Kysy nämä 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa - Äitiyden Ihme
 

Kysy nämä 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa

Kysy nämä 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kysy alla listatut 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa tai au pairia ja päättäessäsi, kuka on juuri oikea henkilö auttamaan sinun perhettäsi lastenhoidossa.

Kysy nämä 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa

 1. Kuinka kauan olet hoitanut lapsia? Minkä ikäisten lasten hoitamisesta sinulla on eniten kokemusta, tai minkä ikäisten lasten kanssa tunnet olosi itsevarmimmaksi?
 2. Onko sinulla ollut aiemmin muita sellaisia työpaikkoja, jotka ovat tehneet sinusta pätevämmän ja kykeneväisemmän työskentelemään lastenhoitajana ja huolehtimaan lapsista?
 3. Onko sinulla ensiapukoulutusta? Oletko käynyt joitain kursseja tai saanut muita lastenhoitoon liittyviä todistuksia? Olisitko valmis tekemään yhden pyydettäessä?
 4. Kuinka joustavat aikataulusi ovat? Kuinka monesta lapsesta luulet voivasi huolehtia samanaikaisesti? (Tämä on välttämätön tieto, jos suunnittelet vaikkapa perheesi jäsenten, kuten serkusten vierailuja, tai haluat saada käyntejä ystäviltäsi tai lastesi ystäviltä silloin, kun lastenhoitaja on vastuussa lasten viihdyttämisestä).
 5. Mitkä ovat suosikki aktiviteettejasi lastesi kanssa? Olisitko halukas valmistelemaan työtunneillesi tarvittavat aikataulut yhteisiä aktiviteetteja ja rutiinejanne varten, silloin kun hoidat lapsia?
 6. Onko mitään sellaista lasten hoitoon liittyvää tehtävää tai vastuualuetta, jota et halua tehdä?
 7. Olisitko valmis tekemään lyhyitä kävelyretkiä naapuruston läheisiin paikkoihin? Pystytkö valmistamaan välipaloja ja aterioita lapsille? Onko sinulla mitään sitä vastaan, että katsot myös perheen lemmikin perään?
 8. Mitä teet lasten lohduttamiseksi ja rauhoittamiseksi, ja miten kurittaisit heitä? Onko sinulla kokemusta lasten sairauksista, sopimattomasta käytöksestä ja kiukun purkauksista?
 9. Osaatko luotettavasti huolehtia lasten unirutiineista?
 10. Mistä sinä itse pidät eniten lasten kanssa työskentelyssä? Mitä osaamisaluetta pidät haastavimpana työskennellessäsi lasten parissa?
 11. Voisitko kertoa minulle vaikeimmasta, tai stressaavimmista hetkistäsi joita olet kokenut työssäsi lastenhoitajana? Mitä lähestymistapaa tai strategioita käytit ratkaistaksesi tilanteen?
 12. Onko sinulla koskaan ollut terveyteen liittyvää hätätilannetta työskennellessäsi lastenhoitajana? Mitä teit, ja kuinka tilanteessa kävi?
 13. Mitä tykkäät tehdä vapaa-aikanasi?
 14. Onko sinulla ollut ongelmia kurinalaisuuteen liittyvien ohjeiden tai sääntöjen noudattamisessa?
 15. Onko sinulla mitään sitä ajatusta vastaan, että sinun tulisi sisällyttää tietyt perheen omat rutiinit tai vakaumukset työhösi?
Kysy nämä 15 kysymystä palkatessasi lastenhoitajaa

Muita huomioon otettavia seikkoja

 • Jos löydät sellaisen henkilön, joka mukautuu hyvin perheesi elämäntyyliin ja rytmiin, sinun tulee kuitenkin muistaa neuvoa häntä hyvin. Muista kertoa hänelle, onko lapsilla esimerkiksi erityisiä ruokavalioita, tai onko perheellänne uskonnollisia vakaumuksia jotka myös lastenhoitajan tulee ottaa huomioon työssään.
 • Keskustele tulevan lastenhoitajan kanssa tarvittaessa kaikista lasten oppimisvaikeuksista, kuten autismista, tai keskittymiskyvyn puuttumisesta. Lastenhoitajan on tunnettava lapsesi erityistarpeet ja luonteenpiirteet voidakseen huolehtia heistä asianmukaisesti.
 • On välttämätöntä, että ilmoitat lastenhoitajalle kaikista lasten mahdollisista erityisistä lääkkeistä tai hoidoista. Älä unohda kertoa lastenhoitajalle, jos lapset ovat kärsineet aiemmin joistain sellaisista vahingollisista tilanteista, joista sinun mielestäsi hänen pitäisi tietää.
 • Selvitä heti alusta alkaen, mitkä ovat henkilön työajat ja millainen palkkaus on. Tällä tavoin vältät myöhemmin turhia komplikaatioita tai vaikeita tilanteita. Pyydä ehdokkaalta suosittelijoiden yhteystietoja, joiden avulla voit tarkistaa hänen aikaisemman työkokemuksensa.
 • Ennen kuin pyydät lastenhoitajaa henkilökohtaisesti paikan päälle haastatteluun, ota häneen ensin yhteyttä puhelimitse ja tarkista hänen suosituksensa. Tästä ensimmäisestä yhteydenpidosta saatujen havaintojen ja viitteiden perusteella voit jo päättää,pyydätkö hänet haastatteluun lisätietoja varten.
 • Ota aikaa prosessiin ja kontaktoi useita henkilöitä nähdäksesi kehen heistä lapsesi suhtautuvat parhaiten. Kun et ole itse kotona, lastenhoitaja on silmäsi ja korvasi, sekä kodin vastuuhenkilö. Siksi on välttämätöntä luoda hyvät suhteet hänen kanssaan alusta alkaen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.