Vauvan synnynnäinen sydänvika - Äitiyden Ihme
 

Vauvan synnynnäinen sydänvika

Synnynnäinen sydänvika on sydämen rakenteellinen häiriö ja melko tavallinen ilmiö. Huonosti hoidettuna se saattaa kuitenkin aiheuttaa jopa vauvan menehtymisen.
Vauvan synnynnäinen sydänvika

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana joillekin sikiöille kehittyy epämuodostumia tai poikkeamia, jotka voivat ilmetä missä tahansa vauvan kehon osassa. Synnynnäinen
sydänvika on yksi tavallisimmista tämän tyyppisistä ongelmista.

Sydänvialla voidaan viitata mihin tahansa sydämen tai sydän- ja verenkiertojärjestelmän vikaan. Kun on kyse synnynnäisyydestä, sairaus on olemassa jo lapsen syntymän hetkellä.

Synnynnäinen sydänvika

Synnynnäiset sydänviat ovat sydämen kehityksen häiriintymisestä johtuvia sydänsairauksia. Termillä voidaan viitata suureen määrään erilaisia sydänsairauksia. Tyypillisimpiä sydänvian muotoja ovat kammioväliseinän aukko, eteisväliseinän aukko, avoin valtimotiehyt, eteiskammioväliseinä-
aukko, aortan koarktaatio, aortan ja keuhkovaltimon ahtaumat, suurten suonten transpositio, vajaakehittynyt sydämen vasen puoli ja Fallot’n tetralogia. 

American Academy of Pediatrics -ammattiliiton mukaan 1-2 % vastasyntyneistä kärsii synnynnäisestä sydänviasta, kun taas American Heart Association -järjestö arvioi, että yhdeksän vauvaa tuhannesta kärsii tästä ongelmasta. Olipa tarkka luku mikä tahansa, tilastot osoittavat, että synnynnäinen sydänvika on yksi tavallisimmista vastasyntyneiden poikkeavuuksista.

Vauvan synnynnäinen sydänvika

Sikiön sydän alkaa kehittyä jo hedelmöityksen aikaan ja on täysin kehittynyt kahdeksannella raskausviikolla. Näinä viikkoina voi kehittyä myös sydänvika. Pääsyy on se, että sydän ei käy läpi kaikkia tarpeellisia kehitysvaiheita. Se, miksi näin käy, on kuitenkin epäselvää, ja useimmiten sydänvian syy jää epäselväksi. 

Eri tyyppiset synnynnäiset sydänviat

Synnynnäiset sydänviat voidaan luokitella muutamalla eri tavalla. Kardiologiassa sen määritellään johtuvan syanoottisista tai ei-syanoottisista syistä. Muutamia mahdollisia ongelmia vauvalla ovat seuraavat:

  • Vähäinen verenkierto keuhkoihin: Tällöin vauvan veressä ja näin ollen kehossa on liian vähän happea. Tämä johtaa siihen, että lapsen iho sinertää.
  • Liika verenkierto keuhkoihin: Tämä vaihkuttaa keuhkojen toimintaan ja nostaa verenpainetta.
  • Liian vähän verta kehossa: Näin käy, kun verisuonet ovat tukkeutuneet, eikä veri kierrä kunnolla.

Sydämeen liittyviä ongelmia hoitavat kardiologit. Hoito liittyy esimerkiksi valtimoihin, sydämen eteisten väliseen vuorovaikutukseen, sydämen kammioihin ja keuhkovaltimoläppään. Usein vauvalla on samaan aikaan useampi kuin yksi sydänvika.

Vauvan synnynnäinen sydänvika

Synnynnäisen sydänvian hoito

Lasten kardiologiaan erikoistuneet lääkärit hoitavat jokaista tapausta mukautetulla tavalla. Tietyt ongelmat voidaan havaita jo raskauden aikana, mutta osa löytyy vasta syntymän jälkeen. Tämän tyyppisten sydänvikojen hoitamiseksi asiantuntijat määrittävät tehokkaimman menetelmän lapsen tilanteen huomioiden. Hoitoihin saattavat sisältyä lääkitys ja leikkaus, mutta kaikki riippuu tapauksesta ja sen vakavuudesta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.