Kuinka lopettaa riiteleminen kumppanin kanssa?
Jos jatkuva riitely kuuluu omaan arkeesi ja parisuhteeseesi, välit kumppaniisi saattavat lopulta huonontua merkittävästi, mikäli ette ryhdy toimeen tilanteen kohentamiseksi. Seuraavaksi kerromme, kuinka lopettaa riiteleminen kumppanin kanssa.
Kuinka lopettaa riiteleminen kumppanin kanssa?
Parisuhteessa oleminen ei yleensä ole mikään yksinkertainen asia. Yhdessä eläminen toisen kanssa voi olla vaikeaa, ja joskus on päiviä, jolloin suhteen osapuolet riitelevät ja kinastelevat aivan jatkuvasti. Ja joskus sitten huudetaan yhtä soittoa ja tuodaan esille asioita, jotka tapahtuivat kuukausia tai jopa vuosia sitten.
Mitä tällaisissa tilanteissa sitten tulisi tehdä, jotta riitoja olisi tulevaisuudessa vähemmän? Nyt kerromme hyviksi havaituista neuvoista näiden tilanteiden vähentämiseksi ja rauhan lisäämiseksi kahden romanttisessa suhteessa olevan ihmisen välillä.
1. Rajoita omia odotuksiasi
Täydellisiä pariskuntia on ainoastaan elokuvissa ja muissa kuvitteellisissa kertomuksissa. Ja elokuvissakin pariskunta käy usein läpi huonoja aikoja.
Omien odotusten rajoittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi pakko tyytyä, vaan että valmistaudutaan vaikeisiin asioihin. Väittelyt ja riidat tulevat jossakin määrin olemaan osa parisuhteen todellisuutta ajan kuluessa, sillä kaikki ei voi olla vain helppoa ja ihanaa, kun kaksi ihmistä jakaa arjen toistensa kanssa.
2. Ottakaa käyttöön riidan lopettava lause
Kun tunteet räjähtävät, voi tuntua siltä, että jokin suhteessa on rikki tai liian vahingoittunut. Tällöin on hyvä ottaa käyttöön jokin erityinen lause, joka toimii eräänlaisena “aikalisän ottamisen käskynä” riiteleville kumppaneille.
Miettikää, mikä lause tai sana voisi antaa hyvän merkin siitä, että nyt tulee hengittää syvään tai esimerkiksi käydä kävelyllä, jotta tilannetta voidaan estää turhaan menemästä pahaksi.
3. Puhukaa asioista enemmän
Viestintä on yksi avainasioista, jotta riidat kumppanin kanssa vähentyisivät. Viestimällä sanoin voit ilmaista sen mitä tunnet, ja siten pystyt paremmin estämään riidan syntyä.
Parisuhde perustuu aina eräänlaiseen sopimukseen sekä ymmärrykseen. Kumppani ei kuitenkaan ole oman mielesi selvännäkijä, eikä hän tiedä mitä ajattelet, ellet siitä hänelle kerro.
Siksi on tärkeää, että viestintä kumppaneiden välillä on hyvää kaiken aikaa. Kannattaa hyödyntää mahdollisuus lähteä viikonloppuna ulos tai puhua jonakin muuna hyvänä hetkenä, vaikka tämä ei aina olekaan miellyttävää. Tulet huomaamaan, että riidat vähentyvät – tai ainakin pystytte ratkaisemaan tilanteen nopeammin, jos viestintä on parempaa.
4. Oppikaa menneistä
Oletko joskus ajatellut, että riita voi hyödyttää parisuhdetta? Itse asiassa se voi olla hyväksi monellakin tapaa! Kun alatte puhua asioista enemmän, tutustut toisen näkökulmaan, mutta myös omaasi. Lisäksi voitte riidan avulla kanavoida ajatuksianne ja tunteitanne erilaisista kysymyksistä.
Uskoitpa tai et, riitelyllä on siis selkeät hyötynsäkin kaikkien sen tuomien haittojen lisäksi. Ja ainakin tiedät riidan jälkeen, miten EI kannata käyttäytyä seuraavalla kerralla riidan uhatessa, ja siten voit paremmin välttää huutamista ja loukkaavia sanoja.
5. Muista rakentava asenne
Avuliaan asenteen ottaminen sen sijaan, että käyttäydyttäisiin tuhoavasti, on aina hyvä apu riitojen vähentämiseksi kumppanin kanssa. Kukaan ei pidä sen kuulemisesta kumppanilta, että nyt on tehty virhe – kukaan ei pidä myöskään nöyryytetyksi tulemisesta tai itsensä hyödyttömäksi kokemisesta.
6. Lakatkaa huutamasta
Rauhallisena pysyminen tuntuu mahdottomalta silloin, kun riita on käsillä ja tunteet ovat valtoimenaan, mutta parisuhteessa on kuitenkin tärkeää yrittää työstää omaa reagointia, jotta voitaisiin estää riidan muutumista vielä suuremmaksi. Pehmeästi puhuminen vähentää jännitettä tilanteessa, ja samoin hiljaisuus vaikuttaa näin.
Ei ole tietenkään hyvä olla hiljaa kaiken aikaa, jos vaarana on riita, mutta toisaalta olisi tarpeen tietää, milloin on oikea hetki sanoa jotakin ja milloin ei.
7. Tehkää sopimuksia riidoista
Olette molemmat vastuussa siitä, mihin suuntaan väittelynne etenevät. Näin ollen voitte aina tehdä sopimuksia, joilla riitely lakkaa muutamassa minuutissa. Anna kumppanillesi tilaa puhua ja selittää ajatuksensa ilman, että keskeytät hänet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
- Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
- Vargas, J., & Ibáñez, J. (2007). Solucionando los problemas de pareja y familia: fundamentos teóricos y alternativas de solución a los conflictos desde la perspectiva del vínculo. Editorial Pax México.
- Willi, J. (1985). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.