Nuoren krooninen väsymysoireyhtymä - Äitiyden Ihme
 

Nuoren krooninen väsymysoireyhtymä

Nuoren krooninen väsymysoireyhtymä
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lääkäri Brenda Cubillo Badillan mukaan jopa 70 % nuorista kertoo tuntevansa olonsa uneliaaksi tai väsyneeksi päivän aikana. Väsymyksen taustalla ovat usein terveyteen liittymättömät syyt, kuten liian lyhyet yöunet, mutta harvoissa tapauksissa sen aiheuttaa krooninen väsymysoireyhtymä eli myalginen enkefalomyeliitti. Tämän väsymysoireyhtymän esiintyvyys väestössä on arvioiden mukaan 0,007–2,8 %.

Nuoren krooninen väsymysoireyhtymä

Krooninen väsymysoireyhtymä on vakava ja monimutkainen sairaus, johon liittyy voimakasta, jatkuvaa sekä lamauttavaa väsymystä. Aikuisten kohdalla tätä syndroomaa tavataan etenkin 40-50 -vuotiailla naisilla. Se voi kuitenkin puhjeta missä vaiheessa elämää tahansa, mutta se on kuitenkin yleisempää nuoruudessa kuin lapsuudessa.

Kansainvälisen krooniseen väsymysoireyhtymään perehtyneen tutkimusryhmän mukaan henkilöllä tulee ilmetä seuraavia oireita, jotta hän voi saada krooninen väsymysoireyhtymä -diagnoosin.

  • Vähintään 6 kuukautta kestävä krooninen, jatkuva tai ajoittainen väsymys, jolle ei ole olemassa näkyvää syytä ja joka ei lievity levolla. Väsymys vaikuttaa negatiivisesti elämään ja arkisiin aktiviteetteihin.
  • Väsymys ei selity muilla sairauksilla, jotka voivat aiheuttaa kroonista väsymystä.
Krooninen väsymysoireyhtymä voi aiheuttaa nuorelle voimakasta, jatkuvaa ja jopa lamauttavaa väsymystä

On tärkeää huomioida se, että lasten ja nuorten kohdalla oireiden ei tavitse kestää kuutta kuukautta, vaan riittää, että ne ovat kestäneet kolmen kuukauden ajan. Lisäksi neljän tai useamman seuraavaksi esittelemämme oireen tulee ilmetä väsymyksen lisäksi:

  • Keskittymis- tai muistihäiriöt
  • Kurkku on toistuvasti kipeä
  • Turvonneet imusolmukkeet kaulan tai kainaloiden alueella
  • Jatkuva lihassärky
  • Nivelkipua, ilman merkkejä niiden tulehtumisesta
  • Usein tapahtuva päänsärky tai päänsärky, joka on erilaista kuin aiemmin
  • Unen jälkeen ei ole levännyt olo
  • Epämukava olo 24 tuntia fyysisen tai henkisen ponnistelun jälkeen

Kroonisen väsymysoireyhtymän hoito ja ennuste nuorilla

Krooniseen oireyhtymään ei ole olemassa mitään tiettyä hoitokeinoa. On kuitenkin tiettyjä hoitomuotoja ja resursseja, jotka voivat kontrolloida ja vähentää oireiden vakavuutta. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Kognitiivis-behavioraalinen psykoterapia
  • Lääkehoito
  • Asteittainen fyysisten harjoitteiden tekeminen
  • Hyvien nukkumistottumuksien omaksuminen
  • Tukiryhmät
  • Huimauksen hoitaminen
  • Kivun hoitaminen

Potilaan tarpeisiin ja ominaispiirteisiin mukautettuja hoitomenetelmiä hyödyntäen nuoren on mahdollista parantua kroonisesta väsymysoireyhtymästä joko osittain tai kokonaan. Tämä voi tapahtua neljän-viiden vuoden kuluttua ensimmäisten oireiden ilmenemisestä. Nuoret tervehtyvät tästä sairaudesta usein helpommin ja nopeammin kuin aikuiset.

Nuoren krooninen väsymysoireyhtymä

Kroonisen väsymysoireyhtymän vaikutukset

Krooninen väsymysoireyhtymä voi vaikuttaa henkilöön ja hänen arkiseen elämäänsä hyvin negatiivisesti ja merkittävästi. Nuoren ollessa kyseessä, voi tällä sairaudella olla tuhoisia vaikutuksia kahteen merkittävimpään asiaan tässä kehitysvaiheessa, nimittäin nuoren koulumenestykseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Tällöin nuorella voi ilmetä vihan, syyllisyyden, ahdistuneisuuden, yksinäisyyden sekä hylätyksi tulemisen tunteita.

Vaikka kyseessä on melko vakava häiriö, on se kuitenkin monelle vielä valitettavasti hyvin tuntematon sairaus. Tietoisuus ja sensitiivisyys aihetta kohtaan on kuitenkin kasvamassa koko ajan, ja sitä tutkitaan myös monien tutkijoiden toimesta, jotta kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivän ihmisen olisi mahdollista elää mahdollisimman hyvälaatuista elämää.

Nyt kun tiedät kroonisesta väsymysoireyhtymästä enemmän, voit selvittää mikäli omalla teini-ikäisellä lapsellasi on kyseinen syndrooma. Jos epäilet näin olevan, suosittelemme nuorta käymään lääkärissä mahdollisimman pian selvittääkseen asian laidan, sekä mahdollisesti aloittaakseen sopivan hoidon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.