Vauvan kynsien leikkaaminen: Milloin ja miten? - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kynsien leikkaaminen: Milloin ja miten?

Milloin vauvan kynsiä täytyy alkaa leikata? Moni vanhempi pelkää tätä tapahtumaa, minkä vuoksi haluamme tänään keskittyä lapsen elämän ensimmäiseen kynsienleikkuuseen.
Vauvan kynsien leikkaaminen: Milloin ja miten?

Viimeisin päivitys: 28 heinäkuuta, 2019

Lapsen ensimmäiseen kynsienleikkuukertaan liittyy paitsi paljon kysymyksiä, myös myyttejä. Jotkut sanovat, että vauvan kynsien leikkaaminen liian aikaisin voi altistaa lapsen tietyille ongelmille tai sairauksille.

Tarkkaa rajaa koskien sitä, milloin vauvan kynsiä voi alkaa leikata, ei ole määritelty. Sikiö viettää yhdeksän kuukautta nesteen ympäröimänä, ja pienellä lapsella on näin luonnostaan herkkä iho. Siten kynnetkin ovat vauvan elämän alkuaikoina hauraat ja pehmeät.

Tämä mielessä pitäen kannattaa odottaa kynsien kovettumista, sillä niiden leikkaaminen on näin hiukan helpompaa. Jotkut lapset kuitenkin syntyvät lasketun ajan jälkeen, ja heillä saattaa olla tavallista pidemmät kynnet. Tällöin lapsi saattaa vahingoittaa itseään raapimalla, ja vanhempien kannattaakin leikata kynnet varovasti.

Koska vauvan kynsien leikkaaminen kannattaa aloittaa?

Kun vauva syntyy, hänen kyntensä ovat kiinni ihossa, ja niitä on siten vaikea leikata. Useimmat vanhemmat odottavatkin lapsen kasvavan 3-4 viikon ikään ennen kynsien leikkaamista.

Voit käyttää erityistä vauvoille suunniteltua kynsiviilaa välttääksesi
mahdolliset naarmut ja kynsien jäämisen kiinni vaatteisiin. Vauvan kynnet voivat olla yllättävän terävät.

Vanhempien yleinen kysymys on, kuinka usein vauvan kynnet tulisi leikata. Rutiinissa voi olla vaikea pysyä, sillä vauvan kynnet voivat kasvaa hyvin nopeasti. Joidenkin lasten kynnet joudutaan leikkaamaan jopa kahdesti viikossa. Parasta on pitää kasvua jatkuvasti silmällä ja muistaa, että myös vauvan varpaissa on kynnet!

Miten vastasyntyneen kynnet leikataan?

Paras aika kynsien leikkaamiseen on se hetki, kun lapsi on mahdollisimman rentoutunut. Tämä voi olla kylvyn tai ruokinnan jälkeen tai jopa vauvan nukkuessa. Jos lapsi on rauhallinen, kynsien leikkaamista voidaan yrittää hänen istuessaan vanhempansa sylissä.

Vauvan kynsien leikkaaminen: Milloin ja miten?

Ensimmäisinä kuukausina kannattaa käyttää erityisiä tylppäpäisiä saksia tai leikkureita. Vammoja välttääksesi, pidä niitä leikatessasi kohtisuorassa kynteen nähden.

Hyvä valaistus auttaa estämään onnettomuuksia. Varmista myös, että otteesi vauvan kädestä tai jalasta on jämäkkä äkillisten liikkeiden varalta. Leikkaa varovaisesti, mutta varmasti.

Tavallisia virheitä

  • Kynnen leikkaaminen pyöristetyksi. Vauvan kynnet tulisi leikata suoraan, sillä se esimerkiksi estää kynsien sisäänkasvua.
  • Kynsien liian lyhyiksi leikkaaminen. Jotkut vanhemmat tekevät sen virheen, että leikkaavat kynttä ihossa kiinni olevaan osaan asti. Tämä jättää herkän kohdan alttiiksi vammoille ja tulehduksille.
  • Kynsisaksien tai -leikkureiden käyttö muihinkin asioihin. Varaa vauvasi kynsihoidon välineet vain tähän tarkoitukseen, jotta ne pysyvät puhtaina.
  • Vauvan kynsien lyhentäminen puremalla. Tämä tekniikka on yleisempi kuin voit kuvitellakaan. Jotkut vanhemmat pelkäävät saksia ja käyttävät siksi omia hampaitaan, mutta tämä voi johtaa tulehdukseen.
  • Kynsien katkeamisen salliminen. Se, että kynsien leikkaamista pelätään, voi johtaa kynsien liialliseen kasvuun ja sitä kautta katkeamiseen. Joskus tuloksena on syviä haavoja ja repeämiä, ja lapsi voi aiheuttaa itselleen naarmuja.
Vauvan kynsien leikkaaminen: Milloin ja miten?

Myytti lapasista ja kynsistä

Naarmuja välttääkseen jotkut vanhemmat laittavat vauvalle käteen lapaset tai hanskat ja antavat niiden olla päällä kaiken aikaa. Tämä on virhe, sillä näitä vaatteita tulee käyttää vain vauvan kylmältä suojaamiseen.

Älä unohda, että vauvan kädet ovat välineet, joilla hän on yhteydessä ympäristöönsä. Kosketus on tärkeä asia, jotta vauva tunnistaa äitinsä imetyksen aikana. Hän myös harjoittelee imetyksen vaatimaan imemistä laittamalla käden suuhunsa.

Jätä siis lapsen kädet vapaiksi, mutta kiinnitä huomiota hänen kynsiinsä.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.