3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen - Äitiyden Ihme
 

3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen

Pienet kinat ja riidat kuuluvat lähes jokaiseen parisuhteeseen, mutta toisinaan pariskunnat riitelevät jatkuvasti - välillä myös ilman järkevää syytä. Tässä artikkelissa keskustelemme muutamasta avainasiasta, jotka auttavat pariskunnan osapuolia ymmärtämään kumppaniaan paremmin ja kääntämään suhteen positiivisempaan kurssiin.
3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Elämä pariskuntana ei ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista. Jokaiseen ihmissuhteeseen liittyy velvollisuuksia ja rutiineja, ja toisinaan pariskunnat lakkaavat kommunikoimasta keskenään, mikä ymmärrettävästi voi aiheuttaa kitkaa osapuolten välillä. Monet tilanteet ovat kuitenkin parannettavissa, jos pariskunnan molemmat osapuolet haluavat panostaa suhteen toimimiseen. Tässä artikkelissa jaamme kolme vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen ja sitä kautta parisuhteen parantamiseen.

Parisuhteessa elävät ihmiset viettävät suuren osan ajastaan kumppaninsa kanssa. Puoliso on henkilö, jonka ihminen tuntee parhaiten ja josta hän välittää eniten, mutta tiivis yhteiselo voi aiheuttaa erilaisia konflikteja. Valitettavasti tämä tuttuus voi saada henkilön irtautumaan parisuhteesta – unohtamaan, että suhteen eteen on tehtävä töitä ja että kumppania on pyrittävä ymmärtämään.

Välimatka voi auttaa kumppanin ymmärtämisessä

Kuvittele tilanne, jossa olet aina tullut toimeen kumppanisi kanssa, pidätte samoista asioista ja jaatte samat harrastukset ja samanlaisen huumorintajun. Eräänä päivänä huomaatte kuitenkin kiistelevänne loputtomiin pienistä ja merkityksettömistä asioista. Et muista, mistä kaikki lähti liikkeelle ja miten riitely alkoi, mutta haluat tilanteen muuttuvan.

3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen

Ihmissuhteet ovat palautteeseen perustuva ilmiö. Mitä paremmin sen osapuolet viestivät keskenään, sitä parempi suhde on kaikin puolin. Toisaalta heikko kommunikointi johtaa riitoihin, usein jopa ilman hyvää syytä.

Vastahakoisuus ylläpitää dynamiikkaa, mutta missä vaiheessa tilanne muuttui niin pahaksi? Usein näin tapahtuu, koska olet täysin keskittynyt omiin rutiineihisi ja ajatuksiisi. Ehkä teet liikaa töitä tai ehkä lapset ja kotityöt aiheuttavat stressiä, jonka purat kumppaniisi.

3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen

Avoin mieli

Jokainen ajattelee oman tapansa tehdä ja nähdä asioita olevan juuri se oikea. Perustuen tulkintoihisi maailmasta, odotat kumppanisi käyttäytyvän haluamallasi tavalla. Alat rakentaa odotuksia siitä, mitä hänen pitäisi tehdä tai sanoa, ja kun näin ei tapahdu, harmistut tai suutut.

Muista, että jokainen on erilainen, ja että se, mikä saattaa tuntua itsestäsi ilmeiseltä, ei välttämättä ole näin kumppanillesi. Pyri olemaan joustavampi ja empaattisempi ja aseta itsesi puolisosi asemaan.

Kunnioitus

Miellyttävä ja rakastava suhde vaatii, että molemmat sen osapuolet kunnioittavat toisiaan. Fyysinen tai verbaalinen kaltoinkohtelu ei ole koskaan vastaus mihinkään tilanteeseen. Älä yritä nöyryyttää tai satuttaa puolisoasi. Hän on kumppanisi, jota sinun tulee kohdella rakkaudella ja kunnioituksella, jopa pahimman riidan keskellä.

Kunnioittava asenteesi voi tehdä avautumisen helpommaksi kumppanillesi. Anna hänen jakaa pelkonsa ja huolensa ilman pelkoa torjutuksi tai naurunalaiseksi tulemisesta. Suhteen on oltava turvasatama, jossa molemmat sen osapuolet tuntevat olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi. Ilman kunnioitusta on hyvin vaikea ilmaista omia syvimpiä ajatuksia ja tunteita. Jos ette pysty tutustumaan toisiinne, ette myöskään ymmärrä toisianne.

3 vinkkiä kumppanin paremmin ymmärtämiseen

Assertiivisuus

Assertiivisuudella tarkoitetaan jämäkkyyttä, vakuuttavuutta ja itseensä luottamista. Termiä käytetään etenkin viestinnässä tarkoittamaan sitä, että oma näkemys tuodaan esiin selkeästi, päättäväisesti ja rauhallisesti.

Assertiivisuus on arvokas työkalu paitsi siksi, että se auttaa sinua saamaan äänesi kuuluviin, mutta myös siksi, että sillä varmistat, että toinen henkilö ymmärtää, mitä yrität sanoa. Jos et käytä oikeita sanoja tai äänensävyä, viestisi voi vääristyä. Esimerkiksi vilpitön pyyntö viettää enemmän aikaa yhdessä voi kuulostaa toisesta nalkuttamiselta tai valittamiselta.

Opettele ilmaisemaan itseäsi selkeästi ja tiivistetysti. Kerro tunteistasi ja haluistasi tuomitsematta kumppanisi tunteita ja tarpeita. Tämä on paljon tehokkaampi tapa päästä yksimielisyyteen. Näin siis annat puolisollesi hänen tarvitsemansa tilan, jotta hän voi selittää, miltä hänestä tuntuu, ja siten olette lähempänä toistenne ymmärtämistä.

Lyhyesti sanottuna, jos yrität ymmärtää kumppaniasi, anna hänelle tilaa ilmaista itseään. Kunnioita hänen mielipiteitään ja mieltymyksiään ja pyri kunnioittaviin ja molemmille sopiviin ratkaisuihin. Kun tällainen positiivinen dynamiikka kerran saadaan aikaan, sen ylläpitäminen on helpompaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.