Tavalliset päiväkodeissa leviävät taudit
Päiväkodeissa leviävät taudit ovat jokaisen tarhaikäisen lapsen vanhemman tuttu. On tavallista, että päivähoidossa oleva lapsi sairastaa monta kertaa vuodessa flunssan, nielu- tai korvatulehduksen tai vatsataudin. Moni vanhempi on huolissaan lapsensa altistumisesta viruksille ja bakteereille, mutta kyseessä on kuitenkin luonnollinen prosessi, joka omalta osaltaan tehostaa lapsen vastustuskykyä.
Lapsen vastustuskyky aktivoituu kohdatessaan taudinaiheuttajia kuten bakteereja tai viruksia. Tämä vahvistaa lapsen elimistön puolusjärjestelmää, ja kun hän joutuu myöhemmin tekemiseen saman taudinaiheuttajan kanssa, elimistössä herää niin kutsuttu immunologinen muisto.
Jo hyvin nuorena päivähoidon aloittavat lapset kärsivät suolistotulehduksista aikaisemmin kuin kotona hoidettavat lapset, mutta he kärsivät vähemmän tämän tyyppisistä vaivoista esikouluaikana.
Tavalliset päiväkodeissa leviävät taudit
Flunssa
Lasten yleisin sairaus on flunssa eli nuhakuume, ja pienet lapset sairastavatkin vuodessa keskimäärin 6-8 flunssaa. Erityisesti päivähoidon aloittava lapsi käy usein läpi monta sairausjaksoa peräjälkeen, mikä johtuu tartuntojen lisääntymisestä.
Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka tavallisimpia aiheuttajia ovat rino- ja koronavirukset. Nuhakuume tarttuu yleensä suoraan ihmisestä toiseen, mutta myös ilmateitse pisaratartuntana. Erityisesti potilaan nenäeritteissä on runsaasti virusta, joka kulkeutuu helposti käsien kautta toisen henkilön käsiin ja sitä kautta nenään.
Korvatulehdus
Korvatulehdus ei ole tarttuva tauti, vaan sen aiheuttavat nenänielussa elävät bakteerit. Kyseessä on kuitenkin hyvin yleinen pienten lasten vaiva, jota edeltää lähes aina limainen hengitystietulehdus.
Hengitysteiden limaisuus luo nenänielun bakteereille otolliset olosuhteet tulehduksen aiheuttamiseksi. Lapset ovat aikuisia alttiimpia korvatulehdukselle, sillä heidän korvatorvensa ei ole vielä kehittynyt täyteen kokoonsa. Limakalvojen turvotus ja limaneritys ahtauttavat korvatorvea, jonka tehtävä on ilmastoida välikorva.
Välikorvantulehduksesta kärsivällä lapsella on yleensä nuhaa ja yskää. Valtaosalla lapsista on myös korvakipua, joka näkyy etenkin pienillä lapsilla levottomuutena yöaikaan.
Vauvarokko
Vauvarokko on yleinen kuumetauti ½-2-vuotiailla lapsille. Sen aiheuttaa yleensä ihmisen herpesvirus 6 ja harvemmin herpesvirus 7. Virus tarttuu herkästi etenkin perhepiirissä syljen välityksellä.
Tauti alkaa 3-5 päivää kestävällä korkealla kuumeella, johon voi liittyä ärtyisyyttä, silmien punoitusta, ripulia, suun limakalvon kohoumia, etuaukileen pullistumista ja imusolmukkeiden suurentumista. Kuumeen laskiessa lapsen iholle nousee punaläiskäistä tai -näppyläistä ihottumaa, joka alkaa yleensä kasvoista ja leviää siitä niskaan, vartaloon ja raajoihin.
Oksennus- ja ripulitaudit
Virus on yleisin oksennus- ja ripulitautien aiheuttaja. Lapsilla yleisin ripulitaudin aiheuttaja on rotavirus, joka aiheuttaa ripulin ja oksentelun lisäksi kuumetta. Kyseessä on helposti tarttuva tauti, jota esiintyy usein epidemioina päiväkodeissa.
Etenkin lapsilla oksennus- ja ripulitaudit voivat aiheuttaa nestehukkaa, minkä vuoksi sairaan lapsen runsas nesteytys on tärkeää.
Enterorokko
Enterorokon aiheuttaa jokin yli 60 tunnetusta enteroviruksesta. Tautia esiintyy yleensä alkusyksystä, ja se tarttuu hengitystie-eritteiden ja ulosteen välityksellä – tämän vuoksi käsien peseminen on erittäin tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Enterorokon oireita ovat rakkulat suussa, kämmenissä ja pakaroissa sekä pilkullinen ihottuma, vatsaoireet ja lievä kuume.
Silmätulehdus
Silmätulehdus on hyvin yleinen tulehdus alle 2-vuotiailla lapsilla. Se liittyy usein flunssaan ja on joko bakteerin tai viruksen aiheuttama. Tulehtunut silmä punoittaa, märkii ja on turvonnut.
Flunssaisen lapsen silmän rähmiminen on merkki silmän bakteeritulehduksesta. Pienillä lapsilla sidekalvon bakteeritulehdukseen liittyy usein samanaikainen korvatulehdus.
Nielurisatulehdus
Nielurisatulehdusta eli angiinaa aiheuttavat sekä virukset että bakteerit. Tauti tarttuu pisaratartuntana ja päiväkodeissa se
tarttuu helposti lelujen ja käsien välityksellä.
Nielutulehduksen oireet ovat nielukipu ja nielun punoitus. Jos nielutulehduksen aiheuttaja on A-streptokokki, oireisiin kuuluvat myös korkea kuume, suurentuneet kaulan imusolmukkeet sekä voimakas kipu ja valkoinen peite nielussa. Bakteeritulehdus tunnistetaan nielun bakteeriviljelyn avulla ja sitä hoidetaan antibiooteilla.
Virukset tarjoavat lapselle suojaa 6-vuotiaaksi asti
Päivähoidossa käyvät pienet lapset saavat enemmän tartuntoja kuin kotona hoidettavat lapset, koska he ovat enemmän kontaktissa muiden lasten kanssa. Eräs tuore tutkimus väittää, että päivähoidossa olevat lapset saavat viruksille altistumisen ansioista suojan näille taudinaiheuttajille 6. ikävuoteen saakka.
Kyseisen tutkimuksen vetäjä Marieke de Hoog selittää, että päiväkoti aiheuttaa lapselle ensimmäiset suolistotulehdukset aikaisemmin, mutta ei lisää taudin ilmenemiskertoja, sillä se saa lapsen vastustuskyvyn kehittymään jo ajoissa, ennen koulun alkua. Lisäksi hän kertoo, että on mahdollista, että suojaava vaikutus kestää yli 6-vuotiaaksi, mutta tämän teorian vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta.
Tutkimus, johon osallistui yli 2 200 alle 6-vuotiasta, julkaistiin Pediatrics Magazine -lehdessä. Tutkittavista lapsista 83 % oli ollut päivähoidossa ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Tutkijoiden mukaan niillä lapsilla, jotka olivat päivähoidossa ensimmäisen kahden elinvuotensa aikana, ilmeni 13 % enemmän akuuttia suolistotulehdusta tai vatsaflunssaa.
Monia päiväkodeissa leviäviä tauteja on hyvin vaikea välttää. Tästä huolimatta hyvän hygienian avulla voidaan yrittää estää yleisiä sairauksia tarttumasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hullegie S, Bruijning-Verhagen P, Uiterwaal CS, et al. First-year Daycare and Incidence of Acute Gastroenteritis. Pediatrics. 2016; 137 (5): e20153356.
- Mainou, C; Mainou, A; Arrufat, J. Conjuntivitis en la infancia. Farmacia profesional. 2006; 20 (3): 9-77.
- Palacios-López CG, Durán-Mckinster C, OrozcoCovarrubias L, Saéz-de-Ocariz M, García-Romero MT, Ruiz-Maldonado R. Exantemas en pediatría. Acta Pediatr Mex 2015;36:412-423.