Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua? - Äitiyden ihme
 

Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua?

Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2020

Yökastelu on yleinen vaiva, jota esiintyy lähes puolella 3-vuotiaista, yhdellä kymmenestä 6-vuotiaasta ja kolmella sadasta 12-vuotiaasta. Sen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta varmaa on, että lapsi ei kastele sänkyään huvikseen, laiskuuttaan tai ärsyttääkseen vanhempiaan. Suurimmassa osassa tapauksia kyse on jostain fysiologisesta tai psykologisesta tekijästä. Kyseessä on yleensä normaali ja väliaikainen tila, mutta on myös tilanteita, joissa lapsen yökastelusta on syytä huolestua.

Mistä lapsen yökastelu johtuu?

Asiantuntijoiden mukaan tavallisimpia syitä yökastelulle ovat:

  • Lapsi ei herää, vaikka hänen virtsarakkonsa on täynnä.
  • Vanhemman lapsen virtsarakkoon kerääntyy enemmän virtsaa kuin pienemmän lapsen virtsarakkoon.
  • Joidenkin lasten virtsarakon kapasiteetti on pienempi kuin toisten.
  • Lapsi käy läpi vaihetta, joka vaikuttaa hänen emotionaaliseen tilaansa.

Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua?

Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua?

On tärkeää, että yökastelusta kärsivän lapsen vanhemmat kohtelevat lasta ymmärtäväisesti ja rakastavasti. Lasta ei tule missään nimessä moittia tai rangaista, sillä hän ei kastele sänkyään tahallaan. Jos vanhemmat ovat huolissaan sängyn kastumisesta, kannattaa patja suojata nesteenpitävällä lakanalla.

On ymmärrettävää, että vanhemmat haluavat ratkaista ongelman mahdollisimman nopeasti, mutta on muistettava, että kyseessä on oppimisprosessi, joka vie aikaa. Kyse on biologisesta kypsymisviiveestä, johon vanhemmat eivät juurikaan voi vaikuttaa. Yleensä yökastelu loppuu lapsen täytettyä kolme vuotta.

Jos lapsella kuitenkin esiintyy jatkuvaa päiväkastelua 4-5 vuoden iässä tai jatkuvaa yökastelua 5-6 vuoden iässä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Yökastelun hoito on myös aiheellista aina, kun kastelu aiheuttaa lapselle itselleen harmia. Yökastelun taustalla voi olla fysiologisia syitä, joskin yleensä kyse on yksinkertaisesti siitä, että lapsi ei osaa vielä täysin hallita virtsarakkonsa toimintaa.

Onko lapsen yökastelusta syytä huolestua?

Viisi vuotta täyttäneen lapsen toistuvaa tahdonalaista tai tahatonta virtsaamista päivällä tai yöllä vaatteisiin tai vuoteeseen kutsutaan enureesiksi. Usein tila johtuu lapsen läpikäymästä emotionaalisesti haastavasta tilanteesta. Se voi olla esimerkiksi stressin tai ahdistuksen tulosta tai johtua vaikeasta tilanteesta kuten kiusaamisesta, läheisen kuolemasta, vanhempien erosta tai uuden sisaruksen syntymästä. Lapsi voi alkaa kastella sänkyään tai itseään joutuessaan kohtaamaan uusia tunteita tai muutoksia. Tilanteessa auttaisi usein tunteiden hallinta, mutta nuori lapsi ei vielä pysty tähän.

Yökastelun hoito riippuu lapsen iästä ja ongelman luonteesta. Usein ensisijaisena hoitona käytetään kasteluhälytintä. Tällöin lapsen alusvaatteisiin asetetaan hälytysanturi, jonka avulla lapsi opetetaan reagoimaan vessahätään. Yökastelun hoitoon voidaan käyttää myös desmopressiini-hormonia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.