Tuoreen äidin uni lapsen syntymän jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Tuoreen äidin uni lapsen syntymän jälkeen

Uni on yksi ihmisen terveyden kulmakivistä. Lapsen saaminen voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti vanhempien uneen.
Tuoreen äidin uni lapsen syntymän jälkeen
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan saapuminen muuttaa jokaisen perheen elämää, rutiineja ja prioriteetteja. Lapsi tuo mukanaan monia ihania ja positiivisia asioita, mutta yhtäkkiä vanhemmilla on harteillaan myös uudenlaisia velvollisuuksia ja huolenaiheita. Kotona asuva pieni vauva vaikuttaa myös vanhempiensa unen saantiin, ja yleensä etenkin tuoreen äidin uni muuttuu huomattavasti lapsen syntymän jälkeen.

Tuoreen äidin uni vauvan syntymän jälkeen

Tuore äiti voi olla hyvinkin uupunut synnytyksen jälkeen. Hän ei kuitenkaan voi käyttää kaikkea aikaansa lepäämiseen, koska hänen täytyy huolehtia vauvasta 24 tuntia vuorokaudessa. Äidistä voi alkaa helposti tuntua siltä, ettei hän pysty vastaamaan tähän haasteeseen ajan- ja etenkin unenpuutteen vuoksi.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka vastasyntynyt nukkuukin keskimäärin 18 tuntia vuorokaudessa, hän ei nuku tätä määrää yhteen menoon. Tämän vuoksi vanhempien ja etenkin äidin nukkumistottumukset muuttuvat väkisinkin. Tämän lisäksi äitiyshormonit saattavat aiheuttaa väsymystä päiväsaikaan.

Uni on kuitenkin olennaisen tärkeää tuoreelle äidille, jotta hän pysyy terveenä ja jaksaa pitää huolta lapsesta. On olemassa tiettyjä ohjenuoria, joita noudattamalla tuore äiti takaa itselleen parhaan mahdollisen unensaannin.

Tuoreen äidin uni ja sen laatu voivat muuttua suuresti vauvan syntymän jälkeen

Kuinka parantaa unta lapsen saamisen jälkeen?

Omaksu vauvan aikataulu

Yksi tärkeimmistä asioista, jonka tuore äiti voi tehdä, on omaksua vauvan nukkumisaikataulu. Pienen lapsen täytyy syödä muutaman tunnin välein, ja näin hänen unensakin jakaantuu lyhyempiin ajanjaksoihin vuorokauden ympäri. Jos siis nukut ainoastaan öisin, voi unen saantisi jäädä liian vähäiseksi. Yritä siis nukkua aina, kun vauvakin nukkuu.

On siis aika unohtaa aiemmat rutiinit, aikataulut ja odottavat askareet ja olla huolehtimatta sotkuisesta kodista tai pesua odottavista pyykeistä. Tässä vaiheessa unen saanti tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä ja kaikki muu voi odottaa.

Nuku öisin niin paljon kuin mahdollista

Yöunta tarvitset kaikista eniten. Pieni vauva ei kuitenkaan yleensä nuku läpi yön, eivätkä vanhemmat tämän vuoksi saa tarpeeksi keskeytyksetöntä lepoa. Se, että lapsi ei nuku läpi yön, johtuu hänen sisäisestä selviytymismekanismistaan. Hän on jatkuvassa valmiustilassa ja herää usein tuntiessaan olonsa epämukavaksi tai nälkäiseksi – tai vain varmistaakseen, että vanhempi on hänen lähellään.

Hyvä uutinen on se, että vauvan kasvaessa myös hänen unisyklinsä pidentyvät hiljalleen, muuttuen samankaltaisiksi aikuisten unisyklien kanssa. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana huomaat vauvan kehittyvän huimasti. Tuosta lähtien merkittävät kehitysaskeleet tekevät unijaksoista jatkuvampia ja unesta rauhallisempaa.

Tuoreen äidin uni lapsen syntymän jälkeen

Voit myös yrittää opettaa lapselle, milloin on yö ja milloin päivä. Näin tehdäksesi, pidä vauvaa päiväsaikaan valoisassa osassa kotia ja anna hänen kuulla normaaleja kodin ääniä. Illalla lapsi kannattaa laittaa nukkumaan pimeään ja hiljaiseen huoneeseen. Myös isä voi ruokkia vauvaa öisin korvikkeella tai pumpatulla rintamaidolla, jotta saat tarpeeksi lepoa. Jos imetät öisin, älä sytytä huoneen valoa ja pyri muutenkin olemaan aktivoimatta lasta, jolloin uudelleen nukahtaminen on molemmille helpompaa.

Hyvät nukkumistottumukset

Jokainen meistä tietää, mitä hyvään uneen vaaditaan, mutta emme aina toimi tuon tiedon mukaisesti. Nyt on viimeistään aika ottaa suositukset käyttöön. Yritä aina nukkua omassa sängyssäsi ja pitää makuuhuone hämäränä ja hiljaisena. Vältä nukkumista sohvalla tai television ääressä, sillä se häiritsee syvään uneen pääsemistä. On myös tärkeää, ettet nauti stimuloivia ruokia ja juomia ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa myös harrastaa säännöllisesti rauhallista liikuntaa.

Jaa vastuuta ja nauti

Lopuksi on tärkeä muistaa, että sinun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin. Opettele jakamaan vastuuta ja pyytämään apua läheisiltäsi saadaksesi levättyä. Näin olet terveempi ja onnellisempi ja pystyt pitämään parempaa huolta lapsestasi. Tärkeintä on nauttia lapsesta ja vauva-ajasta. Muista, että muutaman lyhyen kuukauden kuluttua lapsi nukkuu pidempiä pätkiä ja asiat helpottuvat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.