Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja - Äitiyden Ihme
 

Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja

Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos muistelet viimeisintä matkaasi, mieleesi nousee sarja visuaalisia kuvia ja erilaisia tapahtumia. Mutta mitä tapahtuu, kun mietit lapsuuttasi? Palaako mieleesi epämääräisiä mutta voimakkaita tuntemuksia tai kenties tiettyjä tuoksuja? Jokainen meistä on joskus kokenut sen, että lähistöltä leijaileva tuoksu vie yhtäkkiä takaisin menneeseen. Siinä hetkessä muistamme tietyn tilanteen, paikan tai henkilön elävästi, kuin olisimme matkustaneet ajassa taaksepäin. Haistaminen tapahtuu aivojen samoissa osissa kuin tunteiden ja muistojen käsitteleminen, minkä vuoksi lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja. Iso osa ihmisen tunteista johtuu tuoksuista, vaikka emme sitä tiedä ja huomaa.

Muistot, tunteet ja lapsuuden tuoksut

Muistoihin liittyy kaksi hyvin mielenkiintoista asiaa. Ensimmäinen on se, että vaikka ihminen onkin erityisen visuaalinen olento, ensimmäisten elinvuosien aikana muistomme vakiintuvat lähinnä hajuaistimme kautta. Vauva käyttää hajuaistiaan heti syntymästään lähtien löytääkseen äitinsä. Noin kymmenenvuotiaaksi asti hajuilla ja tuoksuilla on suuri rooli muistojen rakentumisessa.

Eri hajujen herättämät muistot sisältävät myös emotionaalisia komponentteja. Kun muistat mielessäsi visuaalisen kohtauksen menneisyyden keskustelusta, tulet muistamaan erilaista tietoa sekä tapahtuneita asioita. Tällainen muisto on tarkka ja objektiivinen. Sen sijaan jonkun kävellessä ohitsesi nenääsi leijailee tuttu hajuvesi, imeydyt täysin emotionaaliseen tilaan ja tunteiden valtaan. Tällöin et muista niin hyvin, mitä tapahtui tiettynä ajanhetkenä, vaan tulet paremminkin muistamaan henkilökohtaiset havainnot, joita koit tuoksun yhteydessä.

Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja

Emotionaaliset aivot

Aivomme luovat voimakkaita assosiaatioita hajujen ja sisäisten tilojemme välille. Joten havaitessamme saman hajuaistillisen ärsykkeen, tunnemme samoja tunteita, joita alunperinkin tunsimme aistiessamme tätä samaa tuoksua.

Mutta mikä tällaisista muistoista tekee sitten niin ainutlaatuisia? Miten erilaiset hajut pystyvät viemään meidät takaisin lapsuuteemme? Näin tapahtuu siitä syystä, että hajun aistiminen liittyy voimakkaasti emotionaalisiin aivoihin.

Ennen kuin ärsyke saavuttaa aivokuoren, hajuaistin havaitsema ärsyke kulkee kahden aivojen alueen läpi. Nämä alueet ovat mantelitumake sekä hippokampus. Kumpikin näistä aivoalueista liittyy vahvasti tunteisiin ja muistiin. Tästä syystä hajut esiintyvät meille emotionaalisina muistoina juuri siinä hetkessä.

Näin tapahtuu varsinkin ollessamme lapsia. Tämä johtuu siitä, että hajuaisti on tärkein aisti, jota käyttämällä lapsi on yhteydessä maailmaan varhaislapsuudessa. Siksi hajut mahdollistavat pääsyn sellaisiin lapsuusajan muistoihin, joihin emme muuten pääsisi käsiksi muilla tavoin, ja koska lapsuuden muistot ovat melko vähäisiä.

“Mikään ei ole niin mieleenpainuvaa kuin tuoksut. Haistamme tuoksun odottamatta, hetkellisesti ja pian se jo katoaa. Silti mieleemme muistuu lapsuuden kesä järven rannalla.”

– Diane Ackerman

Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja

Lapsuudesta tutut tuoksut herättävät muistoja

Lapsen mieleen jää jo ensimmäisinä vuosinaan sellaisia muistoja, jotka assosioituvat vahvasti emotionaalisiin tiloihin. Tulevaisuudessa tietyt hajut ja tuoksut vievät ihmisen takaisin lapsuuteen. Esimerkiksi äidin käyttämä hajuvesi muistuttaa lämmöstä ja äidin syleilyn lohduttavasta tunteesta. Juuri leivottujen keksien tuoksu sen sijaan tuo mieleen muistot viattomasta ja huolettomasta ajasta, jolloin lapsi lopetti leikkinsä vain syömisen ajaksi.

Samalla tavoin sateen ja kostean maan tuoksu tuo mieleen maaseudulla vietetyt kesäpäivät. Muovailuvahan tuoksu sen sijaan muistuttaa sisarusten ja kavereiden kanssa vietetystä ajasta. Kaikki nämä muistot valtaavat mielemme silloin, kun sitä vähiten odotamme – muistot valtaavat mielemm yhtäkkiä ja pyytämättä. Samalla ne toimivat kuitenkin voimakkaina ankkureina lapsuuteen, jolloin voimme elää kyseiset tunteet uudelleen silloin, kun sitä eniten tarvitsemme.

Kun lapsen tarvitsee tulevaisuudessa tuntea olonsa rakastetuksi, turvalliseksi, suojelluksi ja onnelliseksi, hänen tulee vain löytää tuttuja tuoksuja: sytyttää tuoksukynttilän, tehdä tuttua kotiruokaa tai ottaa käyttöön tuttu käsisaippua. Lapsuusajan suloiset muistot ovat aarteita, jotka kulkevat mukanamme aina, ja jotka ovat aina lähellä meitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.