Sidekalvon alainen verenvuoto lapsella - Äitiyden Ihme
 

Sidekalvon alainen verenvuoto lapsella

Sidekalvon alainen verenvuoto voi johtua monista syistä. Suurimmassa osassa tapauksia ongelma häviää viikossa ilman sivuvaikutuksia.
Sidekalvon alainen verenvuoto lapsella
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka silmän sidekalvon alle vuotanut ja ulospäin kirkkaanpunaisena näkyvä veri voi näyttää hurjalta ja jopa vaaralliselta, kyseessä on tyypillisesti vaaraton sidekalvon alainen verenvuoto eli sugillaatio.

Mikä on sidekalvon alainen verenvuoto?

Ennen kuin puhumme sidekalvon alaisesta verenvuodosta, on tärkeä ymmärtää, miten silmä rakentuu ja toimii. Silmän sidekalvo on ohut ja väritön kalvo, joka peittää silmävalkuaisen eli kovakalvon etuosan ja jatkuu pussimaisena rakenteena silmäluomen sisäpinnalle silmäluomen sisäreunaan saakka. 

Sidekalvon pienet rauhaset tuottavat eritteitä silmän kyynelkerrokseen, ja kalvon tärkein tehtävä onkin kostuttaa ja suojata silmää. Sidekalvo on niin herkkä, että se laukaisee automaattisesti suojareaktion, kuten kyynelten vuotamisen tai silmien räpyttelyn, tunnistaessaan vieraan esineen.

Sidekalvon alaisessa verenvuodossa on kyse samasta ilmiöstä kuin mustelman syntymisessä. Mustelma näkyy iholla sinertävänä läikkänä, mutta koska silmän sidekalvo on läpinäkyvä, näkyy verenvuoto silmän pinnalla kirkkaanpunaisena pisteenä tai alueena. Verenvuoto peittää tyypillisesti osan silmän valkoisesta alueesta, mutta voi levitä myös koko silmänvalkuaisen alueelle.

Sidekalvon alainen verenvuoto syntyy yleensä itsestään tai ponnistelun, silmän hieromisen tai vamman seurauksena. Myös veren hyytymistä ehkäisevä antikoagulaatiohoito, edeltävä vamma tai tulehdus ovat sugillaatiolle altistavia tekijöitä.

Sidekalvon alainen verenvuoto lapsella

Tavallisimmat sidekalvon alaiseen verenvuotoon johtavat syyt ovat:

 • Ponnistelu kuten voimakas yskiminen tai aivastelu
 • Silmän liiallinen hierominen
 • Silmän vamma
 • Silmätulehdus
 • Korkea verenpaine
 • Diabetes
 • Veren hyytymistä ehkäisevä antikoagulaatiohoito

Täytyykö lapsen sidekalvon alaisesta verenvuodosta huolestua?

Sidekalvon alainen verenvuoto on tavallisesti harmiton ja vaaraton vaiva, joka paranee itsestään ilman lääkitystä. Jos lapsella ilmenee toistuvasti sidekalvon alaista verenvuotoa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Samoin, jos lapsi kärsii muista oireista, kuten kutisevista tai vuotavista silmistä tai näkökyvyn hämärtymisestä, suosittelemme konsultoimaan terveydenhuollon ammattilaista. Samoin tapaturman seurauksena syntynyt verenvuoto tulee aina tarkistuttaa lääkärillä.

Suojele lapsen silmiä ja näkökykyä

Silmiin kohdistuvat vammat ovat yllättävän yleisiä, ja koska silmät ovat erittäin herkät, tulee niitä suojella parhaansa mukaan. Vääränlaisilla leluilla leikkiminen, kodin heikko turvallisuus, pääsy työkaluihin tai muihin vaarallisiin esineisiin ja vanhempien heikko valvonta ovat vain muutamia mahdollisia syitä silmävammoja aiheuttaviin onnettomuuksiin.

Sidekalvon alainen verenvuoto lapsella

Vahinkoja kuitenkin sattuu, vaikka vanhemmat olisivat kuinka tarkkoja tahansa ja koti olisi mahdollisimman turvallinen. Kaikkia tapaturmia ei valitettavasti voida välttää, mutta niitä kannattaa pyrkiä ehkäisemään.

 • Älä jätä teräviä tai muuten vaarallisia esineitä lasten ulottuville. Tällaiset esineet kannattaa pitää kaapissa suljettujen ovien takana pöydän tai lattian sijaan.
 • Hanki lapselle suojalasit käytettäväksi sellaisten aktiviteettien ajaksi, joissa silmät ovat vaarassa.
 • Anna lapsen leikkiä ainoastaan hänen iälleen sopivilla leluilla, jotta hän ei satuta itseään.
 • Suojaa kodin terävät nurkat ja estä pienen lapsen kulku portaissa turvaporteilla.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.