Pariskuntien oikeus läheisiin hetkiin
Läheisyys on laaja ja abstrakti käsite. Se ei ole kouriintuntuva asia, eikä sitä voi nähdä tai koskettaa. Tästä huolimatta sen puutteen tai vähyyden tuntee varmasti. Tänään puhummekin siitä, miksi pariskuntien oikeus läheisyyteen on niin tärkeä asia muistaa.
Mitä on läheisyys ja pariskuntien oikeus läheisyyteen?
Läheisyydelle on olemassa muutamia toisistaan poikkeavia määritelmiä. Yksilötasolla sillä tarkoitetaan syvemmältä ihmisistä löytyviä asioita ja tunteita. Sosiaalisella tasolla sillä viitataan niihin läheisiin suhteisiin, joita ihmisillä on toistensa kanssa.
Lisäksi Sternbergin kolmen komponentin teoria rakkaudesta esittää, että keskinäinen yhteys ja halu jakaa on eräs elintärkeä parisuhteen komponentti.
Henkilö, pariskunta, perhe
Läheisyydellä on erilaisia osatekijöitä. Ne muuttuvat kussakin elämänvaiheessamme yhä tärkeämmiksi ja tärkeämmiksi. Esimerkiksi teini-iässä alamme näkemään itsemme yksilöinä ja ainutlaatuisina ihmisinä.
Noina vuosina henkilökohtainen läheisyys on meille kaikista arvokkain asia. Sen jälkeen alamme löytämään ja tekemään päätöksiä siitä, mistä asioista pidämme, mikä tekee meistä meidät ja keitä me olemme. Käytämme kaiken aikamme ja energiamme itsemme löytämiseen.
Sitä mukaa kun kasvamme ja muodostamme romanttisia parisuhteita, yksilöllisyytemme jää taka-alalle ja kaikki huomiomme siirtyy kumppaniimme ja parisuhteeseemme. Käytämme aikaa ja energiaa keskinäisen siteen ja läheisyyden kehittämiseksi.
Ja lopuksi, kun saamme lapsia, meillä on tapana keskittää aikamme ja huomiomme jälkikasvumme hoitoon. Ajatuksemme ja tekomme alkavat keskittyä yksinomaan perheeseemme, jolloin alamme myös kadottamaan aiemmat roolimme naisina ja vaimoina.
Miksi pariskuntien oikeus läheisyyteen tulee muistaa?
Vaikka onkin olemassa joitakuita, jotka yrittävät saada muuta maailmaa uskomaan, että he ovat täydellisiä ja omistautuneita vaimoja ja äitejä, älä oleta sen olevan täysin totta.
Itsensä kadottaminen ja kaiken antaminen perheelle turhauttaa ihmistä. Tällainen muuttuu ennemmin tai myöhemmin katkeruudeksi.
Jotkut saattavat jopa alitajuisesti syyttää kumppaneitaan tai lapsiaan identiteettinsä katoamisesta. Silloin asiaan on tarpeen tehdä muutos ja oma identiteetti on syytä rakentaa uudestaan.
Kumppanista huolehtiminen
Lapsen saamisen jälkeen kodin dynamiikka ja rutiinit muuttuvat täysin. Aikataulujen ja suunnitelmien on mukauduttava uuden vauvan tarpeisiin. Tämän johdosta avioliiton läheisyys saattaa vähentyä.
Lisäksi se aika, jota vanhempi on aiemmin käyttänyt töihin tai rentoutumiseen tai ajanviettoon kumppaninsa kanssa, on nyt vaihtunut kylvetyksiksi, raivokohtauksiksi, syöttöajoiksi ja niin edelleen.
Tämä voi edelleen johtaa kommunikaation ja keskustelun puutteeseen, koska sille ei ole enää aikaa. Tämän johdosta erinäiset riidanaiheet voivat jäädä selvittämättä, mikä taas johtaa vihanpitoon ja mielipahaan.
Tällainen tilanne voi myös olla todella pahaksi seksielämälle, jolloin se alkaa menettää ajan kuluessa merkitystään.
Mitä tälle on tehtävissä?
- Parisuhteen kummankin osapuolen on osoitettava mielenkiintoaan ja yritettävä tosissaan. Kummankin on elintärkeää olla määrätietoinen ja panostettava laatuaikaan parisuhteessa.
- Läheiset hetket yhdessä. Varmista, että yhdessä viettämänne aika on huoletonta! Naurakaa yhdessä, keskustelkaa tunteistanne ja oppikaa toisistanne lisää. Pariskuntien oikeus läheisyyteen tarkoittaa kaikenlaista yhteistä kanssakäymistä.
- Tuokaa rakkaus takaisin päivittäisiin rutiineihinne. Niinkin yksinkertaiset asiat kuin suukko kotoa lähtiessä tai 20 minuutin hetki yhdessä öisin voi tehdä ihmeitä.
- Rohkaise kumppaniasi keskustelemaan ja kertomaan tunteistaan. Jutelkaa keskenänne asioista, joita olette käymässä läpi.
Itsestä huolehtiminen
Viimeinen askel läheisyyden säilyttämisessä avioliitossa on palauttaa se sama yksilöllisyys, joka sinulle oli tärkeää teini-iässä. Muista arvostaa sitä, kuka olet ihmisenä, ja sitä, mikä on roolisi yksilönä. Kuinka se onnistuu? Tässä on joitakin tärkeitä asioita muistettavaksi.
- Kehosi on temppelisi. Harrasta säännöllisesti liikuntaa. Tämä auttaa sinua pysymään kunnossa ja rentoutuneena, ja toimii tapana purkaa tunteitasi ja energiaasi.
- Ole ylpeä ulkonäöstäsi. Itsestäsi huolehtiminen on tärkeää. Sillä, että hoidat vaatteitasi, hiuksiasi, meikkiäsi ja muusta, on vaikutus itsetuntoosi. Sinun on tärkeä pitää itsestäsi huolta voidaksesi olla paras versio itsestäsi.
- Arvosta tavoitteitasi ja harrastuksiasi. Älä unohda henkilökohtaisia tavoitteitasi ja niitä pieniä asioita, jotka tuovat iloa. Huolehdi, että sinulla on niille aina aikaa.
- Vietä aikaa ystäviesi kanssa. Ystäväsi näkevät sinut yksilönä ja rakastavat sinua sellaisena kuin olet. Tämän lisäksi he tukevat sinua ja toimivat muistutuksena siitä, kuka sinä olet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia psicológica, 29(1), 77-83. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-48082011000100008&script=sci_arttext
- Isabel, P. A. G., & Sinuhé, E. C. (2006). Intimidad, comunicación y satisfacción marital. Archivos Hispanoamericanos de Sexología, 12(2). http://biblio.upmx.mx/Estudios/Documentos/matrimonio0116.asp
- Bazán, C. M. (2006). La construcción de la intimidad en las relaciones de pareja: el caso del Valle de Chalco. Psicología Iberoamericana, 14(2), 5-15. https://www.redalyc.org/pdf/1339/133920321002.pdf