Tulirokko - mitä vanhemman on hyvä tietää?
Jos lapsi ei saa oikeanlaista ja asianmukaista hoitoa sairastaessaan tulirokkoa, hänen oireensa saattavat pahentua, ja toipuminen kestää pidempään. Tämän vuoksi vanhemman on hyvä tietää, millainen sairaus tulirokko on.
Joku tutuistasi tai sinä itse olet saattanut sairastaa tulirokon lapsena, mutta usein tietyt tähän sairauteen liittyvät asiat jäävät pimentoon – kuten esimerkiksi se, miten tulirokkoa sairastavaa lasta tulisi hoitaa oikeaoppisesti.
Yleisesti ottaen tulirokon hoitaminen vaatii yksinkertaisia toimenpiteitä, jotka on kuitenkin tärkeä ottaa huomioon. Oikeanlaiset hoitotoimenpiteet eivät ainoastaan paranna lapsen terveydentilaa, vaan auttavat myös estämään jälkitauteja ja vakavampia komplikaatioita.
Tulirokko – mitä tiedät sairaudesta?
Tulirokko on lapsuusajan sairaus, jonka aiheuttaa A-ryhmän streptokokkibakteeri. Kyseessä on ainoa antibioottihoitoa vaativa rokkotauti.
A-streptokokki voi erittää toksiinia, joka aiheuttaa laajasti leviävän punaisen ihottuman. On tärkeä selventää, että kaikki streptokokkitulehdukset eivät tuota tätä toksiinia, eivätkä kaikki lapset ole sille herkkiä.
Esimerkiksi saman perheen lapset saattavat sairastua streptokokkibakteerin aiheuttamaan tulirokkoon, mutta tauti voi ilmetä heillä eri tavoin. Toinen lapsi saattaa olla hyvin herkkä bakteerin tuottamalle myrkylle, kun taas toinen lapsi ei sitä välttämättä ole.
Tulirokko tarttuu pisaratartuntana, eli tauti voi levitä esimerkiksi lapsen puhuessa, yskiessä tai aivastaessa tai sellaisten lelujen ja astioiden välityksellä, joita lapsi on koskettanut suullaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää pitää tulirokkoon sairastunut lapsi erillään muista lapsista.
Tulirokon kehittyminen
Taudin itämisaika on 3-5 vuorokautta, ja rokon ensimmäiset oireet ilmenevät yhtäkkiä. Tulirokon oireet ovat seuraavat:
- Kuume
- Päänsärky
- Nielutulehdus
- Punoittava ja turpea kieli
- Kaulan turvonneet imusolmukkeet
- Ihottuma
- Vapina
- Oksentelu
- Ruokahaluttomuus
- Alakulo tai yleinen mielenkiinnon puute
Ihottuma ilmestyy yleensä 12-48 tunnin sisällä kuumeen noususta. Ihottumaa on etenkin kasvoissa (ei kuitenkaan suun ympäristössä) ja ylävartalossa. Punoitus voi levitä joka puolelle vartaloa, mutta parhaiten sen näkyy rintakehällä, kainaloiden ympärillä ja vatsan alaosassa.
Nielutulehduksen myötä lapsen nielu on erittäin punainen ja suuhun voi kertyä valkoista peitettä. Myös leukakulman imusolmukkeet laajentuvat.
Kun lapsi on sairastanut 6-8 päivää, kipu alkaa helpottaa. Ihottuma alkaa vähentyä 3-4 päivän jälkeen. Noin viikon kuluttua taudin alkamisesta iho voi hilseillä erityisesti sormenpäistä.
Jos lapselle nousee korkea kuume tässä vaiheessa, saattaa olla kyse komplikaatioista, ja lapsi täytyy viedä välittömästi hoitoon.
Mitä sinun tulisi tietää tulirokosta?
Vaikka ihminen voi saada streptokokkitartunnan monta kertaa elämänsä aikana, tulirokon voi sairastaa vain kerran. Seuraavilla kerroilla infektio ilmenee yleensä nielurisatulehduksena tai ruusuna. Tulirokkoa vastaan ei ole rokotetta.
Tulirokkoa epäiltäessä lapsi täytyy viedä lääkäriin, esiintyi hänellä ihottumaa tai ei. Lääkäri päättää lapsen oikeanlaisesta ja asianmukaisesta hoidosta. Tulirokko paranee hyvin antibiooteilla, ja hoitona on yleensä 10 päivän penisilliinikuuri.
Tulirokko ei aiheuta komplikaatioita, jos lapsi saa siihen oikeanlaista hoitoa. Ilman asianmukaista hoitoa seurauksena voi olla reumakuume tai munuaiskerästulehdus. Jälkitaudit, kuten munuaisten tai sydämen tulehdus, ovat nykyisin erittäin harvinaisia.
Miten hoitaa tulirokkoa sairastavaa lasta?
Kuten jo mainitsimme, lapsi tulee aina viedä lääkäriin, jos hänen epäillään sairastavan tulirokkoa. Lääkäri määrää lapselle oikeanlaisen lääkityksen. Lapsen oloa voidaan kuitenkin helpottaa myös kotikonstein.
- Tärkeintä on lepo. Vaikka lapsi tuntisi olonsa hyväksi, on lepo silti tärkeää. Lapsen on hyvä olla paikallaan ja tuntea olonsa mukavaksi. Tarjoa lapselle ravitsevia keittoja, jäätelöä ja luonnollisia kotitekoisia juomia, kuten appelsiini-, greippi- ja sitruunamehua.
- Jos lapsi ei halua syödä, älä pakota häntä. Yritä tarjota hänelle pehmeitä ruokia.
- Käytä kylmää höyryä tuottavaa ilmankostutinta. Tämä saattaa helpottaa lapsen kurkkukipua. Voit myös asettaa kylmän tai lämpimän pyyhkeen lapsen kaulalle vähentämään turvotusta ja helpottamaan kipua.
- Varmista, että lapsen kynnet ovat lyhyet, jotta hän ei satuta itseään raapiessaan kutiavaa ihoaan.
- Anna lapselle rakkautta ja hellyyttä. Tämä saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta jokainen ihminen kaipaa sairastaessaan rakkautta ja hellyyttä. Jakamalla lapsellesi hellyyttä, pidät huolta hänen psykologisesta terveydestään ja edistät myös fyysistä paranemisprosessia. On hyvin tärkeää viettää aikaa pikkupotilaan kanssa.
On tärkeää keskustella lastenlääkärin kanssa, jos kysymyksiä ilmenee. Kun on kyse lapsesi terveydestä, sinun täytyy toimia heti, jotta vältytään mahdollisilta komplikaatioilta ja terveydentilan heikkenemiseltä.