Vauvan flunssan ehkäisy sateisina aikoina
Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, joiden avulla vauvan flunssan ehkäisy on helpompaa sateisina ja kylminä vuodenaikoina.
Vaihtelevat ja alhaiset lämpötilat sekä runsaat sateet vaikuttavat tunnetusti lasten terveyteen. Koska vauvan immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, se ei suojaa lasta vilustumiselta yhtä hyvin kuin aikuisen tai vanhemman lapsen puolustusjärjestelmä.
Kun kylmät ja sateiset säät saapuvat, monet vanhemmat pohtivat, mitä he voisivat tehdä suojatakseen lastaan tyypillisiltä kausiluontoisilta taudeilta.
Seuraavaksi tarjoamme käytännön vinkkejä, joiden avulla vauvan flunssan ehkäisy helpottuu.
Sade ja vauvan flunssa
Sat eisina vuodenaikoina hengitystiesairaudet lisääntyvät. Jotkin hengitystiesairaudet, kuten keuhkokuume, poskiontelotulehdus, välikorvantulehdus ja ilmatiehyttulehdus, aiheuttavat lapsilla vakavampia komplikaatioita kuin aikuisilla.
Hengitystiesairaudet syntyvät, kun sade mahdollistaa hengitystievirusten ja saasteiden kierron ilmassa. Tämän seurauksena lapsi saa flunssan, ja hänellä voi nousta jopa 39 asteen kuume. Jos lapsesi kuume on noussut näin korkeaksi, tai se on kestänyt kolmen päivän ajan, on syytä viedä lapsi lääkärin tarkastettavaksi.
Voit tehdä monia asioita estääksesi vauvasi sairastumisen flunssaan.
P idä huoli lapsen terveellisestä ruokavaliosta, tarkkaile hänen terveydentilaansa ja pue hänet lämpimiin vaatteisiin, ottaen huomioon vaihtelevat sääolosuhteet ja lämpötilat.
Mitä tehdä, kun vauva sairastuu flunssaan?
Virukset leviävät ilmassa ja esineiden välityksellä. On tärkeää pestä lapsesi käsiä usein ja desinfioida lapsesi lelut. Myös aikuisten pitää muista pestä käsiään usein.
Jos kuitenkin huomaat lapsellasi flunssan ensioireita, ota lastenlääkärien suosittelema neuvo käyttöön. Tarjoa lapsellesi runsaasti nesteitä viilentämään nielua.
Jos vauvan nenä on tukossa, voit laittaa nenään keittosuolatippoja tai lämmintä vettä, jossa on suolaa. Tämä helpottaa vauvan oloa nopeasti ja tehokkaasti. Vauvan flunssaa ei ole hyvä lähteä parantamaan antibioottisilla yskänlääkkeillä.
Vauvan flunssan ehkäisy – ota nämä vinkit talteen
- Opeta lapsesi pitämään huolta hygieniastaan. Vauvan flunssan ehkäisyn kannalta on tärkeää pitää huolta niin omasta kuin lapsenkin henkilökohtaisesta hygieniasta. Opeta lastasi niistämään puhtaaseen nenäliinaan, mieluiten kertakäyttöiseen. Kädet tulee pestä lämpimällä vedellä ja saippualla – mieluiten antiseptisellä – 20 sekunnin ajan tuhotaksesi virukset.
- Vältä esineiden jakamista toisten kanssa. Ei ole suositeltavaa jakaa astioita tai ruokia, jotka tarjoillaan yhteisestä astiasta (esimerkiksi popcornit). Jos jollakin perheenjäsenelläsi on flunssa, estät bakteerien leviämistä käyttämällä omia astioita.
- Vanhemmat näyttävät esimerkkiä lapsilleen. Kun yskit tai aivastat, muista peittää suusi kädellä – näin opetat saman lapsellesi. Jos nukutte perhepedissä, jättäkää päidenne väliin 25-30 cm väliä, jotta flunssa ei tartu.
Muista perusasiat
- Terveellinen ruokavalio. Pidä huoli, että vauvasi syö hyvin, sillä kylmällä säällä tulee syödä runsaammin kaloreita kuin lämpimällä säällä. Terveellinen ruokavalio vahvistaa puolustuskykyä ja auttaa sitä taistelemaan flunssaa ja muita tauteja vastaan. Myös imetys tehostaa vauvan vastustuskykyä ja suojelee häntä monilta muilta tulehduksilta. Jos vauva syö jo kiinteitä ruokia, on ruokavalioon hyvä sisällyttää A- ja C- vitamiinia sisältäviä hedelmiä ja kasviksia, sekä kalaa ja maitoa. Korvaa kylmät juomat keitoilla, lämpimillä juomilla, vedellä sekä huoneenlämpöisillä luonnonmehuilla.
- Välttele tarttuvia tauteja. Jos jollakin perheenjäsenellä on flunssa, tulee hänen vältellä kontaktia vauvan kanssa. Jos vauvan ja flunssaisen perheenjäsenen läheistä olemista ei voi välttää, yksi ehkäisevä keino on käyttää hengityssuojainta. Myös aivastamista sekä yskimistä tulee välttää aivan vauvan läheisyydessä.
- Älä pidä vauvaa ulkona kylmässä. Vauvan flunssan ehkäisy onnistuu parhaiten, kun vauva puetaan ulos lähtiessä lämpimästi. Lapsen pukeminen liian lämpimästi voi kuitenkin olla haitallista, sillä ylimääräiset vaatteet estävät vauvan kehon lämpötilan vaihtelun ympäristön mukaan.
Lisäksi kodin sisälämpötilaa ei tule säätää liian korkeaksi, jotta kontrasti kylmän ulkoilman ja lämpimän sisäilman välillä ei ole liian suuri. Vauvan nenän ja suun aluetta on hyvä suojata, kun siirrytään lämpimästä sisäilmasta kylmään ulkoilmaan, sillä lämpötilan muutos on huomattava.
- Kodin tuulettaminen ehkäisee vauvan flunssan saamista. Tuuleta kotiasi säännöllisesti, jotta virukset poistuvat kodista. Suojaa lastasi vedolta oleskelemalla huoneessa, jossa ei ole ikkuna tai ovi auki.
- Vältä ihmisjoukkoja. On tärkeää viedä lapsi vain sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole liikaa ihmisiä. Välttele siis suuria kauppoja, kauppakeskuksia ja kaupungin keskustoja – ne kuhisevat bakteereja.
- Nukkuminen ja liikkuminen ovat tärkeässä roolissa vauvan flunssan ehkäisyssä. Liikkumista suositellaan, koska se on lapsen immuunijärjestelmälle hyödyllistä. Leikkiminen ja liikkuminen tekee lapsesta vahvemman. Myös uni on tärkeä tekijä lapsen vastustuskyvyn parantamisen kannalta – mitä paremmin lapsi nukkuu, sitä varmemmin hän säästyy erilaisilta viruksilta ja flunssalta.
Näillä käytännön vinkeillä vauvan flunssan ehkäisy helpottuu – ja jos lapsesi sairastuu flunssaan, edellä mainittuja neuvoja hyödyntämällä helpotat lapsesi oloa nopeasti.