Nännityypit ja niiden vaikutus imetykseen
Nännityypit voidaan jakaa viiteen eri luokkaan. Tyypit eroavat toisistaan niin ominaisuuksiltaan kuin anatomialtaankin. Mistään nännityypistä ei ole erityistä hyötyä tai haittaa muun kuin imetyksen kannalta. Jokaisen naisen on hyvä tuntea oma kehonsa ja oppia pitämään nänneistään huolta imetyksen aikana.
Nännityypit ja niiden ominaisuudet
1. Perusnännit
Perusnännin nimi juontuu siitä, että se on naisten yleisin nännityyppi. Tämän tyyppinen nänni nousee tavallisessa tilassaan muutaman millimetrin verran esiin nännipihasta.
Se kasvaa myös helposti kokoa kosketuksen, lämpötilan vaihtelun, mielentilan tai imetyksen johdosta.
2. Litteät nännit
Tämän tyyppinen nänni nousee esiin niin huomaamattomasti, että se näyttää muodostavan litteän pinnan nännipihan kanssa.
Se reagoi kuitenkin stimulointiin tai imetykseen samalla tavalla kuin perusnänni. Sillä on vain tapana olla lyhyempi tai erottua vähemmän.
3. Turvonneet nännit
Turvonneet nännit ovat ulkonäöltään hyvin samanlaisia kuin litteät nännit, koska ne eivät nouse nännipihasta esiin tavalliseen tapaan.
Turvonneet nännit kuitenkin vetäytyvät nopeasti reagoituaan ensin stimulaatioon. Naisilla, joilla on tämän tyyppiset nännit, on yleisesti ottaen jonkin verran ongelmia imetyksen kanssa.
4. Sisäänpäin kääntyneet nännit
Sisäänpäin kääntyneet nännit näyttävät hiukan samanlaisilta kuin hymykuopat, koska ne ovat upoksissa. Ne ovat kuitenkin yleensä helposti korjattavissa kirurgisin toimenpitein. Imetyksen onnistuminen riippuu osittain äidin nännien tilasta.
Tällä hetkellä tunnetaan kolme erilaista sisäänpäin kääntyneiden nännien astetta, ja niille on olemassa omat hoitonsa:
- Ensimmäisessä asteessa maitotiehyissä ei ole oleellisia tukkeumia. Tämä on paras tilanne imetyksen kannalta, koska tällöin odottava äiti kykenee imettämään vauvaansa normaalisti sen jälkeen, kun nännit on korjattu.
- Toisessa asteessa maitotiehyet ovat lievästi tukkeutuneet. Näissä tapauksissa imettäminen on vielä mahdollista, mutta ei tule olemaan äidille helppoa, ja hän saattaa kokea kipua imetyksen aikana.
- Kolmannessa asteessa maitotiehyet ovat täysin tukossa, jolloin imetys on mahdotonta.
5. Yksipuoliset nännit
Yksipuolisella nännillä tarkoitetaan tilannetta, jossa naisella on yksi normaali nänni ja yksi sisäänpäin kääntynyt nänni.
Yleisesti ottaen sisäänpäin kääntyneen nännin osittainen tai täysi tukkeuma voidaan ohittaa vaihtelemalla asentoa imetyksen aikana ja käyttämällä imettäminee vain toista rintaa.
Kuinka tunnistaa sisäänpäin kääntynyt nänni?
Moni nainen ei tiedä, että hänellä on sisäänpäin kääntynyt nänni, koska hän on tottuneet rintojensa ulkonäköön. Sisäänpäin kääntyneen nännin tunnistaminen on helppoa yksinkertaisen tekniikan avulla.
Tunnistaminen tapahtuu niin, että nännipihan reunaa painetaan kevyesti. Se, että nänni kasvaa hieman kokoa tai työntyy esiin nännipihasta, voi kertoa mahdollisesta valesisäänpäinkääntymisestä. Mutta jos nänni on yhä upoksissa, kyseessä on todennäköisesti toisen tai kolmannen asteen sisäänpäin kääntynyt nänni.
Nännityypit ja imetys
Vaikka nännityypit vaikuttavatkin imettämiseen, imetyksen onnistumiseen liittyy muitakin vaikuttavia tekijöitä. Myös naisella, jolla on perusnännit, voi olla ongelmia imetyksen tai maidon tuotannon kanssa.
Luonnollisesti monella naisella on etenkin ensimmäisen lapsensa kohdalla enemmän tai vähemmän imettämiseen liittyviä hankaluuksia, joihin on löydettävä ratkaisu lääkärin ohjauksella.
Monilla vauvoilla on ongelmia saada hyvä imuote litteistä, turvonneista tai valesisäänpäinkääntyneistä nänneistä. Näissä tapauksissa äiti voi saada apua erilaisista apuvälineistä, joilla nännit voidaan pitää kohonneessa tilassa. Jotkut vauvat voivat tosin torjua nämä välineet, jolloin äidin tulee yrittää matkia välineen toimintoa käsiään käyttäen.
Toisaalta taas suuret perusnännit voivat aiheuttaa vauvalle yökkimisrefleksin kitalakeen kohdistuvan hankauksen johdosta. Näissä tapauksissa äidin tehtävänä on hellävaroen estää vauvaa asettamasta koko nänniä suuhunsa.
Naisilla, joilla on toisen asteen sisäänpäin kääntyneet nännit, on enemmän ongelmia imetyksessä. Tukkeumat voivat rajoittaa rintamaidon määrää, mikä taas voi saada vauvan imemään voimakkaammin, jolloin rintaan aiheutuu kipua.
Kolmannen asteen sisäänpäin kääntyneiden nännien tapauksessa imetys ei ole mahdollista.