Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua
 

Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua

Aineenvaihdunta hidastuu ihmisen ikääntyessä, ja sitä myötä myös painonpudottaminen vaikeutuu. Ylipainosta eroon pääseminen ei kuitenkaan ole mahdotonta missään iässä. Tästä artikkelista löydät salat painon pudottamiseen 40. ikävuoden jälkeen.
Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua

Viimeisin päivitys: 26 heinäkuuta, 2019

Mitä enemmän ihmisellä on ikää, sitä vaikeampaa laihtuminen on. Rasva palaa huonommin ihmisen ikääntyessä, mikä liittyy siihen, että iän myötä perusaineenvaihdunta ja kudosten uusiutuminen hidastuvat. Painonpudotus nelikymppisenä on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi viisitoista vuotta aikaisemmin ja vaatii kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä.

Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, ettäkö 40- tai vaikkapa 60-vuotiaana ei voisi pudottaa painoa. On olemassa monia vinkkejä ja keinoja, jotka auttavat painonpudotuksessa 40. ikävuoden jälkeen, ja näistä kerromme alla. Aloitamme kuitenkin kertomalla painonpudotuksen mukanaan tuomista hyödyistä.

4 syytä pudottaa painoa nelikymppisenä

 • Aktiivinen elämäntyyli ehkäisee sarkopeniaa. Sarkopenia on ikääntymisen myötä ilmenevää, asteittaista lihasmassan surkastumista ja lihasten toiminnan heikkenemistä. Liikunnallinen elämäntyyli auttaa hidastamaan sen etenemistä, minkä lisäksi liikunnalla on monia muita positiivisia vaikutuksia fyysiseen ja henkiseen terveyteen.
Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua
 • Ylipaino rajoittaa testosteronin tuotantoa. Keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä yleisin syy veren testosteronipitoisuuden alenemiseen on ylipaino.
 • Painonpudotus on mainio syy pysyä aktiivisena. Monet meistä lakkaavat kiinnittämästä huomiota fyysiseen ulkomuotoomme iän karttuessa. Aktiivisena pysymisessä ei ole kyse vain ulkonäöstä, vaan ennen kaikkea terveydestä ja hyvinvoinnista.
 • Normaali paino ehkäisee terveysongelmia. Normaalipainoisilla nelikymppisillä on pienempi riski sairastua paksusuolen syöpään, ruoansulatushäiriöihin, vatsakipuihin ja moniin muihin terveysongelmiin.

Painonpudotuksen hyödyt 40. ikävuoden jälkeen

Painonpudotuksella on 40. ikävuoden jälkeen monia hyötyjä. Tässä on niistä vain muutamia:

 1. Aineenvaihduntasi vilkastuu asteittain. Tämä tarkoittaa sitä, että pystyt polttamaan enemmän rasvaa.
 2. Ruoansulatuselimistösi pysyy terveenä.
 3. Ilmateissäsi on vähemmän painetta, mikä tarkoittaa, että sinun on helpompi hengittää etkä hengästy niin helposti.
 4. Se parantaa unenlaatua.
 5. Itsetuntosi ja itsevarmuusi lisääntyy.
 6. Elämäntyylisi muuttuu ja kohenee, ja teet terveellisempiä valintoja.
 7. Olet tyytyväisempi muotoihisi.
 8. Riskisi sairastua moniin tauteihin pienenee.
 9. Ruokailutottumuksesi paranevat.
Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua

Kuinka pudottaa painoa nelikymppisenä?

Vaikka painon pudottaminen 40. ikävuoden jälkeen onkin haastavaa, niin se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Tulet näkemään tuloksia, jos vain seuraat kaikkia näitä ohjeita.

 • Sinä pystyt siihen! Sinun on vakuutettava itsesi siitä, että tämä on mahdollista. Älä odota tuloksia yhdessä päivässä. Muista, että painonpudotus on asteittainen prosessi, ja ahdistuneisuus voi jarruttaa edistystäsi.
 • Harrasta liikuntaa säännöllisesti. Jos kuntosalikäynnin mahduttaminen aikatauluusi on vaikeaa, niin voit katsella myös muita vaihtoehtoja. Ulkoilmassa on monia tapoja harrastaa liikuntaa, joten etsi itsellesi liikuntamuoto, joka sopii omiin tarpeisiisi ja kykyihisi.
 • Älä jätä aterioita väliin. Sinun tulisi syödä säännöllisesti aamiainen, lounas ja päivällinen aina samaan aikaan. Myös terveelliset välipalat voivat auttaa hillitsemään nälkää sekä vähentämään mielitekoja. Tällä tavoin vältyt syömästä liikaa kerralla.
Painonpudotus nelikymppisenä on haaste, josta kuka tahansa voi suoriutua
 • Keskustele ravitsemusterapeutin kanssa. Keneltä olisikaan parempi kysyä paljonko kaloreita sinun tulisi syödä laihtuaksesi? Jos niin haluat, niin nämä ammattilaiset voivat myös auttaa sinua luomaan henkilökohtaisen ruokavaliosuunnitelman, joka toimii oman aineenvaihduntasi kanssa.
 • Varmista lopuksi, että saat riittävästi unta. Usko tai älä, mutta nukkuminen auttaa sinua uudistamaan energiasi uuteen toiminnantäyteiseen päivään. Älä kuitenkaan käytä tätä myöskään tekosyynä laiskotteluun: niin unenpuute kuin liika nukkuminenkin voivat osaltaan vaikuttaa painonnousuun.

Pidä ennen kaikkea mielessä, että 40. ikävuoden jälkeinen painonpudotus on tapa ylläpitää terveellistä elämäntyyliä.

Terveellinen paino auttaa suojautumaan kolesteroliin ja verenkiertoon liittyviltä sairauksilta sekä saattaa myös auttaa ehkäisemään psykologisia vaivoja kuten masennusta.

On olemassa monia erilaisia aktiviteetteja, jotka auttavat sinua kilojen karistamisessa. Etsi sellainen, josta pidät eniten, ja muuta tämä haaste harrastukseksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
 • O’Keefe SJD., Diet, microorganisms and theit metabolites, and colon cancer. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2016. 13 (12): 691-706.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.