Yleisimmät vaihdevuosien oireet - Äitiyden Ihme
 

Yleisimmät vaihdevuosien oireet

Vaihdevuodet on jakso, jonka jokainen nainen käy läpi elämänsä aikana. Tähän vaiheeseen liittyy erityisiä oireita, jotka tuntemalla nainen voi paremmin valmistaa kehonsa ja mielensä tulevaan.
Yleisimmät vaihdevuosien oireet

Viimeisin päivitys: 27 maaliskuuta, 2020

Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä naisen elämän ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Tämän päivän määritelmän mukaan vaihdevuodet tarkoittavat aikaa, jolloin naisella on vaihdevuosioireita, jotka voivat olla fysiologisten muutosten lisäksi myös psykologisia ja kognitiivisia. Jokainen nainen on erilainen ja kokee tämän ajanjakson eri tavalla, mutta tietyt yleisimmät vaihdevuosien oireet ovat monille naisille yhteisiä.

Vaihdevuosia kutsutaan yleisesti menopaussiksi, mutta virallisesti tämä termi viittaa viimeisiin spontaanisti alkaneisiin kuukautisiin. Suomessa menopaussi on naisilla keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45-55 ikävuoden välillä, mutta joillakin vaihdevuodet alkavat jo 40 ikävuoden kohdalla, kun taas joillakin ne kestävät jopa 60 vuoden ikään. Vaihdevuosioireiden mediaanikesto on seitsemän vuotta, mutta vaihdevuosien pituus riippuu täysin yksilöstä.

Yleisimmät vaihdevuosien oireet

Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Kuukautiskierto voi pidentyä, lyhentyä tai viivästyä, minkä lisäksi vuoto voi voimistua. Nämä ovat selkeitä merkkejä siitä, että lisääntymisjärjestelmä on niin sanotusti sammumassa. Tämä vaihe kestää yleensä useita vuosia ennen kuin kuukautiset loppuvat kokonaan. Asiantuntijoiden mukaan naisen vaihdevuodet ovat täysin käynnissä silloin, kun hänellä ei ole ollut kuukautisia kokonaiseen vuoteen.

Kuumat aallot

Monet naiset kärsivät kuumista aalloista, jotka tuntuvat selkeänä kuumana tunteena kehossa, usein ylettyen kasvoihin asti. Ne aiheuttavat tyypillisesti huomattavaa epämukavuutta ja saavat usein myös ihon punoittamaan. Kuumia aaltoja voi esiintyä useita kertoja saman päivän aikana, ja öisin nainen saattaa kärsiä epämukavuuden tunteesta ja herätä hikoiluun ilman ulkoista syytä.

Emätintulehdus

On hyvin todennäköistä, että nainen tuntee virtsaamisen tarvetta useammin. Tämän lisäksi hän saattaa kärsiä emätintulehduksista, jotka vaativat hoitoa ja lääkärin määräämää lääkitystä.

Yleisimmät vaihdevuosien oireet

Mielialan muutokset

Kuten raskauden aikana, vaihdevuodet ja aika ennen sitä on merkittävien hormonaalisten muutosten aika naisen kehossa.

Tämän vuoksi äkilliset mielialan muutokset jopa silloin, kun muita ei ole lähellä, ovat täysin luonnollisia.  Samoin muitakin selittämättömiä tunteita voi nousta esiin.

Vaihdevuosien lähestyessä nainen voi tuntea olonsa yhtäkkiä ärtyneeksi, surulliseksi, hermostuneeksi tai ahdistuneeksi ilman mitään selkeää syytä.

Päänsäryt

Kuten aikaisemmin mainitsimme, kaikki kehot eivät sopeudu näihin muutoksiin samalla tavalla. Tämän vuoksi vasomotorisia poikkeavuuksia voi syntyä, jotka aiheuttavat sellaisia oireita kuin huimausta sekä eriasteisia päänsärkyjä.

Muutokset seksuaalisissa haluissa

Tämän”hormonaaliset vallankumouksen seurauksena nainen saattaa huomata suuria muutoksia seksuaalisissa haluissaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hänellä voisi enää koskaan olla intiimejä suhteita.

Tavoitteeksi kannattaa ottaa sen, että keskustelee kumppaninsa kanssa, jotta molemmat ymmärtävät toisiaan. Siitä huolimatta, että halu säilyy, voi emättimen kuivuus tai herkkyys tehdä kokemuksesta vähemmän nautinnollista. Joten kannattaa edetä varovasti ja pitää mielessä, että asiat tulevat palautumaan ennalleen.

Vaihdevuosien oireet eivät ilmene samalla tavalla kaikilla naisilla. Ne voivat vaihdella voimakkuudeltaan, kestoltaan ja jopa siinä, milloin ne ilmestyvät.

Miten huolehtia itsestään vaihdevuosien aikana?

Tämä aika on loppuelämän vaihe siitä hetkestä lähtien, kun se alkaa. Tämän vuoksi suosittelemme, että nainen ottaa tavoitteekseen terveelliset elämäntavat selviytyäkseen vaihdevuosista parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä mielessä tietyt tavat ovat erittäin tärkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Syö hyvin: Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on ensisijaisen tärkeä, sillä vaihdevuosien aikana saatat kärsiä elintärkeiden vitamiinien ja mineraalien puutteesta. Lääkärisi voi tehdä tutkimuksia selvittääkseen mitkä ovat juuri ne ravinteet, joita kehosi tarvitsee.
  • Liiku: Pidä itsesi aktiivisena säilyttääksesi terveellisen lihaskunnon ja luuston. Tarkemmin sanottuna sen vuoksi, että edellä mainittu ravinteiden puute voi aiheuttaa näitä ongelmia. Kuitenkin kevyt päivittäinen 30 minuutin liikunta auttaa ehkäisemään diabeteksen syntyä sekä kolesterolin tai verenpaineen ongelmia.
  • Jätä epäterveelliset ruoat ja elintavat pois: Tämä tarkoittaa rasvan syömisen vähentämistä, hiilihydraattien vähentämistä sekä jos vain mahdollista, kahvin juomisen ja tupakoinnin vähentämistä niin paljon kuin mahdollista.
  • Auringon otto: Noin 15 minuutin päivittäinen auringossa oleskelu antaa kehollesi sen tarvitseman D-vitamiinimäärän. Se auttaa myös vähentämään jännitystä ja parantaa mielialaa.
  • Seksin harrastaminen: Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivumisen myötä myös seksielämään, sillä yhdyntä voi aiheuttaa naiselle kipua ja arkuutta. Seksin aikana kannattaakin käyttää öljy-, vesi-, silikoni- tai rasvapohjaista liukuvoidetta.
Yleisimmät vaihdevuosien oireet

Helpottuvatko vaihdevuosien oireet lääkkeillä?

Monet naiset käyttävät vaihdevuosiin tarkoitettuja lääkkeitä vähentääkseen oireita. Itse asiassa tämä on yksilöllistä jokaiselle. Lääkärin tulee luonnollisesti arvioita tilanne ja määrätä siihen sopiva lääkitys. Naisen ei tulisi missään nimessä päättää lääkkeiden käytöstä itse ilman lääkärin konsultaatiota. Kuten aiemmin mainitsimme, jokainen keho on erilainen, joten myös tarpeesi ja hoitomenetelmät ovat yksilöllisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252011000400013
  • Dennerstein L, Lehert P. (2004). Women’s sexual functioning, lifestyle, mid-age, and menopause in 12 European countries. Menopause 2004;11;778-785.
  • Hernández-Valencia, M., Córdova-Pérez, N., Basurto, L., Saucedo, R., Vargas, C., Vargas, A., … & Zárate, A. (2010). Frecuencia de los síntomas del síndrome climatérico. Ginecol Obstet Mex, 78(4), 232-237. http://www.nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2010/abril10/art.original_frecuencia.pdf
  • Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
  • Landgren BM, Collins A, Csemiczky G, et al. (2004).Menopause transition: annual changes in serum hormonal patterns over the menstrual cycle in women during a nine-year period prior to menopause. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:2763-2369.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.