemiseksi. Jos vanhemmat eivät pääse yhteisymmärrykseen nimestä, silloin heidän tulee etsiä ratkaisua yhdessä rakentavasti. Vanhemmat pääsevät varmasti yhteisymmärrykseen ennemmin tai myöhemmin, kunhan he toimivat yhteistyössä. Jokainen nimi tulisi nähdä mahdollisuutena, ei velvoitteena.

Tarkkana nimikirjainten kanssa

Joissakin tapauksissa nimen valitseminen voi johtaa odottamattomiin yhteensattumiin tai ongelmiin tulevaisuudessa. Kun vauvalle valitaan nimeä, kannattaa huomioida myös lapsen tulevat nimikirjaimet, sillä jotkut kirjainyhdistelmät saattavat aiheuttaa noloja tilanteita. Tästä syystä vanhempien tulee olla tarkkana valitsemansa nimen kanssa. Vältä valitsemasta sellaista nimeä, jonka nimikirjaimet muodostavat sanoja, jotka saattavat lapsen naurunalaiseksi myöhemmin.

Ajattomat nimet

Jotkut vanhemmat valitsevat lapselleen sellaisen nimen, joka on juuri sillä hetkellä suosittu. Ajan myötä tällainen nimi kuitenkin saattaa menettää hohtoaan, tai vaikuttaa merkityksettömältä tai tavalliselta. Tällä voi olla harmillista vaikutusta myös lapsen kehitykseen. Lapsi saattaa alkaa inhoamaan nimeään.

Vinkkejä lapsen nimen valitsemiseen

On olemassa monia ajattomia ja klassisia nimiä. Tällaiset nimet eivät milloinkaan menetä hohtoaan tai aiheuta negatiivisia vaikutuksia henkilön kehitykseen. Joitakin klassisia englanninkielisiä nimiä ovat esimerkiksi Benjamin, Daniel, Matthew, Sarah, Emily ja Hannah.

Jotkut nimet saattavat olla hyvin tiettyihin olosuhteisiin viittaavia, kuten esimerkiksi Madonna tai Shakira, tai muuten huomiota herättäviä nimiä. Myöhemmin niin vanhemmat kuin lapsikin saattaa katua tällaista nimivalintaa. Monet vanhemmat käyttävät nimivalinnassa inspiraationaan piirroshahmoja. Asiaa tulee kuitenkin harkita tarkkaan, ennen kuin päätät nimetä lapsesi piirroshahmon mukaisesti.

Yksinkertaiset nimet

Tunteet saattavat ottaa vallan, kun on aika valita lapselle nimeä. Tilastojen mukaan noin 6 % vanhemmista katuu lapselle antamaansa nimeä. Joissakin tapauksissa katumus johtuu siitä, että vanhemmat ovat valinneet lapselle liian yleisen nimen. Jotkut vanhemmat sen sijaan katuvat sellaisen nimen antamista, joka on liian vaikea ääntää tai kirjoittaa. Olisi tärkeää valita sellainen nimi, joka on helppo niin lapsen kuin muidenkin oppia. Muuten saattaa olla niin, että sekä sinä että lapsesi väsyvät siihen, kun nimi on liian vaikea muiden opittavaksi.

Nimi kunnianosoituksena

Joskus vanhemmat valitsevat lapselle sellaisen nimen, joka toimii kunnianosoituksena jotakin rakasta ihmistä kohtaan. Tämä riippuu jokaisen perheen omasta historiasta ja tarinasta. Mikäli olosuhteet suosivat nimeä, ja kummatkin vanhemmat ovat nimestä samaa mieltä, voi tällaisen nimen valinta olla oikea ratkaisu.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.