Mikä on paras ikä tulla äidiksi? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on paras ikä tulla äidiksi?

Mikä on paras ikä tulla äidiksi?

Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2021

Lääketieteessä vakiintunut käsite on, että biologisesta näkökulmasta ihanneikä raskaudelle on alle 25 vuotta ja yli 35-vuotiaiden raskauteen liittyy tiettyjä riskejä. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että varttuneemmalla iällä lasten hankkimiseen liittyy myös monia positiivisia puolia, ja äidiksi tulo kolmenkympin puolivälin jälkeen onkin yhä tavallisempaa. Mikä siis on paras ikä tulla äidiksi vai voidaanko yhtä tiettyä ikää edes määritellä?

Hedelmällisyys laskee iän noustessa

Naisia neuvottiin pitkään hankkimaan lapset mahdollisimman varhain, mutta vuosien saatossa äitiyteen liittyvät ikänormit ovat muuttuneet monella tavalla, tietenkin kulttuurista ja maantieteellisestä sijainnista riippuen. Asiantuntijat ovat jo pitkään arvioineet naisen olevan hedelmäisimmillään 24-25-vuotiaana, jolloin hänellä on noin 20 prosentin mahdollisuus kuukaudessa tulla raskaaksi.

Iän karttuessa hedelmällisyys laskee niin, että kolmekymppisenä naisen mahdollisuus tulla raskaaksi on noin 15 % ja 35-vuotiaana noin 8 %. 40 vuoden iässä mahdollisuus tulla raskaaksi on enää 2 %. Vaikka raskaaksi tuleminen on mahdollista vanhemmallakin iällä, jo 35-40-vuotiaan raskauteen liittyy tiettyjä sikiöön ja äitiin kohdistuvia riskejä.

Mikä on paras ikä tulla äidiksi?

Yli 35-vuotiaana äidiksi tulemisen riskit

Nykyään naisen elämä ei rajoitu ainoastaan kodista ja perheestä huolehtimiseen. Yhä useammat naiset opiskelevat, käyvät töissä ja tekevät uraa ja haluavat tästä tai muusta syystä lykätä lasten hankintaa. Osa naisista ei halua lapsia lainkaan, mikä on sekin tänä päivänä täysin hyväksyttyä ja normaalia.

Yli 35-vuotiaana äidiksi tulemiseen liittyy kohonnut raskauden aikaisten komplikaatioiden riski. Lääketieteelliset tilastot osoittavat, että 30 % yli 35-vuotiaana raskaaksi tulevista naisista kärsii jostain raskausajan komplikaatiosta. Joka kymmenes synnytyksistä käynnistyy liian aikaisin. Onneksi suurin osa riskeistä on kontrolloitavissa lääkärin tuella, ja useimmiten myös vanhemman synnyttäjän raskaudella on onnellinen loppu.

Yleisimpiä yli 35-vuotiaiden raskausajan komplikaatioita ovat:

  • Korkea verenpaine. Noin 10 prosentilla raskaana olevista naisista esiintyy korkeaa verenpainetta jossain odotuksen vaiheessa. Riski kasvaa, kun nainen on 35-40-vuotias.
  • Ennenaikainen synnytys. Noin 9 % yli 40-vuotiaiden raskauksista päättyy ennenaikaiseen synnytykseen. Tämä johtuu pääasiassa kohdun huonommasta kyvystä kantaa sikiötä.
  • Kromosomipoikkeamat. Kun naisen keho ikääntyy, munasolut alkavat menettää kykyään jakautua, mikä voi aiheuttaa geneettisiä ongelmia. Tavallisin äidin ikään liittyvä geneettinen muutos on Downin oireyhtymä.
  • Raskausdiabetes. Raskausajan diabeteksen riski kaksinkertaistuu yli 38-vuotiailla naisilla.
Mikä on paras ikä tulla äidiksi?

Mikä on paras ikä tulla äidiksi?

Parikymppisenä monet naiset ja miehet kokevat olevansa vielä liian epäkypsiä vanhemmiksi, kun taas nelikymppisenä naiset usein murehtivat raskauteen liittyviä riskejä. Onko 30 vuotta siis paras ikä tulla äidiksi?

Tänä päivänä taloudellinen turva on monelle naiselle todella tärkeä. Naiset tietävät, kuinka saavuttaa itsenäisyys tällä elämän osa-alueella ja taistelevat tasa-arvon puolesta myös kotona, jotta kodin rakentamisen ja ylläpitämisen vastuut jaettaisiin yhdessä miehen kanssa. Naisten etsimä sosioekonominen tasapaino saavutetaan yleensä noin 34-vuotiaana, mikä tekee tästä iästä ajan, jolloin nainen alkaa usein harkita äidiksi tulemisen mahdollisuutta.

Totuus kuitenkin on, että paras ikä tulla äidiksi on jokaisen naisen oma henkilökohtainen valinta, sillä vain henkilö itse voi tietää, mikä on hänelle parasta ja järkevintä omaa elämää ajatellen. On olemassa naisia, jotka ovat valmiita äidiksi jo hyvin nuorena, kun taas toiset saattavat kokea äidillisiä tunteita vasta myöhemmin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.